»

Dothan procesor bo zamudil

X-Bit Labs - Ste si morda zaželeli, da bi imeli kar najhitrejši procesor v svojem prenosnem računalu, pa ne najdete prave izbire? Potem vam svetujem, da počakate, da bo Intel na trg poslal novi mobilni procesor Dothan. Po poročanju X-Bit Labs bo to prvi procesor za prenosne mlinčke, ki bo grajen v 0,09 mikronski tehnologiji in bo vseboval zajetna 2 MB L2-predpomnilnika. Prvi primerki bodo tiktakali pri 1,8 GHz. Pri Intelu pa so naleteli na težave in zato preložili izid. Zakaj?

1 komentar

6% povišanje prodaje DRAMov v marcu

X-Bit Labs - Pomnilniški trg je v marcu užival zmerno rast, saj se je prodaja povečala za 6% glede na februar. Razlogi za to so, poleg tega, da ima marec več dni kot februar, še povečano povpraševanje po osebnih računalnikih in drugih napravah, ki uporabljajo DRAM.
Tako se v tem letu, ob prehodu na 0.13 mikronski proces izdelave in 300 mm rezine, pričakuje nadalnja rast proizvodnje, kar bo v končni fazi za nas, kupce, pomenilo cenejši pomnilnik.

Za konec pa samo še povezava na izvirno novico na X-bit labs.

Hja, pet let nazaj je bilo 64 megabajtov RAMa luksuz. Danes 512 MB ni več nobena redkost ... in kot kaže, kmalu tudi en gigabajt ne bo več eksotika.

15 komentarjev

Intelovi načrti

X-Bit Labs - Nekaj dni nazaj smo predstavili AMDjeve načrte za prihodnost in Intel seveda ni ostal dolžan. Včeraj so nam za pokušino natrosili nekaj informacij o šestgigaherčnem procesorju, ki ga lahko pričakujemo čez dve leti, danes pa so objavili popolen načrt za prihodnja leta. Pa poglejmo celoto.

Najprej vzemimo pod drobnogled naslednji procesor iz serije Pentiumov 4. Imenoval se bo Prescott (0.09 mikronov), na voljo pa bo ob začetku tretjega četrtletja prihodnjega leta. Podpiral bo novo tehnologijo, naslednico sedajšnje Hyper-Threading, ki se zaenkrat še kodno imenuje Prescott New Instructions oz PNI, v javnosti pa se pojavljajo špekulacije o tem, da bo uradno ime kar Hyper-Threading II. Včeraj smo že omenjali 5.0 GHz kot končno hitrost tega procesorja, danes pa je Intel to potrdil.

Intel vse bolj agresivno uvaja 0.09 mikronsko tehnologijo, tako da naj bi bilo do konca prihodnjega leta kar 40% procesorjev v tej tehnologiji. Trend se bo nadaljeval še v letu 2004, ko naj bi bilo vsi...

0 komentarjev

Šest gigahercev množicam l. 2004

X-Bit Labs - Intel je nedavno pripravil tiskovno konferenco, kjer je predstavil svoje načrte za prihodnost predvsem na procesorskem trgu. V drugi polovici prihodnjega leta naj bi začeli s proizvodnjo procesorjev v 0.09 mikronski tehnologiji, do leta 2005 naj bi bili vsi izdelani procesorji že na 0.09 mikronih. Napoved je vsekakor zelo zanimiva, saj je AMD ta preskok napovedal že za konec prihodnjega leta.

Potem je tu še vest o nasledniku sedaj popularnega Penituma 4 "Northwood". Njegov naslednik se bo kodno imenoval Prescott in bo dosegal hitrosti vse tja do 5.0 GHz. Sledil mu bo Tejas, ki naj bi dosegal hitrosti vse tja do 6.0 GHz, na voljo pa bo do konca leta 2004.

Leta 2005 pa naj bi začeli že s proizvodnjo procesorjev v 0.065 mikronski tehnologiji, kar bo Intelu vzelo še nadaljnjih 18 mesecev. Klik!

4 komentarji

Anandtech o 0.09 mikronskem procesu

AnandTech - AMD je komaj odpravil težave, ki jih je imel z 0.13 mikronsko tehnologijo izdelave procesorjev, Intel je pa že pri 0.09 mikronskem procesu izdelave, ki ga bo uporabil za novo jedro Pentiuma 4, kodno poimenovano Prescott. Sama tehnologija naj bi bila zrela za proizvodnjo v drugi polovici prihodnjega leta, malo več o njej in o tem, kakšne izboljšave bo prinesla v prihajajočem Prescott jedru, si lahko preberete v tem članku.

6 komentarjev

Intel in 0.09 mikronska tehnologija

X-Bit Labs - Pred nekaj meseci je Intel prvič demonstriral 0.09 mikronsko tehnologijo - takrat v obliki SDRAM pomnilnika. Sedaj pa so na plano pricurljale prve neuradne informacije o najnovejšem Intelovem procesorju, zaenkrat poimenovanem Prescott. Pa kar k tehničnim podatkom.

Najprej naj Prescott ne bi bil le sedanji Pentium 4 v 0.09 mikronski tehnologiji, pač pa bo imel vrsto izboljšav, ki naj bi ga naredile še hitrejšega. Prva izboljšava bo tako večji L1 podatkovni predpomnilnik in sicer za 2 ali 4-krat, se pravi da ga bo 16 ali 32 KB. Povečali naj bi tudi predpomnilnik za sledenje ukazom (instruction trace cache). Potem je tu seveda povečanje L2 predpomnilnika, ki naj bi ga bilo v Prescottu kar 1 MB. Vseboval pa naj bi tudi izboljšano verzijo hipernitne tehnologije, ki jo sedaj najdemo v Xeonih MP.

Na koncu pa še najzanimivejši del - v Prescotta naj bi bila vgrajena Yamhill tehnologija. Ta naj bi bila podobna x86-64 tehnologiji, vendar se Intel še ni odločil, če bo končni izdelek res imel...

1 komentar

Intel in AMD imata težave

X-Bit Labs - S čim točno imata težave tokrat? Sedaj naj bi se šlo o tem, da imata oba giganta velike težave pri prehodu na 0.13 mikronsko tehnologijo. AMD je imel v svojem roadmapu načrt za prehod na novo jedro Thoroughbred v prvem četrtletju prihodnjega leta. Tako naj bi vsi Athloni XP, ki naj bi presegali 1666 MHz (2000+ in več) bili grajeni na novem jedru. Tudi Intel vztraja, da bo sedmega januarja predstavil 0.13 mikronski Pentium4 Northwood procesor. Za vsako ceno, se ve. Pri Intelu lahko pričakujemo, če se bodo držali roka, procesor grajen v slabši tehnologiji zaradi nedodelanosti novih naprav. Čisto možno je, da bo predstavitev stekla uspešno, dobavljivost bo pa na psu. Pri AMDju se jim ne gre toliko za nohte, saj lahko iz Athlona XP iztisnejo toliko, da bo stabilno deloval na višjih frekvencah od 1666 MHz. Lahko pa, enostavno, preložijo izid. Sicer nam bo pa vse jasno v začetku drugega tedna prihodnjega leta. Vsaj tako pravijo na X-Bit Labs....

0 komentarjev

Intel najavil 0.09 mikronske procesorje

X-Bit Labs - Včeraj so predstavniki Intela objavili, da naj bi Intel začel s prodajo svojih procesorjev, izdelanih v 0.09 mikronski tehnologiji (90 nanometrov). Zaenkrat se še ugiba o tem, kateri Intelov procesor bo prešel na to tehnologijo, čeprav glede na to, da je na začetku leta 2002 napovedan P4 Northwood (0.13 mikronska izdelava), ki bi moral zadostovati za vsaj eno leto, pri X-Bit Labs predvidevajo, da bo novi procesor izdelan v 0.09 mikronih prihajajoči Intelov Banias procesor. Več o procesorju in Intelovih načrtih tukaj.

5 komentarjev

Štiri giga? Prebito...

Tweak3D - Na IDF, o katerem sem vam že govoril, se je zgodilo... Intel je predstavil 4GHz procesor. Njegovega imena, jedra in vseh drugih lastnosti niso želeli povedati. Pokazali so le, da dejansko teče pri 4GHz in uporablja le zračno hlajenje!
Sklepamo lahko, da je narejen v 0.13 mikronski tehnologiji. To zato, ker Intel (še) nima možnosti izdelave .11 mikronskih procesorjev, 0.15 mikronska tehnologija pa bi bila težko zmožna narediti kaj takega. S tem je Intel dokazal tudi, da kaj lahko naredi z 0.13 mikronsko tehnologijo... Pri Micronu so že pred mesecem dni napovedali, da bodo kmalu začeli izdelovati pomnilniške čipe z 0.13 mikrosko tehnologijo. Kar pomeni, manjše čipe. Kar pomeni, da ne bo tako dolgo, ko bomo lahko videli 1024MB DDR pomnilniške module... Prihodnost je več kot svetla. Prihodnost žari!

5 komentarjev

Banalnosti

X-Bit Labs - Intel se je odločil, da bo spremenil design hladilnih reber na Pentium 4 procesorju. Ampak razlog ne tiči v boljšem hlajenju ali večji stabilnosti... Je prav banalen. Trenutna hladilna rebra so še prečno prevrtana. Intel se je odločil, da bo ta postopek odslej izpustil. To pa zato, ker je, odkar je prestopil na 0.18 mikronsko tehnologijo izdelave procesorjev, kar ga je očitno stalo precej denarja, začel mrzlično paziti na izdatke. Intel zagotavlja, da ta nova modifikacija ne bo poslabšala rezultata P4.

0 komentarjev

Intel ima probleme z 0.13 mikronsko tehnologijo

EBN - Intel ima probleme z datumom izida procesorjev, izdelanih v 0.13 mikronski tehnologiji. Problem pa ni tehnične narave, da Intel ne bi znal narediti takega procesorja, ali kaj drugega. Razlog je veliko bolj banalen. Podjetje, ki bi naj Intelu dobavilo stroje za izdelavo procesorjev, je sporočilo, da bo z dostavo le teh zamudilo. In to ne en ali dva dni, ampak tri ali štiri mesece.
Intelov uradni odgovor je, da bo procesor v 0.13 mikronski tehnologiji (Tualatin) izšel pravočasno. Izšel naj bi nekje v sredini leta. Čip naj bi izdelovali v Fab 20 v Hillsboru, Oregon in v Fab 22 v Chandlerju, Arizona. Več o tem tu.

7 komentarjev