»

TSMC rešuje težave s 40 nm proizvodnim procesom

bit-tech.net - Znano je, da TSMC nima najbolj zelenih proizvodnih številk pri 40 nm proizvodnem procesu, ki ga trenutno uporabljajo za RV740 jedro, srce ATIjevega Radeon HD 4770. Kako klavrno je stanje, povejo številke, ki so jih izbrskali na bit-tech.net. Prek virov blizu AMDja so izvedeli, da naj bi bilo k partnerskim izdelovalcem razposlanih le 40.000 čipov, od vseh proizvedenih pa naj bi bilo delujočih oz. dovolj sposobnih za nadaljnjo uporabo le okrog 20 % čipov. Slednje naj bi TSMC rešil z revizijo proizvodnega procesa, a naj bi ta v proizvodnjo prišla šele kasneje v tej četrtini leta, kar pomeni, da večjega števila Radeonov 4770 na trgu ne bo še kar nekaj časa,...

0 komentarjev

Celeron 2,7 GHz v prodaji

X-Bit Labs - Kot smo že poročali, se je Intel držal datuma, ki si ga je zastavil, in tako včeraj uradno predstavil in izdal novi najhitrejši Celeron. Novinec ne prinaša ničesar pretirano novega, saj še vedni čepi v starem podnožju Socket 478, s svetom se pogovarja pri 400 MHz Quad Pumped vodilu, na sebi pa nosi še 128 kB drugonivojskega predpomnilnika. Kot njegovi šibkejši bratci in 2,8 GHz inačica, ki bo prišla na prodajne police nekoliko kasneje, je še vedno izdelan v 0,13-mikronski tehnologiji izdelave. Klik!

4 komentarji

ATI R360 - hitrost in performanse

X-Bit Labs - O ATIjevem novem R360 grafičnem procesorju je bilo že dosti povedanega, sedaj pa so na plano prišli še podatki o frekvencah novinca.

Tako naj bi ATIjev najmočnejši grafični procesor, ki ga na prodajnih policah lahko pričakujemo jeseni, tiktakal pri 450 MHz, družbo pa mu bo delalo 128 ali 256 MB 256 - bitnega, 750 MHz DDR SDRAMa. Seveda bo GPU, ki bo še vedno izdelan v 0,15 mikronski tehnologiji, potreboval dobro hlajenje za nemoteno delovanje pri takih frekvencah in tu naj bi bili deležni novega tipa hlajenja - kaj to bo, se še ne ve, upajmo pa, da ne bomo tudi od ATIja deležni visoko - piskajočega čuda, kot je bilo montirano na prve GeForce FX kartice.

In za konec še besedica o performansah - novinec naj bi dosegel okrog 6750 - 7000 točk v 3DMark03 testu, kar nakazuje da R360 ne bo samo rahlo navit R350, ampak bo deležen tudi nekaj arhitekturnih sprememb.

5 komentarjev

2GHz Celeroni

K-Hardware - Na nemški strani K-Hardware so najavili nove 2gigaherčne Celerone. Sicer ne vem koliko jim je kaj za verjeti, toda nikoli ne vemo. Zadeva bo tekla pri 400MHz zunanjega vodila in bo imela 128kB predpomnilnika. Stal naj bi tam okoli 140 evrov. Če znate nemško kar sem!



P.S.: Kot so me opozorili, je zadeva čisto resnična, saj imajo te procesorje tudi že v Sloveniji. Stanejo malce manj kot 40 tisočakov.
Čudno, da nikjer drugje ni kakšnih testov...

20 komentarjev

Celeron 1.7 za S478

The Tech Report - Celeron narejen za S478 sicer ni najnovejša stvar, je pa definitivno vredna ogleda, predvsem zaradi napovedi, ki se jih lahko nadejamo v prihodnosti.
Na The Tech Report so si malo, Pentiumu4 podobno plast silicija in kovine ogledali ter se poigrali s testi. Sicer se pozna, da ima Celeron Willamete le še 128k L2 predpomnilnika, toda je zaradi zelo nizke cene (pri nas nekaj čez 30 tisočakov) in dokaj visokega 400MHz vodila ter dokaj velike sposobnosti za navijanje (počakajmo le še na 0,13mikronsko tehnologijo in še enkrat več l2 "keša") zelo dobro ocenjen. Test najdete tukaj.

2 komentarja

Procesorji prihajajo, cene padajo

News.com - Že v tej četrtini leta bo Intel izdal 2.8GHz Pentium4 , kasneje -v četrti četrtini (za čas počitnic in nakupovalne mrzlice) - pa še 3GHz model. S tem, ko bodo prišli na trg novi modeli, bodo starim vztrajno padale cene. 2.53GHz P4 naj bi se cena znižala za kar 63%. Tega sicer ne verjamem, toda če tako pravijo analitiki, bo moralo že držati. [:D] Prav tako bodo cene še padle tudi nižje frekvenčnim procesorjem, toda za malce manj. Datum spremembe cen pa so prestavili s 27. oktobra na 1. september. Mi pa vsi veseli, kajne?

Končno pa prihaja tudi moj omiljeni procesor, ki ga že komaj čakam - Celeron z Northwood jedrom. Najnovejši 1800MHz model je še vedno izdelan v 0,18mikronskem Willametteu, kar onemogoča dobro navijanje. Novi Northwoodi pa prinašajo vse dobre strani P4 procesorjev, s tem seveda tudi 0,13 mikronov (OC rules!). Za več informacij kliknite sem.

1 komentar

Northwood B prihaja v trgovine

več strani - Intel je pred kratkim izdal nove Pentiume4, kodno imenovane Northwood B. Kot gotovo že veste, se ti procesorji ne razlikujejo bistveno od njihovih predhodnikov Northwoodov A. Razlikujejo se le po frekvenci vodila, saj novi Northwoodi sedaj uporabljajo 533 MHz vodilo (133 MHz*4), kar jim omogoča tudi do 4.2 GB/s prepustnosti. Istočasno je Intel izdal tudi posodobljen nabor i850E, ki naj bi podpiral tudi najnovejši PC1066 RDRAM, o katerem pa ni ne duha ne sluha. Novi procesorji bodo na voljo v 2.26, 2.4 in 2.53 GHz različicah. Ali bomo nove Northwoode navijali tudi tako uspešno kot stare pa bo pokazal čas. Testi: Skratka bere za celo deževno popoldne [:D].

4 komentarji

Test Intel 1.8 Ghz P4 procesorja

Hexus - Sicer te hitrosti niso nič novega pri Intelu, je pa zgrajen na Northwood jedru, kar pomeni 0.13 mikronsko izdelavo, kar posledično zmanjša porabo in segrevanje procesorja ter poveča njegove navijaške sposobnosti - testiran primerek se je dobro počutil na 2304 MHz, kar je 500 MHz več od tovarniške hitrosti[:)]. Članek si lahko ogledate tukaj.

1 komentar

Intelov načrt za prihodnost

X-Bit Labs - Neka kitajska stran je objavila dopolnjen Intelov načrt za prihodnjost:
  • Do konca leta 2001 bo P4 dosegel frekvenco 2GHz. Na tržišču bosta dva modela, 0.18 micronski Pentium 4 z Willamette jedrom in 0.13 micronski Pentium 4 z Northwood jedrom. Oba bosta delovala s pomočjo podnožja Socket478, edina razlika (razen velikosti izdelave) bo, da bo Northwood imel 2x več L2 cacha in sicer 512Kb!
  • 2GHz bo končna meja Pentiuma 4 z Willamette jedrom. Na tržišče bo prišel v tretjem četrtletju z ceno $562 (ob začetku prodaje)
  • P4 z Northwood jedrom pa bo na voljo v sredini zadnjega četrtletja. Začeli bodo z frekvenco 2.2GHz in v drugem četrtletju lahko pričakujemo 2.4GHz verzijo.
  • Glede na Intelov načrt, bo Tualatin Pentium III na voljo v tretjem četrtletju (2001). Na voljo bodo trije modeli: 1.13GHz, 1.2GHz in 1.26GHz. Vendar izdelovalci osnovnih plošč menijo, da ti procesorji ne bodo zelo popularni, saj bodo Pentiumi 4 takrat stali že občutno manj kot Pentium III Tualatin!
Intel torej res...

7 komentarjev

Novi Athloni odklenjeni

VR - Zone - Na internetu so se pojavile slike jeder novih, prihajajočih Athlonov. Gre za 1.2 in 1.3GHz modela s 200 oziroma 266MHz zunanjimi frekvencami. Na slikah je lepo vidno, da so L1 mostički že tovarniško povezani, kar samo potrjuje govorice, ki po internetu krožijo že precej dolgo. Večina novih Athlonov je torej popolnoma odklenjenih, postavlja pa se vprašanje zakaj? Mogoče zato, ker so ti procesorji že tako blizu zgornje meje svojega jedra, da se jih kaj dosti tako ali tako ne da overclockati? Bomo videli...

4 komentarji

P4 ohišja

Digit Life - Z razširitvijo P4 procesorjev so se zganili tudi proizvajalci ohišij in začeli ponujati rešitve, ki so sposobne sprejeti novega Intelovega favorita. Kot veste, so P4 plošče drugačne od navadnih ATX in zahtevajo posebna ohišja. No, na Digit Life si lahko ogledate nekaj bolj zanimivih modelov. Nekaj jih je prav zanimivih, recimo Enlightove ponudbe (ta zadeva z dvemi luknjami od spredaj), pa tudi PalAlto ne izgleda slabo...

4 komentarji