»

3GSM World Congress od danes v Barceloni

Slo-Tech - Danes se je v Barceloni začel najpomembnejši svetovni dogodek v svetu mobilnih telekomunikacij - 3GSM World Congress. Letošnji kongres je namenjen predvsem mobilnim servisom za prenos podatkov, kot so mobilno deskanje po spletu, pretok digitalne glasbe in mobilne igre. Ti servisi naj bi predstavljali zlato jamo za operaterje mobilne telefonije, a zaenkrat še niso povsem zaživeli med uporabniki zaradi premajhne razširjenosti tretje generacije mobilnih omrežij.

Kot poroča The Inquirer, je britanski mobilni operater O2 zato že pozval evropske regulatorje, da za redko poseljena območja operaterjem dovolijo uporabo frekvenčnega spektra, ki je sicer rezerviran za drugo generacijo mobilnih omrežij (gsm), tudi za omrežja tretje generacije (3G). Na ta način bi se operaterji izognili gradnji novih baznih postaj, zmanjšala pa naj bi se tudi mobilna ločnica med prebivalci urbanih naselij in odmaknjenega podeželja, ki zaenkrat ne morejo uporabljati omrežja 3G. Kot prvi naj bi se O2-jevi...

14 komentarjev

Telekom odprl pot konkurenci?

Finance - Telekom Slovenije je danes objavil ponudbo o razvezanem dostopu do kabelskega voda in kolokaciji. Namenjena je za vse operaterje, ki so v skladu z veljavno zakonodajo upravičeni opravljati telekomunikacijske storitve in jih bodo opravljali po razvezanih dostopovnih kabelskih vodih in pripadajoči infrastrukturi Telekoma. Pri Voljatelu jo že pozdravljajo, v podjetju In.life kot enemu od možnih ponudnikov pa pravijo, da je Telekomova ponudba nad evropskih povprečjem in kot taka pomeni 30 odstokov pribitka na njihove storitve. Ali bo ponudba dejansko pripomogla k hitri in učinkoviti konkurenčnosti na našem trgu, pa bomo še pisali. Znane so namreč polemike o cenah in pogojih storitev za ponudnike ADSL priključkov. Izvorne novice: Prva ter druga.

1 komentar

Mobitel po novem tudi na 051!

Finance - Po poročanju časnika Finance, bo družba Mobitel že konec tega, ali v začetku naslednjega meseca dala v uporabo novo omrežno skupino, 051. Za ta miljonček novih številk bo Mobitel plačeval dobrih 25 milijonov tolarjev, ob tem pa povejmo, da Mobitel že poseduje 2 milijona šestmestnih številk (031, 041). Klik! (za branje Financ morate biti prijavljeni, a je postopek brezplačen ter ne-Slo-Techovski, tako da kar pogumno)

13 komentarjev

Telekom Slovenije bo sprožil upravni spor

Mladina - Kot poroča Mladina, se je naš predragi monopolist (beri: Telekom) odločil sprožiti upravni spor v zvezi z odločitvijo ATRP (agencija za telekomunikacije, radiodifuzijo in pošto) glede cen naročniških paketov.
ATRP se namreč ni strinjala s Telekomovim predlogom mesečnih naročnin tako za standardni kot za enostavni naročniški paket je pa soglašala s povišanjem cen klicev pri enostavnem naročniškem paketu. To pa Telekomu ni bilo všeč, zato se je odločil za omenjeno potezo, poleg tega pa tudi ne namerava objaviti novih cen in naročniških svežnjev.
Praktična posledica te odločitve za uporabnike je da ostanejo sedanje cene nespremenjene, kako pa se bo razpletel spor med Telekomom in ATRP pa bomo še videli.

22 komentarjev

Smo res tako zaostali?

The Register - Sicer novica (zaenkrat) ni povezana strogo z računalništvom, samo se mi je vseeno zdela zanimiva za objavo.
V nedeljo sem se "spotaknil" ob e-državo in naše zaostajanje za le-to.
Ta novica na Registerju pa mi je dala vedeti, da smo Slovenci, vsaj kar se tiče določenih zadev, daleč pred Zahodom.
Tako so Britanci sedaj začeli razmišljati, da telefoniranje med vožnjo za nekaj faktorjev poveča možnost nesreč, tako da predlagajo, da bi se uporaba mobitelov med vožnjo prepovedala. Zakon, ki je verjetno pravno gledano podoben določilom našega ZVCP, pa se vendarle razlikuje v eni "malenkosti". Najvišja kazen znaša kar Ł 2.500 (ja, 2.500 funtov).

3 komentarji

Telekom uvaja kaj?

Finance - Pri mobilnih operaterjih smo vajeni naročniških paketov, ki se med seboj razlikujejo po ceni naročnine in storitev. Naročniške pakete bo uvedel tudi Telekom, najprej dva, enostavnega in standardnega, kasneje pa še enega. Enostavni bo imel enako naročnino kot sedaj, podražile pa se bodo cene klicev na 8,00 SIT (prej 5,25) in tudi mednarodnih klicev za 60 %. Pri standardnem paketu pa bo naročnina znašala 3000 SIT, ostale cene pa bodo nespremenjene. Klik.
Kot da ni dovolj da so cene povišali mobilni operaterji, sedaj nas bo obiral še Telekom.

20 komentarjev

Telefonirali bomo dražje!

Finance - Po poročanju časnika Finance se nam, uporabnikom mobilnih omrežij družbe Mobitel, Simobil in Vega, obetajo dražje storitve, ki jih operaterji ponujajo (pogovori, SMS-i,...). Povod za to naj bi dala agencija za telekomunikacije, radiodifuzijo in pošto (ATRP) ki pravi, da menda nekatere cene, ki jih operaterji zaračunavajo trenutno, ne pokrijejo niti njihovih stroškov. Ja, to bo. Podražitev naj bi bila napovedana za 1. avgust, cene nekaterih storitev pa naj bi se zvišale za 10 do 15 odstotkov. Vsi trije operaterji pa zaenkrat o tem še nočejo govoriti. Le kje imam dobri stari (zeleni) poljski telefon™ [:D]? Klik! P.s. Tako hudo sicer ne bo, vseeno pa nisem mogel mimo spodnje slike, ki je bila včasih zelo "popularna" [:D].

12 komentarjev

Tale Nokia se bo samouničila v petih sekundah...

Vnunet - Do sedaj smo ponavadi ob izgubi/kraji mobilnega telefona prišli na operaterjev center, predložili dokumente (z razvidno IMEI številko (številka šasije )), nato pa je operater v vseh omrežjih onemogočil prijavo tega telefona. Telefon je bil teoretično neuporaben.

Druga, novejša, varianta pa je bolj 'bondovska': znanstveniki kalifornijske univerze v San Diegu so prej kot ne po naključju prišli do čipa, ki je ob dovodu nizke napetosti preprosto eksplodiral. V praksi bi to pomenilo, da bi operater telefonu poslal poseben signal, ta pa bi (z eksplozijo) uničil čip, po možnosti pa še ostale dele telefona. Nič bati, tehnika bi bila Roparjevim Rokam Prijazna . Stvarca bi bila lahko uporabna tudi v prenosnih računalih ter digitalnih kamerah.

19 komentarjev