»

IBM predstavil procesor Power 5

X-Bit Labs - IBM je včeraj predstavil prve komercialne izdelke, temelječe na procesorjih Power 5, ki so namenjeni rabi v najzahtevnejših strežniških okoljih. Vsak čip Power 5 ima dve jedri, ki si delita 1,92 MB drugo- in 36 MB tretjenivojskega predpomnilnika. Tipični procesor je tako MCM velikosti 95mm x 95mm s štirimi čipi (torej osmimi jedri), ki ima skupaj 144 MB predpomnilnika. Skupaj lahko naslovi do en terabajt pomnilnika. Procesor Power 5 sestoji iz 276 milijonov tranzistorjev, grajen je v 0,13-mikronski tehnologiji, tiktakal pa naj bi z 1,9 GHz. Novi procesorji bodo podpirali programe, ki so bili napisani za 64-bitne Power 4. Več podatkov.

14 komentarjev

Xbox 2 in IBM

X-Bit Labs - Po ATI-ju, ki bo skrbel za prikaz slike, se je Microsoft sedaj odločil še za IBM, ki bo skrbel za centralne procese v novem Xboxu 2. IBM, ki že ima svoje mesto v velikem številu strežnikov, Applovih računalnikih in Gamecubih po celem svetu pa ima eno "slabo" stran - vsi ti procesrji izvajajo izključno 64-bitne operacije in niso združljivi z x86, na čemer je zasnovan prvotni Xbox. Torej nobene združljivosti novega s starim.

8 komentarjev

Napake v procesorjih Itanium2

več strani -

Ali je sploh mogoče narediti procesor brez napake? Pri današnjem številu tranzistorjev, ki se meri milijonih, skorajda ne. Da, tokrat bomo obirali Intel.

Najnovejša napaka se je pokazala na procesorjih Itanium2, ki tečejo pri 900 ali 1000 MHz, medtem ko so močnejši bratci nanjo imuni. Posledica? Procesor se lahko prične vesti nenavadno oz. se celo zruši. Vzrok? Se raziskuje.

IBM je že ustavil pošiljanje svojih strežnikov z Itaniumi2, dočim jih HP zazdaj še ne misli umakniti s prodaje. Več o tem tu in tu.

7 komentarjev

IBM: On Demand Innovation Services

The Register - Kot vemo, so raziskave zelo drago igranje. Lep primer tega so tiskalniške kartuše, ki s svojo visoko ceno opravičujejo predvsem znatna vlaganja v raziskave; ali pa Windowsi, ki lepo polnijo proračune ostalih Microsoftovih oddelkov, ki se ukvarjajo z bolj specifičnimi področji.

Žal pa mala podjetja lastnih raziskav ravno zaradi vlaganj ne morejo opravljati sama, zato so se primorana zatekati k naročanju t.i. uporabnih raziskav pri inštitutih. Slednjim pa se bo kmalu pridružil še IBM s svojim 'On Demand Innovation Services' oddelkom. Gre za razširjeni raziskovalni oddelek, ki bo svoje storitve prodajal tudi naročnikom, ukvarjali pa se bodo predvsem s področjem ki ga najbolj obvladajo -- informacijskimi tehnologijami. Klik!

0 komentarjev

IBM je predstavil rekordno zgoščen disk

X-Bit Labs - IBM je danes predstavil disk z največjo gostoto zapisa podatkov na kvadratni palec. Travelstar 80GN, kot se rekorder imenuje, ima kapaciteto 80 GB ter dosega gostoto zapisa 70 milijard bitov na kvadratni palec. IBM je takšno gostoto dosegel z izboljšavo svoje pixie dust tehnologije ter z uporabo elementa rutenija na magnetni plasti.

IBM napoveduje, da bodo dosegli mejo 100 milijard bitov na kvadratni palec še v prihodnjem letu. Travelstar 80GN je tako eden najhitrejših prenosnih diskov, saj ploščam, ki se vrtijo s 4.200 obrati na minuto, pomaga še 8 MB predpomnilnika. O dobavljivosti, ceni ter kvaliteti (IBM, khm, khm [:D]) še ni podatkov.

6 komentarjev

IBM napada

ARNet - IBM bo že avgusta izvrgel iz tovarn nov procesor za svoje PowerPCje (tako vsaj pravijo analitiki [:8)] ). To bo malce oslabljen strežniški procesor Power4, ki bo s svojimi 64-imi biti in osemsmernim cevovodom lahko v enem ciklu izvedel 8 operacij. To se pravi, da bo procesor teoretično predelal 6.4GB podatkov na sekundo in bo imel poleg tega še vektorsko enoto, ki bo sposobna predelati še 160 vektorskih ukazov (to bo pospeševalo delo z grafiko).

IBM je te domneve potrdil, niso pa hoteli izdati ničesar novega. "Slaba stran" teh procesorjev je ta, da bodo uporabljeni le v delovnih postajah z Linuxom ali v Applovih "PCjih", ker imajo popolnoma drugačno arhitekturo in nabor navodil kot x86 AMDjevi in Intel procesorji. Hitrosti se bodo začele pri 1.6GHz in bodo naraščale s časom, ko se bo IBM "navajal" na nove tehnologije. Več.

3 komentarji

PlajŠtacjon 3 in procesor "Celica"

News.com - IBM, Toshiba in Sony skupaj razvijajo zelo skrivnostni procesor poimenovan "Cell". Sicer še ne vedo čisto točno, kaj bodo počeli z njim, toda veliko je možnosti, da ga bodo privijačili v PlayStation3, dele tehnologije pa bo IBM porabil za svoje nove serverske izdelke.

Ravnokar so zaključili postopek inženiringa in načrtovanja ter preverjanja, sedaj pa so zadevo predali inžinirjem, ki bodo izdelali testne primerke. News.com.

12 komentarjev

IBM predstavil Ultrastar 146Z10

The inquirer - Očitno IBM še ni rekel zadnje besede pri izdelavi diskov, saj je ravnokar predstavil disk Ultrastar 146Z10. Disk se vrti z 10.000 obrati na minuto in vsebuje 8 MB predpomnilnika, kot tudi zaščito proti vibracijam. Bojda bo to prvi disk, ki bo uporabil tako imenovano tehnologijo pixie dust, ki prinese še manjše segrevanje diska in še večjo stabilnost podatkov. Kupili ga bomo lahko v različicah z 18GB, 36GB, 73GB ali 146GB.

5 komentarjev

IBM-jevi PowerPC procesorji

The inquirer - IBM je predstavil svoje Power PC 750FX procesorje, ki sedaj delujejo s frekvencami med 750 in 1000 MHz. Po podatkih IBM-a, bodo 800 MHz procesorji porabili le 3.6 W električne energije. Procesorji bodo narejeni na podlagi bakrenih povezav, 0.13 mikronske tehnologije ter tehnologije silicon-on-insulator (SOI). Namenjeni bodo desktop računalnikov, vendar pa se bodo pojavljali tudi v nekaterih drugih napravah. Ker bodo združljivi z obstoječimi PowerPC procesorji, jih bomo najverjetneje videli tudi v Applovih računalnikih. Morda pa tudi ne ;).

1 komentar

IBM-ova 60 GB pošast

Technoyard - IBM je že od nekdaj veljal kot proizvajalec dobrih in kvalitetnih trdih diskov, pa tudi po manjših težavah mu ne kaže nič slabše. Njegovi diski ostajajo eni izmed najboljših, kar jih lahko dobite za svoj denar. Temu ne oporekajo niti na Technoyardu, kjer so stestirali IBM 60GXP disk, ki ima kapaciteto 60 GB in vsebuje 2MB 100MHz SDRAM predpomnilnika in deluje s 7200 obrati na minuto, ter podpira UltraATA 100 vmesnik. Disk so primerjali z Maxtorjevim DiamondMax Plus 60GB. Rezultati? IBM-ov disk je dobil rekordnih 98 %, kar daje vedeti, da se IBM ne bo odrekel tradiciji. Preden pa odletite v trgovino, pa naj dodam, da se disk kar precej greje, zato boste (tukaj mislim predvsem na overclcokerje) potrebovali posebno hladilno ležišče.

1 komentar