»

NVidia Tritium, nova sistemska platforma za entuzijaste

AnandTech - NVidia namerava združiti več, posebej certificiranih komponent različnih proizvajalec (matična plošča, grafična kartica, delovni pomnilnik), pod imenom Tirtium. Če bo sistem prepoznal prave komponente, se bo navil sam.

Zgornje besedilo je dovolj za potrošnike (z dovolj denarja), vsi pravi navdušenci pa si lahko v nadaljevanju besedila preberete nekatere tehnične zahteve, ki jim bodo morali proizvajalci komponent zadostiti, če si bodo želeli pridobiti certifikat.

Matične plošče bodo morale zagotavljati dovolj napetosti in njihov razpon:

CPU (AMD AM2 podnožje)
- V_Core: 0.775V to 2.2V
RAM
- VDDIO: 1.8V to 2.5V
- VTT: 0.9V to 1.25V
C51XE
V_Core: 1.2V to 1.45V
- V_PEX: 1.5V to 1.7V
- V_HT: 1.2V to 1.5V
MCP55XE
- V_Core: 1.5V to 1.7V
- V_PEX: 1.5V to 1.7V
- V_HT: 1.2V to 1.5V

Poleg tega bodo morale matične plošče omogočati dovoljšen razpon delovnih frekvenc. RAM bo tako moral delovati vsaj pri 800 MHz. PCIe reže bodo morale biti dovolj narazen, da bo plošča lahko sprejela Quad-SLi...

1 komentar

Okroglizirajmo™ notranjost računala!

The Tech Zone - Dokaj zanimiv članek si lahko preberete na The Tech Zone, saj so se spopadli s težavo, kako narediti vse kable v računalniku, tudi tiste od napajalnika, okrogle. Proces naj vam ne bi vzel več od urice vašega predragocenega časa ter naj bi bil, sodeč po temu, kako lepo bo naše računalo po dokončanju modifikacije, relativno poceni. Vsi interesenti hitro na branje, za spodbujanje izločanja iz žlez slinavk, pa še slikica.

8 komentarjev

AGP 8x ali AGP 4x?

Hardware Zone - Na Hardware Zone so se spopadli z zanimivim vprašanjem: je AGP 8x res vreden svojega denarja? Pod test so vpregli SiSov čip Xabre, ki novi standard tudi podpira, in bili nad rezultati prijetno presenečeni. Razlika v korist AGP 8x se pokaže predvsem v nižjih ločljivostih in se odraža v petodstotni pohitritvi izrisa. Klik! Če vprašate mene, bi pravo razliko med AGP 4x ter AGP 8x videli šele, ko bi v primerjalni test vpregli beštijalnega ATIjevega Radeona 9700, saj so tam zahteve po visokem prenosu podatkov po vodilu še toliko bolj vidne. A kdo sem jaz, da bi sodil... [:D]

0 komentarjev

5V na matični plošči

Extreme Cooling - Naše uboge mlinčke mučimo na vse načine, da bi le dobili ven še tisto kapljico moči, ki je ostala. Pri tem pa se lahko pojavi problem - imamo najboljše hlajenje, najboljši procesor, najboljši RAM, plošča je tudi dobra - le da ne more zagotavljat dovolj napetosti. S takim problemom so se spopadli na ExtremeCoolingu, ko jim je na poti do teh zadnjih megaherzev stala prenizka napetost na 5-voltni liniji -- namesto 5 je bilo le 4.2 volta. To težavo so obšli z modifikacijo, ki lahko uniči ploščo, hkrati pa se lahko poslovite od garancije.
No, če vas še zanima, oddeskajte sem in si oglejte, kako priklopiš 5V linijo iz napajalnika direktno na napetostne regulatorje na plošči.

1 komentar