»

Dell spet prvi

The inquirer - Zadnje čase postaja jasno, da se v krogih velikih prodaj vrtita bolj ali manj dve podjetji, združeni HP-Compaq in Dell.

Slednji je bil pred združitvijo glede na prodajo na prvem mestu, medtem ko se je po združitvi poznal vpliv povečanega trga, ki ga je pridobil HP. Kljub temu pri Dellu niso spali, in so, kot smo poročali tudi na Slo-techu, racionalizirali prodajo brez odpuščanja. Trud se je izplačal, poročajo na Inquirerju, saj se je Dell spet povzpel na prvo mesto po prodaji. Glede na to, da tudi beleži dobičke, kaže, da recesija le ni tako neobvladljiva.

0 komentarjev

Dell se vrača v črno

The inquirer - Kljub temu, da vsi informacijski tehnologiji napoveduje izgube in recesijo, še obstajajo podjetja, ki temu kljubujejo.

Tako sem danes na Inquirerju našel podatek, da naj bi Dell v tretjem kvartalu imel za 9,1 milijarde ameriških dolarjev prometa, kar je 200 milijonov več, kot so napovedoval analitiki. To še niti ni tako pomemben podatek, bolj je zanimivo to, da jim je uspelo zmanjšati stroške poslovanja za celo milijardo US$, in to brez odpuščanja. Celotna prodaja je od Q2 zrasla kar za 22%. Razliko je prinesla racionalizacija poslovanja in lastna mreža prodaje.

V primerjavi s HP-jem (ki mimogrede planira velika odpuščanja), ki je zelo odvisen od posrednikov, lahko Dell svojo dejavnost izvaja bolj svobodno. Temna plat vsega pa je, da nameravajo del proizvodnje seliti na Daljni vzhod. Še en made in China, očitno...

Podrobnejši opis pa najdete tukaj. Za razliko od prve objave ima ta zgolj več številk.

0 komentarjev

HP: AMD v vsak vaški dom...

The Register - ... če se le kupujejo računala pri HP-ju -- obratno od tega je v naši deželici sicer prej pravilo kot izjema, saj imamo slo-tech ter zelo malo tajnic.

AMD je s svojim Athlonom že od začetka imel pravcato smolo. Kljub svoji odličnosti ga veliki oem proizvajalci (HP, Dell, Compaq, Gateway...) kar niso želeli požegnati ter vključiti v svoja predpripravljena računala. To pa se je spremenilo: prvi korak je naredil HP, ki bo v svoje računalo 'Compaq D315 Business PC' vključilo Athlona XP 1800+ ter hitrejše. Klik!

4 komentarji

VIA kupuje AMD?

The inquirer - Computex je, kot kaže, sejem turbulenc. The Inquirer namreč poroča, da je VIA resno razmišljala o tem, da bi kupila AMD. Sicer od tega na koncu ni bilo nič, najbrž zaradi megalomanskih vsot denarja v igri, novonastalem položaju, ki bi ga še bolj odrinil od Intela, in tako dalje. A se lahko vseeno, če je bil Inquirerov vir pravilno obveščen, zamislimo, kakšno moč ima na trgu to podjetje, ki je del velike tajvanske korporacije Formosa Plastics. Je VIA res zmožna narediti tako veliko potezo? Nazadnje, ko je prišlo do nakupa, ki je resno pretresel javnost (beri: pretresel mene, pa pustimo sedaj "združitve" tipa HP & Compaq), je takrat izjemno močni 3dfx kupil STB. Pa najbrž veste, kaj je sledilo.

5 komentarjev

Compaq in HP

Compaq - Še vedno me vsakič, ko se spomnim, šokira. Vendar pa se je danes ob dvanajstih zgodilo še zadnje dejanje v sagi združevanja Compaqa in Hewlett-Packarda. Da sta od sedaj naprej eno, preverite še na lastne oči na spletni strani "CompaqHP"-ja.

Kdo bo naslednji? IBM in Dell? [:D] AMD in Intel? [>:D]

9 komentarjev

Z macolo nad računalo

The Register - Nezadovoljni kupec, ki je svoje računalo, kupljeno za hčerko, že petič nesel na popravilo v trgovino, se je nad računalo spravil kar z macolo, saj mu ga serviserji nikoli niso popravili. Tako so šokirani kupci lahko le gledali, kako Gary Wilke iz Appleton-a uničuje računalnik vreden 2.600 dolarjev. Umirili so ga policaji... Slaba postrežba, ni kaj.

6 komentarjev

WinXP.CMD

TechTV - Danes brskam za novicami ter vidim eno in isto: že oseminštirideseti test EPoX 8KHA+, nato test XP 1800+ ter 1900+, GF2 Titaniumi, Radeoni, itd itd itd. Res živi dolgcajt. Nato pa naletim na stran, ob kateri se mi je milo storilo. Ker sem sam pripadnik "ne-mlade-ampak-tudi-ne-stare" generacije računalničarjev, sem se dodobra seznanil z ukazno vrstico že pri šestih letih, ko sem dobil svojo prvo dvaosemšestico. Ker se z Linuxom ne ukvarjam, mi je umetnost arhiviranja na roko (arj ter pkzip, hehe) že čisto pošla. Seveda se je s prihodom grafično usmerjenih operacijskih sistemov zadeva še "hujšala". Vse se da naresti le s klikom miši. No, na tej strani pa razlagajo, da vse še ni mrtvo. Kako defragmentirati ter razparticionirati disk v Windowsih XP prek ukazne vrstice? Sledite zgornji povezavi.

1 komentar

AMD v rahlih težavah

X-Bit Labs - Sodeč po nekaterih virih se AMD trenutno ubada s težavami, ki jih je povzročila njihova napačna ocena trga. Podjetje je namreč v prvi četrtini tega leta nameravalo prodati 3.5 milijona Athlon in 4.4 milijona Duron procesorjev, toda vse se jim očitno ne bo izšlo. Izkazalo se je namreč, da je povpraševanje po močnejših Athlonih dejansko večje, in tako imajo sedaj težave z dobavo, medtem ko prodaja Duronov ne gre tako dobro. Vsekakor bodo težavo hitro razrešili, saj si ne smejo privoščiti takšnega fijaska, kot si ga je Intel s svojimi fantomskimi procesorji.
Zanimivo je predvsem dejstvo, da se Duroni ne prodajajo tako dobro. Tukaj gre vsekakor za globalno oceno, saj so to še vedno zelo popularni retail procesorji. Zatakne se pri OEMih in ustreznih integriranih čipovjih, ki jih enostavno ni. Zato se veliko OEMov še vedno zateka k uveljavljeni low-cost kombinaciji Celeron in i810/E/E2. Upajmo, da se bo to spremenilo s prihodom ustreznih VIAinih KL133 in KL133E čipovij....

1 komentar