»

NV30 z gigaherčnim pomnilnikom

The inquirer - Na internetu se pojavlja vedno več špekulacij o značilnostih ter hitrosti bodočega nVidiinega paradnega konja - NV30. Na The Inqurierju se je pojavil članek o pomnilniških tehnologijah uporabljanih na NV30. Kot smo že pisali, bo pomnilniški vmesnik 128 bitni, nove informacije pa so, da bo NV30 uporabljal DDR-II pomnilnik, ki bo, tokrat prvič v zgodovini, tiktakal na celem gigahertzu. Seveda se postavlja vprašanje, kdo bo uspel dobavljati masovne količine tako hitrega pomnilnika. Zaenkrat se omenja le podjetje Samsung, ki pravi, da bo začelo z masovno proizvodnjo gigahertznih DDR-II pomnilniških čipov v prvem četrtletju prihodnjega leta. Klik!

10 komentarjev

NV30 na 400 MHz

The inquirer - V javnost je pricurljalo še nekaj informacij o novi nVidiini kartici, ki se zaenkrat še skrivnostno imenuje NV30. V začetku naj bi tiktala na 400 MHz, imela bo osem cevovodov, 120 milijonv tranzistorjev zgrajenih v 0.13 mikronski tehnologiji ter 128 bitno pomnilniško vodilo. Kljub dejstvu, da bodo Radeoni imeli kar dvakrat večjo prepustnost (256 bitno vodilo), pa v nVidii pravijo, da imajo načrt ter da bodo njihove kartice delovale hitreje. Bomo videli!

14 komentarjev

Novi Detonatorji

Nvidia - Ja, spet[:D] . Pri nVidii so izdali detonatorje 40.41, nove funkcije v gonilnikih so:

  • nView™ 2.0 - nova verzija podpore večzaslonskih sistemov

  • NVRotate™ - orodje za obračanje slike za 90 stopinj (uporabno pri LCD monitorjih, ki imajo to funkcijo)

  • NVKeystone™ - tehnologija, ki omogoča realnočasovno popravljanje slike na prenosnih projektorjih

  • Digital Vibrance Control 2™ - orodje za nastavljanje barvnih kontrol slike

  • CineFX™ Simulator - Simulator učinkov, ki jih bodo izvajale (emulirale) prihodnje nVidia grafične kartice na zdajšnjih proizvodih

  • Nova nadzorna plošča

  • Unified Driver Architecture - nVidiina patentirana tehnologija, ki omogoča podporo večih produktov v enem gonilniškem Kodovjeku™.


  • Poleg tega pri nVidii obljubljajo tudi do 25% izboljšanje preformans (ja, spet [>:D])

    Nove gonilnike si veselo potegnite dol tukaj, veliki pa so 9 MB.

    14 komentarjev

    Hitrost NV30

    Slo-Tech - Zanimivo je to, da linija grafičnih kartic, ki bo na sebi nosila NV30, sploh še nima imena. Nekateri upajo, da bo poimenovan Geforce5, drugi mu že vnaprej pripisujejo tržno ime DreamForce, in tako naprej. Še bolj zanimivo dejstvo od zgoraj navedenega je pa to, da imajo nekatere strani že benchmarke NV30, v primerjavi z R9700 ter Geforce4 Ti4600. Avtor naj bi primerjal te kartice v 3D Mark 2001 in Q3:A ter naknadno (ne vemo kako) izmeril hitrost enote za osenčevanje pik. Jaz rezultatom ne verjamem ter mislim, da so le propaganda za nVidio ter sredstvo za čenče, a kdo sem jaz, da bi sodil [:D]. Klik!

    17 komentarjev

    Test Radeona 9700 Pro

    AnandTech - Ja, Radeon 9700 je uradno zunaj in na Anandtechu so pripravili test, ki je še vroč. Prišel je pravočasno, frekvence so enake napovedanim in tudi drugih neprijetnih presenečenj ni. Naj samo povem, da je kartica superduper ter da si lahko vsak Slo-Techer želi, da bi mešala grafiko v njegovem mlinčku. Neprijetnosti z gonilniki, ki so bile prisotne ob izidu Radeona 8500, so preteklost zaradi odlično izdelanih in kamnolomsko stabilnih Catalyst gonilnikov. Pa ne bom dolgovezil, kar hitro na branje!

    Dodatek: še linki do testov dotične plastike na drugih straneh:

    20 komentarjev

    Prodajni uspeh proizvajalcev grafičnih kartic

    DigiTimes - Kot je bilo napovedano so proizvajalci grafičnih kartic opazili porast prodaje v juliju. Skupno se je prodaja najbolj povečala tistim podjetjem, ki izdelujejo kartice na osnovi ATIjevih čipov, medtem ko so tista podjetja, ki na svoje kartice cinijo čipe Nvidie, zabeležila relativno slabše in bolj spremenjlive rezultate. Razlog za ATIjev uspeh naj bi bilo predvsem predčasno lansiranje kartic nove generacije. Sredi julija je ATI predstavil novo serijo 9000 (RV250) in 9700 (RV300). Vendar Nvidia še ni izpadla iz boja, saj namerava ob koncu tretjega ali začetku četrtega četrtletja predstaviti nov čip NV30.

    Kljub povečani prodaji pa proizvajalci ostajajo zaskrbljeni glede prihodnosti. Poleg mlačnega povpraševanja jim bo na OEM trgu v prihodnosti mešal štrene še Intelov nabor 845G in druga vezna čipovja z integrirano grafiko. Da bi ublažila udarec se poskušajo podjetja preusmeriti v srednji in višji cenovni razred. Več o tem tukaj....

    0 komentarjev

    NV30 in R300 tehnologije

    The Tech Report - The Tech Report poznamo po odličnih strokovnih člankih, med katere spada tudi njihov najnovejši prispevek - ATI 9700 proti NV30. Toda to ni zopet ena primerjava lastnosti in zmožnosti ter hitrosti dveh grafičnih kartic, temveč je članek bolj "znanstevene" narave. Razloži predvsem tehnologije, nove smernice v izdelavi in načrtovanju novih grafičnih čipov ter skuša oceniti oba grafična čipa na podlagi čistih tehnikalij.

    Prav tako pravijo, da so v članek zajeli tudi precej stvari in dejstev, ki do tega trenutka še niso bila objavljena. Članek je res vreden ogleda, zato si ga le preberite tukaj. Za nameček...

    4 komentarji

    NV30 bo 3,5x hitrejša od NV25

    Reactor Critical -
    • V Quake III Arena pri resoluciji 1280x1024 z vklopljenim 4x FSAA, bo NV30 2.5-krat hitrejša od GeForca4 Ti4600;
    • v prihajajočem Doomu bo NV30 sposobna prikazati 3.5 ali več krat boljše performanse kot sedajšnja najmočnejša Nvidiina kartica;
    • z NV30 boste v 3D Marku2001 dobili do trikrat več točk kot s Ti4600;
    • hitrost pixel-shadinga pa bo 4x hitrejša kot pri NV25;
    • predelal naj bi tudi kar 200 milionov trikotnikov na sekundo.
    Jim verjamete? Preberite si bolj podrobno na Reactor Critical.

    13 komentarjev

    O NV30

    Beyond 3D - Ker je petek zvečer in ker ravno v tem času najraje poslušamo nepreverjene ter nepotrjene govorice, še nekaj iz moje strani. Na glavni strani Beyond 3D si lahko preberete, kakšne bodo specifikacije nVidiinega prihajajočega konkurenta ATIjevemu R300, NV30 imenovanemu. Grajena bo v 0.13 mikronski tehnologiji, nosila podporo standardu AGP 8x, podpirala pomnilniški standard DDR2, imela podporo Vertex Shader ter Pixel Shader čez specifikacije DirectX 9.0, podporo računanju s plavajočo vejico, podporo lažjemu programiranju ukazov, in tako dalje. V redu, si rečemo, ampak kdaj bo čip prišel v roke testerjem? O tej temi sem na spletu prebral kar nekaj člankov, ki pa nakazujejo več resnic - od indicev, da bo NV30 na voljo že čez 2 meseca, do dejstva, da bomo morali čakati na december, ter dejstva, da se ga lahko nadejamo šele junija 2003. V vsakem primeru - ne verjemite vsemu, kar slišite. Edini pravi pokazatelj bo le čas....

    0 komentarjev

    NV30 in R300

    Extremetech - Kratka novica za tiste, ki že nestrpno pričakujete nove čipe s tekočih trakov dveh največjih tvrdk grafičnih čipovij. Pri Nvidii pravijo, da bo njihova nova generacija (NV30) nared že jeseni - točneje oktobra. NV18 in NV28 pa naj bi ugledala luč dneva (ali temo škatelj) že v poznem poletju, verjetno avgusta.

    Medtem ko naj bi ATIjev R300 že počasi prešel iz testne faze in popravkov v proizvodnjo. To niso potrjene informacije, to so "ugibanja" analitikov. Več o tem na ExtremeTech.

    4 komentarji

    Stran za izkušence

    Slo-Tech - Dejstvo je, da nove WinXPje z veseljem uporablja že ogromno ljudi, seveda tudi pri nas (in o moralnosti/upravičenosti takega početja v tej novici ne bom razglabljal), dejstvo pa je tudi, da je njih uporaba z marsikaterega stališča še vedno malce težavna. Pomislite samo na uboge lastnike 3dfxovih grafičnih kartic, da ostalega eksotičnega hardvera niti ne omenjam. Takšnim (in vsem ostalim, ki uporabljajo WinXP) ljudem je namenjena ta stran, na kateri boste našli ama res vse za udobno počutje na novem operacijskem sistemu. Od raznih gonilnikov (da, tudi za voodooje se najdejo) in patchev do uporabnih dodatkov in FAQov. Res vredno ogleda, za namig pa se zahvalite krikotu.

    6 komentarjev