»

Kaj nam lahko še ponudi AMD?

Hartware.net - Včeraj so luč sveta zagledali prvi AMD-jevi štirijedrniki za namizne računalnike, ki v tem tretnutku ne izpolnjujejo pričakovanj in zaostajajo za Intelovimi procesorji. AMD se je znašel v nezavidljivi situaciji, saj že veliko časa ni zmožen konkurirati Intelu na področju zmogljivosti procesorjev, prav tako se nVidiine grafične kartice v večini primerov izkažejo za zmogljivejše od AMD-jevih Radeonov. Edino orožje ki AMD-ju ostane v vojni s konkurenti je cena izdelkov. Toda življenje se niti po ne tako uspešni predstavitvi novih procesorjev teče dalje, zato velja spoznati s čim nas lahko AMD preseneti (pozitivno ali negativno) v prihodnje.

V začetku prihodnjega leta se bosta danes predstavljenima procesorjema Phenom s frekvenco 2,2 oziroma 2,3 pridružili različici s frekvenco 2,4 oziroma 2,6 GHz. Poleg novih Phenomov bo v prvem četrtletju prihodnjega leta luč sveta zagledala tudi grafična kartica Radeon HD 3870 X2 z dvema RD670 jedroma na eni tiskanini. Frekvenca jeder bo enaka...

21 komentarjev

Tolapai - vse v enem

Hkepc - Po informacijah HKEPC naj bi Intel proti koncu letošnjega leta predstavil nov procesor, ki bo poleg klasičnega CPU-ja vključeval tudi severni in južni most ter pomnilniški krmilnik. Procesor s kodnim imenom Tolapai bo zgrajen okoli Pentium M procesorja s 256 kb drugonivojskega predpomnilnika, integriran pomnilniški krmilnik bo podpiral DDR2 pomnilnik do 800 MHz, poleg tega bo imel vključene vmesnike za Ethernet, PCIe, PCI, Serial-ATA in USB 2.0. Na voljo bo v treh različicah in sicer s frekvenco 600 MHz, 1,06 GHz oziroma 1,2 GHz. Procesorji so namenjeni uporabi v t.i. Embedded sistemih, ter industrijskih računalnikih, ni izključena niti uporaba v poceni osebnih računalnikih. Prvi primerki naj bi bili končani že v drugem četrtletju letošnjega leta, kljub temu pa bodo procesorji kupcem na vojo predvidoma proti koncu leta.

Več o tem na HKEPC.

12 komentarjev

Intel: Nehalem, Socket B in Socket H

VR - Zone - Intel bo leta 2008 predstavil procesorje, temelječe na arhitekturi Nehalem in izdelane v 45-nanometrski tehnologiji. Nova arhitektura prinaša obilo novosti, med katerimi je tudi integriran pomnilniški krmilnik. Obenem bosta za nove procesorje predstavljeni dve novi podnožji, in sicer Socket B (LGA1366) in Socket K (LGA715). Razliko v številu nožic obeh podnožij gre pripisati integriranemu pomnilniškemu krmilniku, kar lahko pomeni, da ga ne bomo videli v vseh jedrih.

Več na VR-Zone.

5 komentarjev

Zmeda na grafičnem pomnilniškem trgu

X-Bit Labs - Pred kratkim je ATI uradno naznanil uporabo GDDR-3 pomnilnika na svojih karticah ter zaprosil JEDEC za njegovo uradno standardizacijo. Prejšnji teden pa je na JEDEXu v Pekingu prišlo do novih zapletov. Poglejmo si celotno štorijo.

Pojavljajo se namreč špekulacije, da se ATIjev standard GDDR-3 sploh ne razlikuje bistveno od standarda nVidie, poimenovanega GDDR-2 (Graphics DDR-II). Bilo naj bi nekaj sprememb, ki dovoljujejo višje takte (1600 MHz), a nič bistvenega. Nato se oglasili še Samsungovi inženirji, ki trdijo, da bi lahko tudi DDR-II z malenkostnimi spremembami in optimizacijami dosegal hitrosti do poldrugega gigaherca.

Resnični problem tako ni samo zmeda na grafičnem trgu, ampak dejstvo, da bodo morali proizvajalci pomnilniških krmilnikov izdelati več različic, ki se bodo prodajale v manjših nakladah, kar lahko občutno dvigne ceno vseh grafičnih kartic. Žogico ima sedaj JEDEC, da odloči kateri standard je boljši ter bo preživel. Klik!...

0 komentarjev

Hammerji s podporo DDR-II

X-Bit Labs - Kot vemo, bodo AMDjevi 64-bitni x86 procesorji imeli vgrajen pomnilniški krmilnik, ki bo omogočal višje hitrosti ter nižjo zakasnitev (latency). Slaba lastnost bo jasno strožja izbira pomnilnikov, saj bo tako posledično manj pomnilnikov delovalo z njim, ker bo potrebna podpora v procesorju in ne samo v samem čipovju.

AMD je potrdil, da zdajšnja revizija Hammerja podpira izključno PC2700 DDR SDRAM pomnilnik, vendar bodo v roku leta dni dodali podporo DDR-II standardu, ki bo prinesel večjo pasovno širino ter izboljšane zmogljivosti. Evolucija Hammerjev tako izgleda dokaj logična, pojavlja pa se vprašanje, ne ali bo Hammer podpiral DDR-II, temveč kdaj bo AMD sposoben izdati masovno dovolj takšnih čipov. Na žalost AMD noče reči ničesar gotovega o datumih, pravijo le, da bodo Hammerji na voljo prihodnje leto. Klik!

1 komentar

K8 in pomnilniški krmilnik

X-Bit Labs - Čeprav 64 bitnih Athlonov in Opteronov še kar lep čas ne bomo videli na prodajnih policah, smo si lahko iz informacij, ki dnevno pritekajo na raznorazne internetne strani, ustvarili vsaj približno sliko, kako naj bi ta procesorja izgledala. Ena stvar pa je vseeno povzročala kar nekaj ugibanj: integrirani pomnilniški krmilnik. Ker bo le-ta podpiral samo DDR SDRAM prve generacije, medtem ko je bila podpora DDR-II do nedavnega vprašljiva. No, po podatkih iz X-bit labsov se AMD fanom ni treba bati ne-podpore DDR-II saj naj bi AMD omejitve integriranega pomnilniškega krmilnika obšel na precej eleganten način - možno ga bo tudi izključiti in uporabljati običajni krmilnik v severnem mostu. Sicer bo to povečalo latenco, ampak važno da se nam za podporo DDR-II ni treba bati.

0 komentarjev

Računalnikov glasbeni okus

Gambit - Kot kaže, se nam v prihodnosti obeta, da se bomo morali v diskotekah navaditi na glasbeni okus računalnika. No, vse ni tako kritično, kajti, če držijo napovedi HP-jevih strokovnjakov, se bo računalnik bo vsej verjetnosti prilagodil nam.
Tako napovedjujejo popoln sistem, ki si skrbel za spremljanje vzdušja na plesišču, odzivov gostov in nato temu primerno mešal glasbo ( upam samo, da ne bo to izgledalo kot do polnoči najnovejše, potem klasika 80 in 90-tih, ko pa se nikomur ne da več, pa počasne zadeve ).
Sicer se pa DJ-em po moje še ni treba bati za delo, ker je zadeva še globoko v razvoju. Pa še klik.

0 komentarjev