»

Tožba proti Intelu za 43 milijonov

The inquirer - Malezijski proizvajalec matičnih plošč je vložil tožbo proti Intelu, v kateri zahteva prek 43 milijonov dolarjev, sklicujoč se na Intelovo prekršenje in neupoštevanje pogodbe, ki so jo bili sklenili poprej. Unico skupaj s podružnicami trdi, da ni utrpel zgolj škode v vrednosti tožbe, temveč so bili prisiljeni zaradi Intelovega ravnanja, ko so bojda neupravičeno preselili glavno proizvodnje na Kitajsko, celo zapreti nekaj tovarn, zato zahtevajo povračilo. Intel obtožb še ni komentiral. Klik!

5 komentarjev

Zgodba o BAPCO-u se nadaljuje

Tom's Hardware - Kot najbrž že veste je pred dnevi na VansHardware izšel članek o domnevnem prirejanju BAPCO-vega Sysmark-a 2002 v prid Intelovim Pentium 4 procesorjem. Od takrat naprej se je med raznimi PC stranmi razvnela precej vroča debata kaj vse to skupaj sploh pomeni. Je BAPCO res namenoma sestavil test v prid Intelovemu paradnemu konju in odstranil teste, kjer je poprej v Sysmark 2000/2001 blestel Athlon (XP), ali so enostavno sestavili slab benchmark. O tem zadnjem se več ali manj vsi strinjajo, o zlem namenu pa še zdaleč ne.
Sedaj se je v spor vmešal še Tom Pabst (ustanovitelj www.tomshardware.com), ki kot kaže za vse skupaj že zelo dolgo ve, a se mu zgodba ni zdela primerna za objavo. Njegovo mnenje je, da je to samo AMD-jev marketinški trik, nekaj podobnega Nvidijinemu obtoževanju ATI-ja, da je imel gonilnike prirejene za goljufanje v tretjem Quake-u. Pri tem pa razkrije precej sočnih zakolisnih podrobnosti o avtorju prvotnega članka in njegovem bivšemu (le zakaj) uredniku foruma Vanu...

11 komentarjev

BAPCo razkrinkan

Van's hardwere - Menda se je že dolga leta sumilo v nepristranskost BAPCo-ja in njegovih benchmark produktov (Sysmark, WebMark, ...). V zadnjem Sysmark2002 so šli pa čez rob. Na VansHardware so objavili povzetek AMDjeve predstavitve primerjave med Sysmark2000 in Sysmark2002. Večina drugih sajtov še čaka in gleda kako se bo stvar razvijala. Vse skupaj zna postaviti tožbo proti Intelu v povsem drugo luč.

5 komentarjev

Goljufanje v benchmark programih

Overclockers Australia - Mogoče je bila novica, ki se je nanašala na to stran že objavljena, morda ne. Če je bila, potem preskočite na drugo novico, če pa ni bila, potem berite dalje. Zakaj sploh gre? Kot veste so v on-line in tudi papirnatih revijah zelo popularni razni sintetični testi, ki bolj ali manj natančno prikažejo hitrost računalnika. S samimi benchmark programi v osnovi ni nič narobe, vendar ne vem, če ste se kdaj vprašali, če ni kdo ponarejal rezultatov. Rezultate je namreč prav lahko ponarediti z raznimi fotomontažami ali z raznimi programčki, ki vplivajo na končni rezultat (slednji so najbrž najbolj zanesljivi). Mislite si kar hočete, ampak ko si boste ogledali to stran, boste čisto drugačnega mnenja. No, ker pa Overclockers Australia spadajo med najbolj obiskane strani, niso objavili linkov do takih "goljufivih" programčkov, saj bi to lahko sprožilo pravi plaz ponarejenih rezultatov....

0 komentarjev

AMD N-Bench

več strani - Končno se je tudi AMD zmigal in izdaj svoj procesorski benchmark z imenom N-Bench. Da pa se zadeve niso lotili polovičarsko, dokazuje ta predogled na Radeonicu. Gre namreč za zanimiv 3D benchmark, ki računalnik zmuči s prikazovanjem zanimive 3D grafike. Drugi 3D Mark, bi se reklo . Testek omogoča še nekaj zanimiv stvarc, kot je importanje lastnih Lightwave modelov, popolnoma pa podpira napredne procesorske ukaze (3D Now!, SSE) ter tudi T&L. Glede na to, da je velikost datoteke 40MB zadevice nisem sam preizkusil, tako da so komentarji zaželjeni. Dobite ga tukaj.

4 komentarji

Prvi testi Athlona4

Slo-Tech - Nemška revija C'T je objavila ekskluzivne prve benchmark teste Athlon4 (Palomino) procesorjev. Novega Athlona so primerjali s starim TBirdom in Pentiumom III na dokaj povprečnem sistemu (128MB PC100 RAMa, GF2 MX...). Najbolje je, da si kar ogledate spodnjo tabelo:

Procesorji Grafika 3DMark Quake 3 Unreal PovRay C3D Sysmark
AMD Palomino GeForce MX 5462 133 42 808 13,9 190
AMD Thunderbird GeForce MX 5296 124 40 800 13,0 186
Intel Coppermine GeForce 2 go 5216 114 38 698 11,2 154
Intel Coppermine ATI Rage 3075 95 37 698 11,3 156

V najboljšem primeru je Palomino TBirda prehitel za kakšnih 7%. To vsekakor ni slabo, še posebej, če upoštevamo PC100 pomnilnik, ki je bil uporabi. Novi Palomino v kombinaciji z DDR pomnilnikom bi znal biti nadvse zanimiva opcija, še posebej glede na nizke cene, ki jih lahko pričakujemo. Še vedno pa je vprašanje, kako se bo kosal z novim Intelovim Northwood jedrom. Thnx slycer....

6 komentarjev

Speed Cheat v benchmarkih

Jaz - Vsi, ki igrate Half Life ali Counterstrike verjetno poznate programček z imenom Speed Cheat, ki z maipulacijo računalniške ure omogoča precej hitrejše premikanje skozi igro in s tem precejšnjo prednost pred soigralci. No, stvar je s pomočjo serverskega popravka odpravljiva, toda Half Life in Counter Strike nista edina programa, ki ju dotični programček prevara. V tem članku na Overclockers.com.au je lepo videti, da se z uporabo da prevarati tudi H-Odin WCPUID, SiSoft Sandro, 3D Mark 2000 in ostale benchmarke. Seveda to ni nič dobrega in le upamo lahko, da bodo kmalu na voljo popravki za dotične programe, ki bodo takšno goljufanje onemogočili. Thnx, Agg.

0 komentarjev