»

Našli krivca za novo zamudo trkalnika

LHC

vir: CNet
CNet - Počasi se bliža konec septembra, ko naj bi po najbolj optimističnih napovedih ponovno začel delovati veliki hadronski trkalnik v Ženevi, ki je spričo razlitja tekočega helija in poškodovanih magnetov od dokončanja v popravilu. Znanstveniki so sedaj načrtovani datum ponovnega zagona previdno premaknili na sredino novembra, saj so konec julija odkrili puščanje helija v vakuumski prostor, zaradi česar bodo morali ustrezne dele segreti z 80 K na sobno temperaturo. Sedaj so odkrili krivca za te tegobe, ki naj bi bila prožna cev v transportnem sistemu za tekoči helij. Ta je spustila v sektorjih 8-1 in 2-3 in iz nje je začel v okolišnji vakuum iztekati helij.

15 komentarjev

Tuš kupil Voljatel

Finance - Kot poročajo Finance, je skupina Tuš kupila Voljatel. V Voljatelu nakupa niso ne potrdili in ne zanikali, v Tušu pa so nakup neuradno potrdili. Po nakupu licence Vege (še pomnite tovariši?), so zdaj še kupili ponudnika širokopasovnega dostopa do interneta Voljatel. Cena naj bi bila 15 milijonov evrov.

Obenem so dobili tudi licenco za wimax, kajti Voljatel je 50 % lastnik pojetja Tok telekomunikacije, ki je eden izmed lastnikov licence za wimax. Kot kaže, se nam naslednje leto obeta še bolj zanimivo dogajanje v svetu telekomunikacij.

Ko boste nakupili kruh in ostala živila, vas bodo pri blagajni že čakali paketi za dostop do interneta ...
"Gospod, a bi še en mega interneta?"

22 komentarjev

Ukazna vrstica najprimernejša za začetnike?!

PC Linux Online - Še pomnite, tovariši, kako je bilo pred nekaj leti, ko je bil grafični uporabniški vmesnik samo pregrešna ideja inovativnih mislecev? Danes bi verjetno večina odgovorila, da dolgočasno, ker smo del KlikGeneracije™, prežete z grafičnimi podobami, animacijami in zvočnimi učinki. A vendar marsikdo še vedno ne more brez ukazne vrstice, ker je za nekatera opravila preprosto robustnejša in priročnejša.

Po nedavni raziskavi sodeč, pa ukazna vrstica ni priljubljena samo pri računalniških zanesenjakih. Večina ljudi, ki so se prvič srečala z računalniki, namreč meni, da je lažja za upravljanje kot grafično okolje. Kljub temu da je grafično zelo nekonkurenčna, omogoča boljšo komunikacijo z uporabniki. Zelo presenetljivi rezultati, ki gradijo na trdnih temeljih, zato je branje toplo priporočeno.

15 komentarjev

Novell prevzel Ximian in sedaj opušča NetWare...

News.com - Še pomnite tovariši? Kako smo kar precej let nazaj poganjali syscon?

Samo dan potem, ko je Novell objavil novico, da je postal lastnik podjetja Ximian (ki se ukvarja z GNOME namizjem za *NIX sisteme, ter s programom Evolution (Outlook look-a-like)), se je začelo govoriti, da bo Novell ukinil razvoj NetWare strežnikov, ki so bili do prihoda Windows 2000 in delno Windows NT najbolj pogosti v vseh LAN omrežjih.

Chris Stone, predsednik Novella pravi, da bo sedaj njihov razvoj usmerjen v GNU/Linux.

Veliko obljub, težke besede, čez kakšno leto bomo videli kaj se bo izcimilo iz vsega tega. Če gre Novellu predvsem za 'easy money', potem bodo hitro poniknili. Več o tem pa na News.com.

3 komentarji

Matična plošča z vakuumsko cevjo

AOpen - AOpen je predstavil prvo matično ploščo z vakuumsko cevjo (še pomnite, tovariši? [:D]). Matična plošča AX4B-533 Tube je namenjena audiofilom in ekstremnim igralcem iger, ki želijo dobiti iz računalnika čim boljši zvok. Namesto dveh PCI rež so inženirji namestili elektronko s pripadajočo elektroniko. Vedeti moramo, da rabi elektronka visoko napetost za svoje delovanje, zato je bilo potrebno dodati pretvornike napetosti. Več o tem tukajle.

8 komentarjev