»

NetBSD 2.0 je tu!

OSNews - Izšel je NetBSD 2.0, že deseta uradna različica operacijskega sistema, katere binarni paketi so na voljo za 48 arhitektur. Izboljšav in sprememb sta deležna predvsem datotečni sistem in delo s pomnilnikom, prisotne so varnostne izboljšave, podprte pa dodatne platforme in priklopne enote. Ena ključnih pridobitev nove različice je tudi podpora SMP. Prenos je na voljo z več zrcalnih strežnikov.

10 komentarjev

USB 2.0 razširitvena kartica

System Cooling - USB 2.0 postaja standard, ki vedno bolj izpodriva svojega predhodnika USB 1.1. Ponuja nam namreč kar nekaj bonitet, najpomembnejša pa je zagotovo veliko večja prepustnost. No, večina novih plošč ima USB2.0 že integriran, če pa novo tehnologijo želite tudi na kakšni starejši plošči, vam lahko pride prav dodatna razširitvena kartica za PCI režo. Takšno kartico so si tokrat ogledali na SystemCooling in bili z njo sorazmerno zadovoljni. Klik!

1 komentar

Shuttle's SB51G Mini PC

HotHardware - Na tej strani si lahko preberete test Shuttleovega novega Mini PCja. Dimenzije tega računalnička so le 200 x 181 x 280 mm, v osrčju pa ga poganja Pentium 4 procesor. Ima podporo standardu USB 2.0 (2 priključka), razširljiv pomnilnik integrirane grafične kartice do 64 MB, integrirano AC '97 v2.2 zvočno kartico in še mnogo drugih stvari. Še tehnikalije:
  • 2x UltraDMA/100 IDE - SiS962
  • možnost spreminjanja FSB od 100 do 166MHz
  • Podpira DDR200/266 DDR SDRAM
Za več informacij kliknite semkaj.

0 komentarjev

USB 2.0 v vsak računalnik

Bjorn3D - S prihodom Windows 95B, smo dobili v osebne računalnike podporo novemu standardu, USB imenovanem. Šlo je za revolucionaren standard, podport že v operacijskem sistemu, z zmožnostjo priključevanja naprav med delom ter priključitvijo kar do 127 naprav na en USB vhod.

A tistih 12 Mbps kmalu ni več zadoščalo, saj se je pojavila konkurenca s FireWire tehnologijo, ki podpira 400 Mbps ter ima vse lastnosti USBja. USB standard je udaril nazaj in dobili smo USB 2.0, ki podpira hitrosti do 480 Mbps ter je povsem nazaj združljiv z USB 1.1.

Kako do USB 2.0 v vašem računalniku? Lahko zamenjate matično ploščo ter v veliko primerih s tem tudi procesor in pomnilnik, a to je malce predraga možnost. Cenejšo so si ogledali pri Bjorn3D. Gre za PCI razširitveno kartico, ki vam doda 2 USB 2.0 priključka. Za vse, ki vas zanima je tukaj test.

4 komentarji

USB 2.0 in Linux

ZDNet - Kljub temu, da je specifikacija USB 2.0 že kar 'stara' ter jo Okna podpirajo od nekje začetka tega leta, naprave pa še kanček dlje, prava podpora na Linux šele prihaja. No, naslednja verzija jedra, 2.5, hitro vodilo sicer podpira že nekaj mesecev, vendar ni namenjena širši (ne-razvijalski) javnosti. Prva 'prava' podpora standardu za množice naj bi nas tako ugledala v naslednji stabilni verziji jedra, to je 2.4.19. Klik!

0 komentarjev

Linux @ X-Box sedaj tudi legalno

Slashdot - Sodeč po tej novici, je tako imenovani Linux preview, zametek nastajajočega operacijskega sistema Linux za X-Box, prvi legalni program za to konzolo, saj za svoje delovanje ne potrebuje ne X-Boxovega SDK-ja (Software Development Kit), oziroma kakršnekoli Microsoftove kode. Kot vedno pa tudi xboxovski Linux potrebuje za svoje delovanje modificirano konzolo (beri: z vgrajenim mod čipom). Njegovi zametki so že na voljo uporabnikom: izvorno kodo tega operacijskega sistema lahko dobite tukaj, CD sliko pa tukaj.

2 komentarja

Članek za začetnike v Linuxu

Rated PC - Kar takoj moram priznati, da člankov, kakršnega so spisali na tej strani ne vidimo ravno vsak dan. Na RatedPC so, vsaj za moje pojme, spisali enega izmed najbolj zanimivih člankov o Linuxu sploh. Popolnoma so se ognili raznim suhoparnim napotkom o inštalaciji in najprej razjasnili zakaj je Linux dobro imeti, katere licence bomo srečali v njem, zakaj so pingvini njegov zaščitni znak in kaj je rekel Torvalds, ko je naklepal svojo prvo različico Linux jedra 0.01.
Zanimiv začetek sicer obsežnega članka (21 strani) pa ni edina zanimivost. Avtor se namreč spravi še na številne programe, ki jih dobimo zraven svoje priljubljene distribucije in jih na kratko predstavi neveščemu uporabniku Linuxa, brez katerih si življenja s tem operacijskim sistemom sploh ne moremo predstavljati.

1 komentar

Zunanji USB 2.0 rack

Extreme Overclocking - Tukaj si lahko preberete test precej zanimive zadevice - gre za zunanji rack, v katerega lahko damo pisano paleto pogonov - CD, DVD, R/RW pogone in pa seveda diske. Na računalnik ga priklopimo preko USB 2.0 povezave, kar pomeni hitrosti do 480 Mbit/s. Če si boste stvarco srčno zaželeli, vas bo olajšala za 80 zelencev, zraven pa je treba prištet še 20 zelencev za USB 2.0 kontroler, če ga še nimate.

3 komentarji

Linux 2.4

The Duke Of URL - Dosti ljudi je čakalo 2.4 verzijo jedra vse bolj priljubljenega operacijskega sistema Linux. Izid se je prelagal in prelagal, a končno smo ga ugledali. The Duke Of URL je spisal poučen članek, ki opisuje in razčlenjuje vse prednosti novega jedra, od podpore ATA-100 diskov ter PCMCIA kartic... Poučno branje za vse, ki se s tem ukvarjate ljubiteljsko, vam "Linux Destiny's Childom" pa stvari niti ni treba gledati, saj je to vam že itak znano . Članek si oglejte na tej strani.

0 komentarjev

VIA pripravlja USB 2.0 krmilnik

X-Bit Labs - Iz Tajvana so pricurljale novice, da se VIA pripravlja na izdelavo posebnega VT1221 čipa, ki ni nič drugega, kot USB 2.0 krmilnik. Prvi primerki naj bi bili razposlani proizvajalcem matičnih plošč že zgodaj naslednje leto. Čip/krmilnik naj bi služil za premostitev časa do izida naslednje generacije VIAinih čipovij, ki bodo imela USB 2.0 že integriran. Vsekakor pohvalno!

0 komentarjev