»

Sony se bori proti odklepanju PS3 z novim popravkom

Slo-Tech - Obširno smo že pisali o odklepanju PS3, ki se je razbohotilo kmalu po Sonyjevi odstranitvi možnosti poganjanja alternativnega operacijskega sistema na starejših verzijah te konzole. Na spletu najdemo kopico različnih načinov odklepa, a Sony se ni prepustil malodušju. Izdali so posodobitev strojne programske opreme (firmware) 3.42, ki uradno pridoda nekaj varnostnih zmožnosti, a hkrati tudi onesposobi vrsto trikov za odklep. Vsem uporabnikom z odklenjenim PS3 se zato prenos in namestitev popravka odsvetujeta.

To je torej naslednja stopnja v boju zoper odklep, ko so očitno pravne poti odpovedale. Spomnimo, da je Sony v Avstraliji dosegel prepoved distribucije PSJailbreak. Podobno je v ZDA vložil tožbo...

23 komentarjev

Bo Intel odklenil množilnike poceni procesorjev?

X-Bit Labs - Intel namerava izdati poceni procesorje z odklenjenimi množilniki, s katerimi se želijo približati entuziastom, ki pa za svoj mlinček ne želijo odšteti gore denarja, piše ruska stran X-Bit Labs. Praksa odklepanja množilnikov je že stari navijaški trik, ki smo ga na prelomu tisočletja na konkurenčnih procesorjih izvajali sprva kar s svinčniki, kasneje pa s srebrnimi prevodnimi pastami.

Čeprav niti Intel niti AMD uradno ne podpirata navijanja, sta se bržkone že zdavnaj sprijaznila, da se kakovostnejši primerki pač poganjajo pri višjih taktih od tovarniških. Že več let so njuni najdražji modeli (Extreme Edition, Black Edition, FX) odklenjeni. Toda Steve Peterson, vodja marketinga čipov pri Intelu, je v intervjuju za Tweakers.net dejal, da se z odklenjenim množilnikom spogledujejo tudi pri cenenih inačicah. Šlo naj bi procesorje s podnožjem LGA1156 iz serij Lynnfield oziroma Clarkdale.

Od lanskega avgusta sicer Intel na Kitajskem prodaja odklenjeni Pentium 6500K v okviru...

15 komentarjev

Naši članki

Slo-Tech - Ko takole dobivam en kup e-mailov in me ljudje na IRCu sprašujejo vse sorte stvari, z veseljem odgovarjam na "težja" vprašanja, ki jih še nismo obdelali v naših člankih ali forumu, toda če me trije ljudje na dan vprašajo, kako naviti GeForca2 in kako priklopiti ventilator, se mi skoraj zmeša.

Zato sem se odločil, da vas obvestim, da računalniški znalec in overkloker ne morete postati kar čez noč. Potrebno je prebrati precej gradiva - ki ga imamo na Slo-Techu dovolj - se poglobiti in se počasi prebijati naprej. Tudi stare teme na Forumu je treba malce prebrati. Odločil sem se namreč vas malce obveščati o starih člankih na Slo-Techu, vsak teden par, da vas začetnike počasi vpeljemo v overklokanje. V redu?

V prvi vrsti si oglejmo najprej sestavljanje računala, hlajenje sistema, overclockanje za začetnike, optimalne nastavitve BIOSa ter hlajenje grafičnih kartic. Nato pa po forumu poiščite še teme o navijanju različnih procesorjev in grafičnih kartic in naredili ste prvi korak pri...

9 komentarjev

Set za odklepanje AthlonaXP

Elite HW - Stare AMDjeve procesorje smo, in jih verjetno še, odklepali kar s svinčnikom. Seveda so se pojavili kasneje tudi "profesionalni" seti in kiti za odklepanje množilnikov, ki so naredili sicer isto kot svinčnik, toda na bolj prefinjen način.

AthlonomXP pa so razvijalci med L2 mostičke vrezali luknje, da odklep ne bi bil več tako enostaven. Seveda za nedobudne overklokerje to ni bil problem, saj so hitro našli nove načine kako odkleniti procesor. No, na elite HW so si ogledali set za odklep "novih" Athlonov. V kompletu dobite povečevalno steklo (ki je malce boljše kot v predhodnem kompletu), nekaj stekleničk z zanimivo vsebino, pinceto, ter navodila. Oglejte si test in si morda zadevo omislite, če imate težave pri drugih, "neprofesionalnih" postopkih.

2 komentarja

Odklepanje TBreda malce drugače

HardOCP - Na Slo-techu se je pred časom že pojavila novica o odklepanju TBredov, v kateri ste lahko izvedeli, da za učinkoviti odklep od sedaj naprej morate povezati mostičke L3. No, s tem ne bi bilo nič narobe, če se ne bi začele po internetu širiti govorice o odklepanju 0.13 mikronskih Athlonov 2200+ s povezavo samo petega L3 mostička. Ker nekemu uporabniku vse te govorice niso dale miru, se je odločil, da vse skupaj preizkusi v praksi. Na svojem 0.13 mikronskem TBredu z oznako 2200+ je povezal samo peti L3 mostiček in stvar je delovala, saj je sedaj lahko izbiral vse množilnike od 12.5x navzdol. Kako je potekal celoten postopek, si lahko preberete v zelo zanimivi debati na tem forumu.
Če samo...

2 komentarja

Odklepanje Athlona XP s svinčnikom?

OC Workbench - Na OC Workbench so objavili zanimivo (a še vedno zelo kratko) novico o obstoju Athlonov XP, ki naj bi jih v slogu starih Thunderbirdov odklenili z navadnim svinčnikom ali prevodno pasto. Kot že veste, imajo Athloni XP povsem po nepotrebnem med L1 mostički še vdolbinice, ki dodatno onemogočajo odklepanje množilnika procesorja. In vsak izkušen navijalec vam bo znal povedati, koliko problemov je imel z odklepanjem (kar vprašajte našega Sergia :) ). No, sodeč po prej omenjeni novici na svetu obstajajo tudi Athloni XP, ki vdolbinic nimajo. Prepričajte se na lastne oči:

0 komentarjev

Odklepanje Athlonov XP

Overclockers Australia - S predstavitvijo Athlonov XP je AMD-ju uspel veliki met, saj se ti procesorji zadnje čase prodajajo kot sveže žemlje. Kupci so navdušeni. Godrnjajo samo navijalci, ki jim je AMD tokrat zadal kar precej težavno nalogo, saj povezovanje mostičkov L1 ni več lahkotno opravilo, ampak že kar izziv, ki ga uspejo rešiti le najbolj vztrajni. Ravno zaradi tega problemčka, so se takoj po predstavitvi začeli pojavljati razni kompleti za odklepanje, ki naj bi kupcem procesorja Athlon XP omogočili učinkovit odklep. Na žalost ti kompleti ne vsebujejo nobenih posebnih pomagal, s katerim bi kupec lažje odklenil procesor, ampak samo potrebne sestavine, ki jih potrebujete za to opravilo. Eden izmed takih kompletov so opisali na AtlantaOC. Imenuje se HighSpeedPC XP Unlock Kit in vsebuje vse potrebne sestavine za tak poseg. Sicer so take all-in-one rešitve, v katerih dobiš vse potrebno za odklep procesorja kar uporabne, vendar pa je pred nakupom vseeno bolje premisliti, saj kaj takega pri nas zagotovo...

0 komentarjev

AMD XP Unlocking Kit

AMD Power - Pa smo prišli do komercializacije že utečene operacije - odklepanja Athlonov XP, namreč. Po res nešteto rešitvah (ena od njih tudi slovenska), se je na AMD Power pojavil test celega kita za odklep procesorja. V škatli dobimo: povečevalno steklo 3x/6x (pohvalno), iglo (pohvalno), selotejp (pretiravanje), maso za zapolnitev rež (kar je v bistvu silikonska termalna pasta), čistilec procesorja (kar je v bistvu aceton) ter povezovalec kontaktov (kar je v bistvu eletrično prevodna pasta). Ja, kam nas pripeljejo imena, ki sedejo v uho ... Sicer pa - baje se obnese.

0 komentarjev

Odklepanje AthlonovXP

VR - Zone - Eno kratko a uporabno novico nam je poslal Dare:

AthloniXP so med nami že kar nekaj časa (še posebej njihovo poimenovanje..). Tisti, ki jih imate in gruntate, kako bi jih odlkenili - tukaj so za vas spisali zelo dober članek prav o tem. Obvezno branje vsem!

0 komentarjev

Odklepanje Athlonov XP

Overclockers.com - Kot najbrž že veste, imajo novi Athloni XP drugačno ploščico, kot dobri stari Thunderbirdi. Med L1 mostički je več prostora, kar bi teoretično moralo olajšati delo odklepanja pomnoževalnega količnika. Je to tudi res? Zaradi nove vrste organskega pakiranja so mostički prekinjeni dosti bolj sofisticirano, tako da metoda s HB svinčnikom ne deluje. A vseeno se je našla rešitev. Na overclockers.com so že ugotovili, kakšen postopek je potreben za odklep AthXP procesorja. Kaj potrebujemo? Aceton, lepilo, prevodno pasto... Eh, pa saj ni tako zapleteno.

3 komentarji