»

Microsoft priznava, da zanj Linux predstavlja grožnjo

Slo-Tech - Pri Microsoftu menijo, da bo 2005 zanje težko leto, če bo Linux še naprej prevzemal stranke temu programskemu velikanu. V poročilu ameriški komisiji za vrednostne papirje in denarni trg (US Securities and Exchange Commission) so pri Microsoftu navedli, da so v proračunskem letu 2004 sami zaznali le rahel porast prodaje na področju strežnikov, medtem ko je pri Linuxu mogoče opaziti povečanje uporabnikov na vseh področjih programske opreme.

Med drugim se pri Microsoftu bojijo, da bo v letu 2005 povečana prodaja osebnih računalnikov in istočasen uspeh nekomercialnega programja imela znaten vpliv na njihov poslovni uspeh in finančno stanje. Revčki!

42 komentarjev

nVidia @ 2.1 GB/s

Slo-Tech - nVidia je naznanila prvo serijo grafičnih mlatilnikov, ki zlorabljajo AGP po specifikaciji tretje generacije, torej AGP 8X. Globina sortimenta tako obsega "ti" ter "mx" procesulje četrtega GeForcea ter nForce, znan pa je tudi razred onih, ki bodo izdelke prodajali pod svojim imenom bodisi na karticah, matičnih ploščah oz. OEM računalnikih. Klik!

Kakor pa je meni osebno muka brati tovrstne ekskluzivistične izjave, pa bi se marsikak marketingar lahko učil na tem primeru. Kako tovrstno pospeševanje prodaje sprejema stroka, pa je druga pesem. Tako tu nisem (z)mogel spregledati tega, da mi želijo dopovedati, da so danes GPUji daleč pred svojim časom ter jih ovirajo druge komponente -- natančneje, vodilo AGP. Verjetno nisem prvi, ki bentim nad kroničnim neizkoriščanjem očitno naprednejših sposobnosti dotičnega vodila -- recimo shranjevanje tekstur v osrednjem pomnilniku. Nee, Janezek bo odštel lepe denarce, da bo v svojo mašinco z 512 MB pomnilnika vtaknil še 128, 256... MB grafično...

9 komentarjev

Novi Detonatorji

Nvidia - Ja, spet[:D] . Pri nVidii so izdali detonatorje 40.41, nove funkcije v gonilnikih so:

  • nView™ 2.0 - nova verzija podpore večzaslonskih sistemov

  • NVRotate™ - orodje za obračanje slike za 90 stopinj (uporabno pri LCD monitorjih, ki imajo to funkcijo)

  • NVKeystone™ - tehnologija, ki omogoča realnočasovno popravljanje slike na prenosnih projektorjih

  • Digital Vibrance Control 2™ - orodje za nastavljanje barvnih kontrol slike

  • CineFX™ Simulator - Simulator učinkov, ki jih bodo izvajale (emulirale) prihodnje nVidia grafične kartice na zdajšnjih proizvodih

  • Nova nadzorna plošča

  • Unified Driver Architecture - nVidiina patentirana tehnologija, ki omogoča podporo večih produktov v enem gonilniškem Kodovjeku™.


  • Poleg tega pri nVidii obljubljajo tudi do 25% izboljšanje preformans (ja, spet [>:D])

    Nove gonilnike si veselo potegnite dol tukaj, veliki pa so 9 MB.

    14 komentarjev

    Prodajni uspeh proizvajalcev grafičnih kartic

    DigiTimes - Kot je bilo napovedano so proizvajalci grafičnih kartic opazili porast prodaje v juliju. Skupno se je prodaja najbolj povečala tistim podjetjem, ki izdelujejo kartice na osnovi ATIjevih čipov, medtem ko so tista podjetja, ki na svoje kartice cinijo čipe Nvidie, zabeležila relativno slabše in bolj spremenjlive rezultate. Razlog za ATIjev uspeh naj bi bilo predvsem predčasno lansiranje kartic nove generacije. Sredi julija je ATI predstavil novo serijo 9000 (RV250) in 9700 (RV300). Vendar Nvidia še ni izpadla iz boja, saj namerava ob koncu tretjega ali začetku četrtega četrtletja predstaviti nov čip NV30.

    Kljub povečani prodaji pa proizvajalci ostajajo zaskrbljeni glede prihodnosti. Poleg mlačnega povpraševanja jim bo na OEM trgu v prihodnosti mešal štrene še Intelov nabor 845G in druga vezna čipovja z integrirano grafiko. Da bi ublažila udarec se poskušajo podjetja preusmeriti v srednji in višji cenovni razred. Več o tem tukaj....

    0 komentarjev

    NV30 in R300 tehnologije

    The Tech Report - The Tech Report poznamo po odličnih strokovnih člankih, med katere spada tudi njihov najnovejši prispevek - ATI 9700 proti NV30. Toda to ni zopet ena primerjava lastnosti in zmožnosti ter hitrosti dveh grafičnih kartic, temveč je članek bolj "znanstevene" narave. Razloži predvsem tehnologije, nove smernice v izdelavi in načrtovanju novih grafičnih čipov ter skuša oceniti oba grafična čipa na podlagi čistih tehnikalij.

    Prav tako pravijo, da so v članek zajeli tudi precej stvari in dejstev, ki do tega trenutka še niso bila objavljena. Članek je res vreden ogleda, zato si ga le preberite tukaj. Za nameček...

    4 komentarji

    Bo Nvidia uspela izdati NV30 do božiča?

    The inquirer - ATI-jevi R300 so preplavili Computex in vse bolj verjetno je, da bomo kartice s temi strah vzbujajočimi procesorji videli še to poletje v trgovinah širom po svetu. Na vrsti pa je Nvidia, ki bo morala konkurirati v obliki procesorja NV30. Ta čip je napovedan za obdobje pred božičem, vendar pa na The Inquirerju dvomijo v to. Njihovo obrazložitev najdete tukaj. Se strinjate z njimi?

    4 komentarji

    Še ena kratka o NV30 in R300

    X-Bit Labs - O lansiranju novih grafičnih procesorjev obeh gigantov, tako ATI-ja kot Nvidie, sem že poročal. O R300 je bilo že veliko povedanega, medtem ko so prvi podatki o NV30 prišli šele pred kratkim, saj Nvidia skrbno čuva specifikacije svojega bodočega aduta. Po sklepanju X-bit labsov naj bi Nvidia predstavila NV30 že septembra,vendar pa se bolj nagibajo k predstavitvi čipa koncem leta. Zanimivo je tudi, da naj bi po nekaterih neuradnih podatkih ATI svojega R300 predstavil pred NV30. A to so zaenkrat še vedno zgolj ugibanja.

    0 komentarjev