»

Albatron Geforce 4 Ti 4800 SE

vir: Guru 3D
Guru 3D - Nvidia je nedolgo nazaj poslala na trg grafične procesorje Ti 4800. Stvar je zelo zanimiva, ker je po specifikacijah ista kot Geforce 4 Ti 4400, a se kosa z Geforce 4 Ti 4600. Poleg histrosti procesorja in ramov pa se omenjena serija grafičnih kartic razlikuje od Ti 4600 po podpori AGP 8X.

Na Guru 3D so si ogledali Albatronov model iz te serije. Primerjali so ga z grafičnimi karticami kot so Radeon 9700 PRO, Geforce FX, ipd. Na kartici se nahajajo 3,3 ns pomnilnik. Procesor tiktaka pri frekvenci 275 Mhz, rami pa pri 550 Mhz, upoštevajoč DDR. Test je sicer kar obsežen (beri: 20 strani), zato ga priporočam. Klik!

4 komentarji

MSI GF4 MX440-T8X

Viper's Lair - Serija GeForce MX je že skoraj zamrla, saj so njih procesorji preslabotni in ne zadovoljujejo niti v tem cenovnem razredu. To serijo grafikulj so nekateri označili za popolnoma zgrešeno, saj jo je precej prekašal že GeForce3 Ti. A novo priložnost jim je dala nVidia, saj jim je zamenjala obleko in začela uporabljati AGP 3.0 (8x). Seveda so grafični giganti pograbili po predelanih karticah in jih začeli vključevati v svojo ponudbo. Ena izmed teh kartic je tudi MSI GF4 MX440-T8X, katere posebnost je ta, da ima pasivni hladilnik. Pasivno hlajenje je v bistvu haljenje s hladilnimi rebri in brez ventilatorja, kar ne povzroča hrupa. Ravno zaradi tega je kartica neslišna in bo na tem področju pridobila svoje privržence. A kaj,...

2 komentarja

Quadro4 na AGP 8x

X-Bit Labs - Grafični gigant, podjetje nVidia, se je odločil še razširiti paleto svojih izdelkov s podporo novemu AGP 8x standardu. Po GeForce4 Ti ter MX serijah je sedaj na vrsti še Quadro4 serija. Pod Quadro4 prištevamo namreč Quadro4 XGL ter Quadro4 NVS seriji, namenjeni predvsem grafičnim oblikovalcem. Kako bo podvojena prepustnost vodila (sedaj 2.1 GB/s) vplivala na hitrost še ne vemo, prav tako še ni podatkov o dobavljivosti ter ceni. Tipično, kajne? Klik!

0 komentarjev

Applov OS X na PCjih

The Register - Po poročanju The Registra naj bi obstjal OS X -- Maklar -- ki deluje na x86 mašinah. To različico naj bi posodabljali vzporedno z Mac različicami, zato je x86 različica že opremljena z vsemi funkcijami OS X 10.2 (Jagwyre). Vendar pa ni verjetno, da bi Apple tak OS izdal, saj bi to verjetno pomenilo ogromen padec prodaje strojne opreme. Obstaja pa možnost, da bi uvedel podobno vrsto registracije kot Windows XP, le da bi bila težja oz. 'nemogoča' za crackanje, saj bi bilo ključev več in bi se sproti obnavljali s serverja: tako bi lahko še vedno istočasno razvijali x86 verzijo ter preprečevali zunanjo uporabo običajnih PCjih. Najbolj verjetno pa ima Apple x86 OS X kot rezervni načrt, če bi njihova dosedanja strategija začela propadati. Klik!

Jaz bi bil zelo vesel, če bi lahko OS X poganjal na svojem PCju -- pa tudi, če bi moral kupiti original. To pa se verjetno še ne bo zgodilo, zato bom ostal pri sojem hroščatem -- vendar poceni -- Windows XP PCju. ...

10 komentarjev

Kaj se skriva pod kodnimi imeni?

X-Bit Labs - Kratice NVxx, kjer je xx poljubno dvomestno število, so postale že kar Nvidiin zaščitni znak. To seveda ne pomeni nič slabega, vendar pa vse skupaj postane že rahlo moteče, ko nas podjetje zasuje s številnimi kodnimi imeni za različne družine svojih grafičnih čipov. A na srečo se na vsake toliko časa pojavijo dobre duše, ki razložijo, kateri čipi se skrivajo pod kodnimi imeni. X-Bit labsi so že ena izmed teh dobrih duš. Če jim gre verjeti, se pod številnimi novimi kodnimi imeni skrivajo naslednji čipi:
  • NV18.1 - GeForce4 MX 440 s podporo AGP 8x

  • NV18.2 - GeForce4 MX 440SE s podporo AGP 8x

  • NV18.3 - GeForce4 MX 420 s podporo AGP8X

  • NV18GL.1 - Quadro4 580 XGL

  • NV18GL.2 - Quadro4 280 NVS

  • NV18GL.3 - Quadro4 380 XGL

  • NV28.1 - GeForce4 Ti 4600 s podporo AGP 8x

  • NV28.2 - GeForce4 Ti 4200 s podporo AGP 8x

  • NV28GL.1 - Quadro4 980 XGL

  • NV28GL.2 - Quadro4 780 XGL

Kot lahko opazite, ni nikjer omenjenih čipov GeForce4 MX 460 in GeForce 4 Ti4400. To pa zato, ker naj bi se slabše prodajali zaradi...

0 komentarjev

Gainward napovedal najhitrejšo GF Ti4200 kartico

The inquirer - Gainward je najavil novo kartico s čipom GeForce 4 Ti4200, ki bo namenjena navijalcem in bo delovala z malce nestandardnimi frekvencami 270/570 MHz. Za primerjavo lahko navedem, da običajne kartice na čipu GeForce 4 Ti4200 delujejo s frekvenco čipa na 250 MHz in frekvenco pomnilnika na 500 MHz. Ker pa bo kartica vsebovala še 3.3 nanosekundni pomnilnik DDR SDRAM, bomo lahko po trditvah Gainwarda grafični čip lahko navili na 290 MHz, pomnilnik pa na 610 MHz. Skratka, kartica, ki jo navijalci nebi smeli spregledati.

2 komentarja

Nov ATIjev čip

X-Bit Labs - ATI naj bi izdal čip z kodnim imenom RV280, ki bo v bistvu RV250 s podporo AGP 8x. Zakaj ATI te podpore ni dodal že v RV250, ni jasno - uradna ATIjeva razlaga je, da je AGP 8x še premlad, da bi že sedaj podprli ta standard. Zato je tudi začetek prodaje tega čipa načrtovan šele za Q4 tega leta.

2 komentarja

Vodila prihodnosti

G3D - Gotovo ni treba poudarjati, da je računalništvo ena izmed najhitreje razvijajočih se panog, v kateri velja načelo, da je danes kupljen računalnik lahko že "jutri" zastarel. Poleg izjemno hitrega razvoja grafičnih kartic in procesorjev pa se proizvajalci po malem pripravljajo tudi na prihod posebnih vodil, ki bodo v prihodnosti nadomestili že malce ostareli PCI in AGP 4x. Med najresnejšimi kandidati so zaenkrat 3GIO, ki je mišljen kot zamenjava za PCI in AGP 8x, ki bo v bližnji prihodnosti zamenjal AGP 4x. O novem AGP-ju samo toliko, da ne bo popolnoma združljiv s prejšnjimi različicami. To pomeni, da v novi AGP ne bomo morali tlačiti kartic, ki so namenjene AGP 1x/2x. To pomeni, da bodo navdušenci nad grafičnimi karticami Voodoo 3 spet potegnili "ta kratko" ;). Seveda je kandidatov za vodila prihodnosti več, vendar pa bo najverjetneje obveljal samo en standard. Nekateri so to ugotovili in se pravočasno umaknili iz tekme - primer: AMD s HyperTransportom, ki ga podjetje sedaj...

0 komentarjev

4x GF4 MX440

Overclockers New Zeland - Na Overclockers New Zeland so na kup spravili 4 GeForce4 MX440 kartice ter spisali primerjalni test. Tako so poslali škratke elektrončke skozi:
- ChainTech GF4MX SE,
- Gainward GF4MX Golden Sample,
- Leadtek A170T in
- PixelView GF4 MX.
Odkrili so, da se najbolj splača nakup Leadtek-a ali ChainTech-a zaradi njunih navijaških potencialov. Boste sploh vrgli uč na GeForca4, ali boste raje segli po Radeonu?

4 komentarji