»

Hitachi: 1 terabajt!

Slashdot - Hitachi Global Storage, potomec slovitega IBM-ovega oddelka za razvoj trdih diskov, je oznanil prihod prvih diskov z zgodovinsko kapaciteto 1 TB! Razvili so posebno tehnologijo 3D-zapisa, ki bitov ne prebira in zapisuje le v horizontalni ravnini, pač pa ji dodaja še tretjo razsežnost. Na kvadratni palec je na ta način moč shraniti do 230 gigabitov, kar v praksi pomeni, da bi na Microdrive v iPod minijih lahko zapisali do 20 GB podatkov.

34 komentarjev

Kupite MP3 predvajalnik in posnemite 1400 fotografij

Slashdot - Greg Hughes je naredil točno to - kupil je MP3 predvajalnik Rio Carbon s kapaciteto 5 GB, ga razstavil in iz njegove notranjosti iztrgal spominsko kartico, kapacitete 5 GB. Kartico, sicer Microdrive, je nato uspešno vstavil v svojo Nikon D70 digitalno kamero ter tako relativno poceni dobil prostor za 1400 fotografij velikosti 6 megapikslov. Operacija uspela, Rio Carbon pa si verjetno lahko obeta povečanje prodaje...

Za nameček pa je avtor nato kupil še en Rio Carbon-ov MP3 predvajalnik -...

18 komentarjev

Poceni prenosniki

X-Bit Labs - Tajvanska VIA pripravlja, če gre verjeti X-Bit Labs, serijo poceni prenosnikov, ki bodo stali okrog 530 evrov. VIA bo uporabila kar lastni procesor, C3, ki bo tiktakal pri 1000 MHz, opremljen pa bo z 128 MB pomnilnika in 20 GB diska ter ostalimi malenkostmi. Pri izdelavi in prodaji bosta sodelovala partnerja indijski VXL in britanski ACi. Žal bodo dostopni samo v Indiji, VIA pa ne daje izjav, če in kdaj bodo naprodaj tudi drugod. Klik!

20 komentarjev

Apple spet preseneča

Apple - Po nekajdnevnem zatišju, ki je sledilo MacWorldu, je Apple spet poskrbel za manjše presenečenje. Predstavili so prenovljeno linijo svojih PRO delovnih postaj

Glavne značilnosti so predvsem Firewire 800 (800 Mbps), BlueTooth, hitrejši Superdrive, ki DVD-je zdaj zapisuje s 4x hitrostjo, hitrejša brezžična povezava Airport Extreme in še veliko drugih drobnarij. "Navili" so tudi procesor: v najhitrejšem PowerMacu sedaj tečeta 2 G4 procesorja pri 1.42 GHz z 2 MB L3 predpomnilnika.

"Usmilili" so se tudi manj zahtevnih kupcev, saj zdaj najcenejši PowerMac stane le 1.500 dolarjev.

Nove pa so tudi cene zaslonov: 17" LCD zdaj stane 700, 20" 1.300 in 23" 2.000 dolarjev.

Za več podrobnosti obiščite njihovo spletno stran.

2 komentarja

Novi PowerMaci

Apple - Pred časom je bilo govora, da bo Apple na trg poslal nove PowerMace z G5 procesorjem in popolnoma novim designom. To se ni zgodilo, so pa pri jabki prenovili ponudbo. Zdaj imajo vsi PowerMaci dva procesorja, vrh ponudbe pa zdaj krasi tudi novi 1.25 GHz G4 procesor. S pomočjo operacijskega sistema OS X torej dobimo 2500 megaherčno beštijo.

Pa še cena: v ZDA od 1700 zelencev naprej (2x 800 MHz), pri nas verjetno sploh še niso slišali za te novosti [:(]

3 komentarji

Apple iPod namesto gramofonov v diskotekah

Wired News - Tale je pa bosa. Nek manhattanski klub, samooklicani posebnež med klubi, je za privabitev gostov ubral novo taktiko. Namesto gramofonov se na didžejevem mestu kitita dva mala iPoda, prvi s 5 GB, drugi pa z 10 GB glasbe v obliki MP3. Vsak, ki hoče preizkusiti svoje obvladovanje mešanja glasbe, dobi na voljo sedem minut. Pravilo je samo eno: če vrtiš metal-balade, te vržemo ven [:D]. Sodeč po tem članku ideja popolnoma zažiga. Res je, da na iPodu ne moremo nastavljati hitrosti predvajanja, tako da ujemanje ritmike odpade, sámo "scratchanje" je pa z malim trikom celo izvedljivo. Klik!

5 komentarjev

Apple novosti

Apple - Apple je predstavil najnovejšo verzijo iPod-a. Ta prensoni mp3 predvajalnik sedaj prihaja v 5, 10 in 20 GB različicah in po novem deluje tudi na PCjih z Windowsi, ki imajo vgrajen FireWire. 10 in 20 GB verzija imata tudi daljinski upravljalnik na kablu (kot pri nekaterih discmanih) in torbico za nošenje. Baterija zdrži ca. 10ur non-stop predvajanja. Cene pa so takele:
- 5GB --> 299$;
- 10GB --> 399$;
- 20GB --> 499$.

0 komentarjev

Creativov Jukebox 3!

Tom's Hardware - Creative Labs so izdali že nov MP3 player, katerega ime je Jukebox 3. Zadevica se lahko pohvali z 20 GB diskom (kar zadošča za cca. 333 ur MP3 muzike v 128 kbps kvaliteti), podpori tako MP3 formatu, kot WAV in WMA, približno 11 ur igranju z eno LiON baterijo in še mnogo več. In do kakšnega zaključka so prišli pri Tomu? V primerjavi z Jukebox 2 so odpravili več napak, navdušeni so nad opcijo snemanja takoj v MP3 format, nad zdržljivostjo baterije in še nekaterimi drugimi stvarmi. Več o tem tukaj.

2 komentarja

Ena kratka

The inquirer - Podjetje Mountain Solutions je predstavilo napravo, ki se imenuje ABS Plus in je namenjen arhiviranju podatkov. Na 2,5 palčni disk lahko spravi kar 48 GB podatkov, kar vsekakor ni malo. Podjetje zagotavlja, da lahko arhivira vse v minutah, vendar pa naprava ni poceni, saj bomo za 48 GB različico morali odšteti 650 britanskih funtov + 17.5 % davka, za 6 GB različico pa 250 britanskih funtov in davek. V marsikaterem pogledu preveč za navadnega smrtnika ;).

0 komentarjev

Palomino v prodaji

The Register - Vendar na žalost samo Mobilne in MP izvedenke, o desktop primerkih pa še vedno ne duha ne sluha. No, kakorkoli že, tudi z novimi AthlonMP procesorji, ki po novem delujejo na 1,4 GHz se da narediti marsikaj. Za svoje jih bodo vzeli predvsem tisti, ki rabijo veliko surove moči za poganjanje zapletenih programov na nastajajoči delovni postaji, zmogljiv strežnik ali pa bi samo radi prednjačili v izračunanih paketkih pri Seti@HOME (sicer ne vem, če ta program podpira več procesorjev, ampak za primerjavo je ravno pravšnji :)). Procesorjev trenutno še vedno ni v Sloveniji, vendar si lahko vseeno ogledate ponudbo, ki so vam jo pripravila druga podjetja v tujini.

1 komentar

Iomega Peerless drive

Hardware Zone - Iomega je včeraj predstavila svoj nov sistem prenašanja podatkov velike kapacitete. Sprejme lahko 10 ali 20 GB podatkov. Če dokupimo dodatne medije, pa seveda kapaciteto podvojimo, potrojimo..... . Sami prenosi se vršijo do hitrosti 15 MB/s s Firewire vmesnikom (druga možnost pa je USB), kar zadosti tudi potrebe najbolj zahtevnih uporabnikov. Sami mediji, ki jih uporablja Iomega, so v bistvu trdi diski z integriranimi blažilnimi mehanizmi, ki skrbijo, da se ne poškoduje.
Na voljo bodo od 15. junija.
In še cena:
20 GB drive & cartridge (Firewire ali USB) = S$749
10 GB drive & cartridge (Firewire ali USB) = S$679
10 GB cartridge = S$275
20 GB cartridge = S$345

Malo več slik enote je tukaj: LINK.

14 komentarjev

20 GB Nomad Jukebox

The-Ctrl-Alt-Del - Ne, pri naslovu se nisem zmotil. Nomada z 20 GB diskom lahko kupite pri NomadJukebox.NET za 580 ameriških dolarjev (približno 140 tisoč tolarjev). 20 GB prostora zadošča za približno 300 ur glasbe (128 Kbps), kar bi moralo zadostovati za vsakega freaka. Priloženih je 8 napolnjenih Creativovih Ni-MH baterij (1.2 V; 1800mAh), ki predvajalnik poganjajo malo dalj kot dvakrat po štiri ure. Pri The-ctrl-alt delu so bili zelo zadovoljni z dodatno opremo, kot je usnjen etui, ki se nomadu zares lepo prilega, pa tudi prenosna torbica je omembe vredna. Pohvalili so še gumb za nastavljanje jakosti, ki je digitalen. O nastavitvah in ostalih možnostih naj povem le to, da jih je zares veliko in da lahko celo nastavljate hitrost predvajanja pesmi. Od programske opreme mu je priložen Creativov Playcenter 2, ki se ga uporablja tudi za prenašanje pesmi IN drugih datotek na ali iz Jukeboxa ter še nekaj ostalih Creativovih programčkov, med katerimi je tudi Lava! No, to bi bilo vse, celoten test pa si...

3 komentarji