»

Nov članek

Slo-Tech - Andrej Budja je za vse uporabnike in administratorje Windows sistemov spisal poučen članek o tem, kako jih čim boljše zaščititi pred zlobnimi stvarmi, ki prežijo na nas na raznih intra- ter inter- omrežjih. Tako je opisano upravljanje s popravki, požarnimi zidovi ter čiščenje razne navlake, ki vohuni za nami.

Vsekakor obvezno branje in sledenje navodilom za vse obiskovalce NEST-a in ostalih ožičenih zabav.

33 komentarjev

Nov članek: Kaj kupiti, 1. del.

AMD Athlon XP 2100+

Slo-Tech - AtaStrumf, naš dobro poznani forumaš, je napisal zelo poučen članek, ki strjuje stanje slovenskega računalniškega trga v predpoletnem obdobju. V prvem delu se je za vas poglobil v najbolj optimalno izbiro procesorja, osnovne plošče, procesorskega hladilnika ter ohišja in pomnilniškega modula. Članek je zelo poučen, tako da je branje obvezno. Drugi del članka sledi v prihodnjih dneh. Pa lahko noč vam želim [:D].

16 komentarjev

Nov članek o DirectX 9!

Slo-Tech - Po dobrem mesecu predaha je na vrsti novo branje o prenovljenem skupku grafičnih knjižnic, DirectX 9 poimenovanem. Senitel, naš grafikmojster, se je spravil opisovati izboljšave, ki jih je Microsoft v DirectX 9 tudi vprogramiral. Vse o povpraševalnem mehanizmu, dinamičnem odmikanju oglišč ter možnosti prikazovanja porničev na eni sami teksturi! Klik!

14 komentarjev

Nov članek!

Slo-Tech - Totimato se je ob pogledu na svoje umazano drap računalniške priveske globoko zamislil in dobil napad barvanja in olepševanja njegovega namizja. Ker pa se mu ob igranju iger potijo roke, miško prebarva tako, da se na njej ne bo nikoli več videlo prstnih odtisov. Prav tako si tudi modro osvetli del tipkovnice, tako da je nanj ponosen celo modro modri alien-w.

Branje obvezno!

6 komentarjev

Dva nova članka

Slo-Tech - Danes smo, da boste imeli ja kaj brati, objavili dva nova članka. Prvi, "malo" manj resni, je Zigggov ter Brad3kov neuspeli poskus socializacije z uporabo prekomernega odmerka kofeina. Opisala sta šest energetskih pijač -- in to med samim efektom le-teh. Želite videti, kako naša protagonista pišeta pod "vplivom"? Klik! Opozorilo: samo za hecne.

Drugo delo, ki ga je ustvaril nam dobro znani alien-w, je test zunanjega zapisovalnika zgoščenk, ki brez posebnih težav konkurira notranjim bratom. Deluje na USB 2.0, podpira USB 1.1. Vse kar si lahko zahtevni uporabnik poželi. Branje obvezno!

13 komentarjev

Osnove cinjenja

Alltechbox.com - Na AllTechBox.com so spisali kratek a poučen članek o cinjenju (ali lotanju kot temu postopku tudi rečemo). Avtor članka nam razloži in opiše dve vrsti naprav za cinjenje ter se omeji na eno od dveh metod lotanja. Opiše, kako na najlažji in najhitrejši način uporabljamo cinjenje pri modifikacijah elektronskih elementov kot so matične plošče in podobno. Opozori tudi na strupene pline, ki se jim moramo izogibati. Poučen članek, ki ga boste prebrali v manj kot petih minutah. Pricini me!

17 komentarjev

Nov članek

Slo-Tech - Po predstavitvah tehnologij Radeona 9700, katerega poganja ATIjev čip R300, se je Senitel odločil, da še on spiše svoje videnje paradnega konja kanadskega grafičnega giganta. Spisal je zelo poučen članek o tehnologijah, ki jih prinaša R300, o njegovih prednostih, slabostih ter implementaciji v Microsoftovi že deveti različici knjižnice DirectX. Branje obvezno!

7 komentarjev

NV30 in R300

Extremetech - Kratka novica za tiste, ki že nestrpno pričakujete nove čipe s tekočih trakov dveh največjih tvrdk grafičnih čipovij. Pri Nvidii pravijo, da bo njihova nova generacija (NV30) nared že jeseni - točneje oktobra. NV18 in NV28 pa naj bi ugledala luč dneva (ali temo škatelj) že v poznem poletju, verjetno avgusta.

Medtem ko naj bi ATIjev R300 že počasi prešel iz testne faze in popravkov v proizvodnjo. To niso potrjene informacije, to so "ugibanja" analitikov. Več o tem na ExtremeTech.

4 komentarji

Več podatkov o R300

The inquirer - R300, oziroma Radeon 9700 je čip, ki ga bodo nekateri najverjetneje zelo težko čakali, saj naj bi bil doslej najmočnejši grafični čip, kar so jih videli igričarski PC-ji. Po najnovejših podatkih naj bi bil čip s svojimi 315 MHz in osmimi cevovodi pravi strup za trenutno vodilne GeForce 4 Ti. Za pričakovati pa je, da bomo R300 videli tudi v tako imenovanih "light edition" različicah, ki bodo bolj dostopne večini kupcem. Poleg tega The Inquirer predvideva, da bi lahko z Radeonom 9700 dosegali tudi 15.000 točk v 3D Marku.
Če je to res, potem lahko le ugibamo, koliko točk bo dosegel Radeon 10000, ki bo izdelan v 0.13 mikronski tehnologiji in bo še hitrejši od Radeona 9700. Radeona 9700 bomo bojda ugledali že septembra.

2 komentarja

Slike R300 in RV250

PC Pop - Izgleda, da bosta R300 in RV250 v kratkem pripravljena za prodajo, saj so se na strani PCPop že pojavile prve slike. R300 bo izgledal tako: RV250 pa tako: Mimogrede: Za RV250 gotovo že veste, da se bo imenoval Radeon 9000. Po zadnjih podatkih pa naj bi se R300 imenoval Radeon 9700. ATI bojda načrtuje že tudi Radeon 10000, ki bo samo izboljšan Radeon 9700, saj bo narejen v 0.13 mikronski tehnologiji in bo najverjetneje tudi hitrejši od slednjega.

0 komentarjev

Nov članek

Slo-Tech - Ker našim bralcem (hvala bogu) idej za nove modifikacije nikoli ne zmanjka, je tokrat Marjan napisal, kako je namestil na računalnik sprednjo stranico iz češnjevega lesa. Zelo zanimivo, z veliko fotografskega materiala. Branje obvezno! To me spomni - če ima kdorkoli kakršnokoli idejo za modifikacijo, ki je zanimiva in že bila izvedena ter dokumentirana, naj, ako mu je želja, napiše članek. Prispevke naših bralcev vedno radi objavljamo.

8 komentarjev

R300 = R200 Ultra?

več strani - slycer je dva dni nazaj poročal o The Inquirerjevih ugotovitvah, da je ATIjev čip s kodnim imenom R300 po vsej verjetnosti Radeon3. No, na nekaj tujih straneh, na katerih se ukvarjajo izključno s 3D grafiko (Rage3D, Puces3D) pa so ob primerjanju specifikacij R300 in R200 ugotovili, da bi bolj primerno ime za čip bilo R200 Ultra (Radeon2 Ultra). R300 je namreč v skoraj vsem le navita različica Radeona2. Tako R200, kot R300 bosta imela le 4 renderirne cevovode (po prvih špekulacijah naj bi imela 6 oz. 8) s po dvema teksturirnima enotama, oba bosta izdelana v 0.15 mikronski tehnologiji, podprte tehnologije (HyperZ, TRUFORM, Pixel&Vertex Shaders) pa so popolnoma enake. Zaenkrat je edina opazna razlika višja frekvenca jedra pri R300 ter podpora DirectX 9 namesto DirectX 8 (karkoli že to pomeni)...

4 komentarji

VIA in grafika

X-Bit Labs - Že pred par dnevi sem vam govoril o basanju tržišča grafičnih kartic prek vseh meja. Ker pa se VII trg očitno ne zdi dovolj "zabasan", bo še ona vrgla svojo rešitev levom (nam).
Na srečo ne bo šlo še za eno izmed srednje sposobnih grafičnih čipov. VIA se je stvari lotila precej resno. Načte za čip bo izdelal S3 (ki je po prevzemu del VIE). Čipovo kodno ime je Columbia. Čip bo popolnoma podpiral funkcije DirectX 9. Lastnosti bodo podobne tistim, ki jih ima ATI-jev Radeon2 R300. Čipove specifikacije bodo:
  • 4. renderirni cevovodi z po 2. teksturnima enotama na vsakem
  • frekvenca jedra 300MHz
  • podpora 128bit-nemu DDR SDRAM-u
  • podpora DirectX 8/9
  • 0.13 mikronska tehnologija proizvodnje
Torej če seštejete vse novice iz zadnjih dni, pridete do rezultata, da bodo, v bližnji prihodnosti, na tržišču kar štiri grafični čipi in vsaj dvakrat več kartic z njimi. Bazirali bodo torej na: NVIDIA GeForce3 Ultra, ATI R300, STM KYRO III in VIA Columbia. To je za potrošnika zelo dobro, saj bo cena padla. ...

8 komentarjev