»

Plastične baterije

TechFreep - Pred nekaj dnevi smo poročali o zabavni inovaciji na področju baterij, danes pa smo dobili podatke o mnogo bolj revolucionarni tehnologiji. Raziskovalci z univerze Brown so namreč predstavili plastično baterijo -- po njihovih besedah hibrid med trenutno razširjenimi baterijami in kondenzatorji, ki združuje pozitivne lastnosti obeh tehnologij (daljši čas shranjevanja baterij in hitro polnjenje kondenzatorjev). Izum temelji na plastični masi, imenovani polipirol, katere izumitelji so leta 2000 prejeli tudi Nobelovo nagrado za kemijo, nudil naj bi ogromno, do 100-krat večjo moč od danes najbolj pogostih, alkalnih baterij, obenem pa se odlikuje tudi s privlačnimi dimenzijami, ki odpirajo mnoge potenciale v proizvodnji prenosnih elektronskih naprav.

O izvorni novici na TechFreep nas je obvestil ljubitelj tehnologije -- Thomas, za kar se mu iskreno zahvaljujemo.

19 komentarjev

Rootkit na Sony DRM zgoščenkah

Slo-Tech - Mark Russinovich je med rutinskim pregledom svojega računalnika naletel na presenetljive rezultate pri uporabi orodja RootkitRevealer; kljub temu, da vzorno skrbi za varnost sistema, je program na njegovem trdem disku odkril sledi rootkita. Odločil se je zadevo raziskati in na koncu ugotovil, da skupek ZlobneKode™ izvira z varnega avdio CDja, ki ga je nedavno kupil na Amazonu. Zgoščenke, ki imajo vgrajeno Sonyjevo DRM zaščito, tako s sabo prinašajo poleg namenskega predvajalnika, s katerim lahko na široki paleti različnih platform uživate v glasbi, še programje, ki na vašem sistemu deluje podobno kot software za oddaljen nadzor in prikrito zbiranje podatkov. Podrobna tehnična disertacija je na voljo na Markovem žnevniku.

O novici nas je obvestil delfi, za kar se mu iskreno zahvaljujemo.

Vsekakor vzpodbudna poteza megalomanskih založb, ki z dviganjem zaupanja pri uporabnikih iz dneva v dan višajo prodajo legalnega avtorskega materiala.

51 komentarjev

Izpad

Slo-Tech - Danes smo ponovno nazaj na SMP sistemu, tako da bi stran morala delovati hitreje. Zaradi izpada, ki je posledica nepričakovanih komplikacij ob zamenjavi, se opravičujemo. Zahvala gre pa zagotovo tudi podjetju RedRat Store, ki nam je ta mesec in pol, ko je bila SMP plošča na popravilu, dostavilo zgleden nadomestek. Hvala!

10 komentarjev