»

Evropska unija, Indija in sedaj še Savdska Arabija

Slo-Tech - Ledino je orala Evropska unija, konec minulega leta ji je sledila Indija, letos je oglasila še Kalifornija, Brazilija pa o ukrepu še razmišlja. Nepričakovano je naslednja država v vrsti Savdska Arabija, ki je včeraj uzakonila obvezen priključek USB-C na pametnih telefonih. Zakon se bo začel izvajati 1. januarja 2025, za prenosne računalnike pa 1. aprila 2026.

S tem se pridružujejo evropski pobudi, v nekaterih pogledi pa je še strožja. V EU bo USB-C za pametne telefone obvezen od 28. decembra 2024, za prenosnike pa šele od decembra 2026. V Savdski Arabiji so podobno kot EU priključek predpisali še za druge mobilne naprave: tipkovnice, slušalke, zvočnike, brezžične usmerjevalnike. Z ukrepom naj bi privarčevali 45 milijonov dolarjev, letno pa naj bi prodali dva milijona manj polnilnikov. To pa pomeni tudi toliko manj smeti.

66 komentarjev

Bodo mobilni operaterji morali podpreti VoIP?

engadget - Trenutno se lahko vsaka država v Evropski Uniji odloči, ali bo pustila blokiranje določenega prometa na mobilnih omrežjih, ali ne. Posledica blokiranja je recimo nezmožnost uporabe VoIP, saj je z zakupljenimi podatki, ki so dandanes stalnica naročniških paketov, le-ta ponavadi cenejši, kot običajni klici (sploh v druga omrežja), kar seveda ni všeč ponudnikom mobilnih storitev. Blokiranje inovativnih tehnologij pa gre močno v nos Evropski Uniji in od držav članic zahteva, da za prenehanje blokad poskrbijo pravno, če ne gre drugače. Obenem je možno, da bo pod drobnogled Unije prišel nemški Deutsche Telekom, saj so eni izmed tistih, ki blokirajo VoIP promet na mobilnih omrežjih in jih zato lahko doleti protimonopolna obtožba.

20 komentarjev

Mobiteli bodo zaznavali prometno gnečo

New Scientist Tech - Tisti s čutom za soljudi, ki se vsakodnevno vozite in imate pri sebi mobilni telefon, najbrž tu in tam pokličete kakšno radijsko postajo in ostale voznike posvarite pred radarsko kontrolo ali nadležnimi kolonami, kar je vsekakor vzpodbudno, a kot kaže, vas bo kmalu nadomestila tehnologija. Podjetje IntelliOne je namreč razvilo sistem, ki periodično locira mobilni telefon ter izračunava njegovo hitrost, tehnologijo pa nameravajo uporabiti v namene zaznavanja gneč na cestah. Storitev zna ločevati med čakanjem v koloni in pri semaforju, uspešno pa je prestala tudi testno obdobje na Floridi, tako da jo njeni snovalci nameravajo spustiti na kanadski trg konec tega leta. Več o zadevi v izvirni novici na New Scientist Tech.

25 komentarjev

In zdaj še Microsoftova stran zgodbe ...

CNet - Potem ko je Evropska Unija Microsoft obsodila na 613 milijonov dolarjev težko kazen, je nastopil čas, da se začnejo zgodbe odpletati tudi za javnost. Najprej je na vrsti Microsoft, ki je tako izdal sedem strani dolg dokument (PDF), v katerem poskuša razložiti, zakaj je dejanje EU samo pretveza za uveljavitev novega zakona o intelektualni lastnini, ki naj bi imel negativne posledice tudi za ostale izdelovalce programske opreme. Odgovor EU o tem, kako in zakaj so prišli do takšnega zaključka, bo znan v četrtek, ko si bo lahko tudi javnost ogledala 300 strani dolg dokument Evropske Unije.

12 komentarjev

Evropska Unija: Digitalni policaj

Vnunet - Kakor sem dobil vtis, da bi Američani najrajši imeli popoln nadzor že kar nad osebkom, ne le njegovo korespondenco s soljudmi, tako se mi (osebno) zdijo dejanja evropske unije veliko bolj razumljiva (pa saj imajo včasih kakšne 'divje', a še vedno ne tako kot čezlužniki).

Tokrat 'naš' ljubi bruseljski krožek želi, da bi 'ponudniki telekomunikacij' (beri: ponudniki emailov ter mobilne telefonije) podatke (loge) hranili do kar leta dni. To seveda ne vključuje celotne vsebine, ampak 'le' pošiljatelja, naslovnika ter čas. EUlik!

0 komentarjev

EU proti .NET tehnologiji

Reuters -

Evropski uniji je očitno zasmrdela ta Microsoftova tehnologija, saj si hoče stvar dodobra ogledati. Pri EU želijo biti namreč prepričani, da .NET Passport v skladu z evropskimi zakoni o varovanju podatkov - Uporabnikove podatke lahko firma uporabi ali posreduje tretji osebi le na podlagi uporabnikovega dovoljenja.

.NET Passport storitev, je namenjena predvsem olajšanju poslovanja po internetu, saj omogoča uporabnikom (danes že več kot 100 mio registriranih uporabnikov), da shranijo uporabniško ime, geslo, številko kreditne kartice, ipd na eno mesto, na .NET. Če se še niste registrirali - uporabnik mora vpisati elektronski naslov, telefonske številke ter zgoraj naštete podatke. Microsoft trdi, da je to čisto prostovoljno.

Microsoft v svojo obrambo seveda trdi, da je .NET Passport popolnoma varen in da sovpada z EU zakoni...

8 komentarjev

EU bo obdavčila kupovanje preko interneta

Yahoo News - Po poročanju Yahoo! News bo Evropska unija obdavčila kupovanje preko interneta. S pridobljenim denarjem naj bi pomagala evropskim podjetjem, ki se ukvarjajo z internetnim poslovanjem, da bi bila bolj konkurenčna ameriškim. Nov davek naj bi začel veljati 1. julija leta 2003, vse skupaj pa naj bi izgledalo nekako takole: če bomo hoteli na primer kupiti datoteko MP3 iz nekega strežnika v Ameriki ali drugod po svetu, bo ta strežnik moral ugotoviti, da se geografsko nahajamo v Evropi in končni ceni dodati še dodaten "evropski davek". Seveda pa ni dvakrat za reči, da se da tak sistem tudi ogoljufati. Več tukaj.

1 komentar