»

S3 napada

Channel Register - Pri S3 so razvili zanimive nove grafične procesorje ChromeS20, ki zmorejo precejšnjo hitrost z minimalnim hlajenjem - novi GPUju tečejo pri 700 MHz (tako jedro kot spomin), kar bi naj bila po navedbah proizvajalca najvišja frekvenca grafičnega čipa na trgu. Najhitrejša izvedenka v novi seriji, ChromeS27, ima 4 vertex shaderje in 8 pixel shaderjev (žal podpirajo zgolj specifikacijo 2.0+ in ne 3.0), po zmogljivosti pa pade v rang kartic nVidia 6600 in ATi X700.

Čip porabi 10-12 W in bo narejen v 90 nm procesu, kartica pa v 3D Marku 2005 doseže 2800-3600 3DMarkov in nemoteno deluje s pasivnim hlajenjem ali zelo majhnim ventilatorjem. V ChromeS20 je vgrajena tehnologija...

27 komentarjev

R300 = R200 Ultra?

več strani - slycer je dva dni nazaj poročal o The Inquirerjevih ugotovitvah, da je ATIjev čip s kodnim imenom R300 po vsej verjetnosti Radeon3. No, na nekaj tujih straneh, na katerih se ukvarjajo izključno s 3D grafiko (Rage3D, Puces3D) pa so ob primerjanju specifikacij R300 in R200 ugotovili, da bi bolj primerno ime za čip bilo R200 Ultra (Radeon2 Ultra). R300 je namreč v skoraj vsem le navita različica Radeona2. Tako R200, kot R300 bosta imela le 4 renderirne cevovode (po prvih špekulacijah naj bi imela 6 oz. 8) s po dvema teksturirnima enotama, oba bosta izdelana v 0.15 mikronski tehnologiji, podprte tehnologije (HyperZ, TRUFORM, Pixel&Vertex Shaders) pa so popolnoma enake. Zaenkrat je edina opazna razlika višja frekvenca jedra pri R300 ter podpora DirectX 9 namesto DirectX 8 (karkoli že to pomeni)...

4 komentarji

Nekaj več podrobnosti o Columbii

The inquirer - Nekaj dni nazaj je na Slo-Techu že bila objavljena novica o novem grafičnem jedru, ki ga pripravljajo pri VIA in S3. Za razliko od prejšnjih produktov slednjega podjetja, tokrat ne bo šlo za kakšno low-end rešitev, temveč grafično jedro najvišjega ranga. Naj vas še enkrat spomnim na specifikacije:
  • 4 renderirni cevovodi s po dvema teksturirnima enotama
  • polna podpora DX 8/9
  • 300MHz frekvenca jedra
  • 128 bitni DDR pomnilnik pri 300MHz
  • 0.13 mikronska tehnologija izdelave
Že same specifikacije so dokaj impresivne, poleg tega pa možje pri S3ju pripravljajo dodatno presenečenje. Trenutno nočejo izdati veliko podatkov, govori pa se, da gre za popolnoma programibilen TBR (tile based rendering) pogon z imenom Chameleon. Pomlad 2002 bo še zanimiva (Radeon3, NV30, Columbia, KyroIII). Očitno se nam za konkurenco na področju 3D pospeševanja ni treba bati!

5 komentarjev

ATIjevi načrti

3D Concept - Glede na trenutno stanje na trgu, je edini resen konkurent Nvidii ostal ATI (in mogoče STM). Podjetje, ki so ga že dalj časa pestile velike težave, je sedaj očitno prišlo iz krize in se z novim elanom zagnalo k zmagam. Tako vsaj kažejo njihovi načrti za prihodjne leto, ki so res obetavni:
  • Mobile Radeon:Potem, ko je Nvidia najavila GeForce2 Go in s tem prevzela pobudo na mobilnem tržišču, je ATI seveda moral odgovoriti. Njihov odgovor se imenuje Mobile Radeon oziroma Radeon Mobility. Kako se bo lahko kosal z mobilnim GeForcom bomo šele videli, saj gre v bistvu za izpeljanko Radeona VE, ki ima le en renderirni cevovod in je brez T&L enote. Izid je načrtovan za prvo četrtletje tega leta.
  • R 200: Naslednik Radeona s kodnim imenom Sidewinder nas bo tudi razveselil že v tem četrtletju. Čip bo deloval pri 300MHz, imel bo 4 renderirne cevovode in popolnoma progamibilno in DX 8 kompatibilno T&L enoto.
  • AGP 4x Bridge: Glavni razlog za neuspeh MAXX kartic je bil popolnoma neuporaben Bridge čip,...

1 komentar

S3jev pohod na mobilni trg

3D Concept - Že odkar je S3 najavil svojo vrnitev v grafične vode smo se spraševali kako in kaj. No, na 3D Concept so razkrili, da se bo nekoč slavno podjetje omejilo predvsem na mobilni in integrirani trg, kar je v bistvu bilo pričakovano. Njihov prvi produkt se bo imenoval Paramount, videli pa ga bomo (oziroma ne bomo ) konec tega leta. Čip, izdelan v 0.18 mikronski tehnologiji in pri 150MHz bo imel 64 bitno pomnilniško vodilo, en renderirni cevovod z dvema teksturirnima enotama ter podporo DuoView tehnologiji (podobno DualHeadu in TwinViewu). Drugi čip se bo imenoval Zeotrope, izdelan bo v 0.15 mikronih in bo deloval pri 166MHz+. Imel bo dva renderirna cevovoda s po dvema teksturirnima enotama, podpiral bo T&L in DuoView tehnologijo. Na voljo bo konec tega leta, mogoče celo pozneje.

1 komentar

Nvidia ne bo uporabila 3DFXovih čipov

X-Bit Labs - Nvidia je danes objavila novico, da ne bo uporabila nobenega izmed 3DFXovih čipov ali načrtov za čipe za katerega od svojih prihodnjih produktov. Obljubili so le, da bodo preučili možnost vgradnje katere od pridobljenih tehnologij v svoje produkte enkrat v nedoločeni prihodnosti. To je seveda precej žalostno, saj so Rampage čipi, od katerih nas je ločil le še kakšen mesec, bili zelo obetavni. Pa poglejmo, kaj vse smo izgubili s prodajo 3DFXa:
  • Daytona:Verjetno bolj poznan kot VSA-101. Čip naj bi bil izdelan v 0.18 mikronski tehnologiji, deloval bi pri 200MHz, podpiral pa bi AGP 4x in dva renderirna cevovoda. Dobava naj bi se začela že koncem tega leta.
  • Rampage Rev.A: Prva različica Rampaga naj bi bila izdelana v 0.25 mikronski tehnologiji, delovala pa bi pri 200MHz. Čip bi podpiral 32MB pomnilnika, AGP 4x ter 4 renderirne cevovode. Pojavil naj bi se v začetku naslednjega leta.
  • Rampage Rev.B:Ta verzija naj bi bila izdelana v 0.18 mikronski tehnologiji, delovala pa bi pri 225MHz. Vse...

2 komentarja

ATIjevi načrti za prihodnost

X-Bit Labs - Po šokantni novici, da je Nvidia kupila 3DFX, je za nas toliko bolj pomembno, kaj planira ATI, saj je v bistvu edini resen konkurent Nvidii. Moram priznati, da kanadski velikan vsekakor ne počiva in načrtuje resen naskok na igričarski trg:
  • RV100 (Radeon VE):Gre za ne toliko zanimivo ceneno različico Radeona. Čip je zgrajen v 0.18 mikronski tehnologiji, deluje pri 183MHz, ima samo en renderirni cevovod in je oskubljen T&L podpore. Kartice bodo na voljo februarja 2001.
  • R200:Naslednja generacija Radeonov. Čip bo zgrajen v 0.15 mikronski tehnologiji, deloval bo pri 300MHz, imel pa bo 4 renderirne cevovode. Seveda bo podpiral tudi T&L ter Dual Display. Prvi primerki bodo na voljo februarja prihodnje leto, masovna proizvodnja pa naj bi se začela junija 2001.
  • RV200:Podobno kot pri RV100, gre tukaj za cenejšo različico Radeona2. Imela bo 2 renderirna cevovoda, zgrajena pa bo v 0.15 mikronski tehnologiji. Podpora T&L ne bo vključena. Proizvodnja naj bi se začela julija 2001.
  • R300: Tretja...

0 komentarjev

Nvidia tudi na mobilnem trgu

Nvidia - Kot je bilo napovedovano, je včeraj Nvidiia najavila svoj grafični čip namenjen prenosnim računalnikom, GeForce2 Go. Specifikacije so naslednje:
  • dva renderirna cevovoda s po dvema teksturirnima enotama,
  • DirectX 7/8 kompatibilnost,
  • AGP 4x in Fast Writes podpora,
  • T&L enota,
  • Twin View in Digital Vibrance Control podpora,
  • 32/64MB 128 bitnega SDR/DDR pomnilnik,
  • 143MHz jedro in 166MHz pomnilnik
Kot sami vidite, je čip v bistvu GeForce2 MX s počasnejšim jedrom, kar nikakor ne presenča. Cilj Nvidiie je bil spustiti porabo energije, kar jim je tudi uspelo. Čip bo pri polni obremenitvi porabil največ 2.8V, med normalnim delom pa le 1.09V. Edina skoraj spodobna konkurecna, ATIjev Rage Mobility 128 se s tem čipom seveda ne more niti primerjati, tako da v uspešnost ne gre dvomiti. Lep dokaz za to je Toshiba, ki je že najavila vgradnjo GeForcov2 Go v svoje cenejše prenosnike.

4 komentarji