»

Microsoft bo sodeloval z Linspire

engadget - Navkljub tožbi, s katero je Microsoft fantom iz podjetja Linspire Inc. preprečil prodajanje njihove distribucije Linuxa pod imenom Lindows OS, se odnos med podjetjema očitno izboljšuje. Softverski gigant je namreč nasprotni strani ponudil svojo pomoč pri razvoju.

Linspire naj bi bil distribucija, ki omogoča uporabo okenskih orodij, kar skupaj s splošno naravnanostjo v enostaven uporabniški vmesnik omogoča neboleč prehod na cenejšo alternativo. Microsoft bo k temu v prihodnje pripomogel z izboljšavami medsebojne združljivosti OpenOfficea in Microsoft Officea ter IM programov na obeh platformah, omogočili pa bodo tudi vključitev TrueType pisav (pod uradno licenco) ter kodekov Windows Media 10 v prihodnje izdaje Linspire.

Izvorna novica.

28 komentarjev

Linux oddaljen dostop

Slo-Tech - Bi radi uporabljali Linux, pa ne veste kako ga namestiti? Nič lažjega so rekli pri Workspotu.

Za 9.95$ vam ponujajo dostop do Linux namizja preko interneta. Za zadevščino so uporabili kar VNC (Virtual Network Computing), ki je nekakšen de-facto standard za oddaljena namizja, ki deluje preko vseh mogočih operacijskih sistemov (Linux, Windows, PalmOS...). VNC ponuja v bistvu enake možnosti kot Remote access ali PC Anywhere v Oknih, le da je seveda zastonj in neodvisen od operacijskega sistema, viewer pa lahko teče tudi kot java applet.

Torej, če ne veste kako preizkusiti Linux je to kar dobra rešitev. Zanimivo je tudi, da sem VNC videl vključen tudi že v kak drug komercialen izdelek, kjer morajo podjetja nuditi direktno podporo uporabnikom...

1 komentar

Lepše pisave za Linux

Kiberpipa - Izgleda, da bomo tudi v prostem delu računalniškega sveta končno lahko ugledali malce bolj očem prijazne pisave. Fundacija GNOME in razvijalci pisav Bitstream inc. so namreč podpisali namero o dolgoročnem sodelovanju.

Prvi neposredni efekt tega sodelovanja bo ta, da bodo Bitstreamovci pod odprto licenco skupnosti odprtega programja podarili 10 svojih pisav. Čeprav je res, da ko se enkrat navadiš na neke pisave, se je težko privaditi na druge. Tako je za oko navajeno grobih pisav vklop antialiasinga kar precej hud šok ...

Sicer pa moram vsaj zase reči, da se mi zdijo vsaj za brskanje po spletu pisave v Linuxu precej v redu, medtem ko so mi recimo tiste na iMacih naporne, ker so preprosto preveč razmazane... (ok naj se zdaj usuje nadme gruča Mac-loverjev in me popljuva zaradi tega stavka :)

Predvsem pa je pod linuxom zoprno, da včasih enaka pisava v različih kodnih naborih izgleda drugače. A tudi to bo minilo....

6 komentarjev

fetchmsttfonts

The Register - Tista 'modificirana' namizja, ki vam jih prav radi pokažejo kolegi na svojih Linux mašincah, znajo neukemu Windows userju, navajenemu zelenine oz. plavine priklicati kondenz na inštrumenta za vizualno percepcijo. Vendar pa znajo biti pisave veliko bolj problematične, saj grafični vmesniki niso ravno srce Linuxa. Tako je bilo do sedaj za dokončno usposobitev font antialiasinga na pingivnskih mašinah potrebno ločeno namestiti še TrueType pisave, ena najpreprostejših variant pa je bila uporaba skripte 'fetchmsttfonts' (pod večimi imeni :]), ki je iz samega Microsoftovega strežnika potegnila prgišče najbolj osnovnih. Ker pa se je pojavilo nemalo zlorab (pojav pisav v drugih komercialnih paketih), pa je Microsoft temu naredil konec. Kaj še preostane malim? Kopiranje pisav iz VAŠIH Oken [:)]. Klik!

0 komentarjev

Mod-čipi za Playstation: nova zlata jama?

The Register - Tako imenovani 'mod-chips', čipi za Sonyevo konzolo Playstation, so uporabniku omogočali odpravo nekaterih omejitev na konzoli, ki jih je postavil proizvajalec. Torej, odprava regijske omejitve, možnost igranja 'nelegalno presnetih iger' (no ja, tudi 'backup kopije' ne delujejo ) in podobnega.

Sony pa se je odločil temu narediti konec: vse evropske proizvajalce čipov so pozvali, naj prenehajo z izdelavo. Vsi so, brez znane izjeme, zahtevi ugodili. Komu pa se ljubi iti na sodišče (beri: kdo pa ima dovolj denarja?)... Kakorkoli, Sonyu se niso uklonili distributerji čipov.

Se mi pa tole kljub vsemu zdi malce hecno. Kot če bi nekdo oropal banko, pa bi tožili proizvajalca uporabljene pištole, ker je obstajal sum, da pištola deluje. Naj se raje spravijo na one, ki izdelavo mod-chipov sploh delajo smiselno, torej 'roparje'.

2 komentarja