»

Pričetek konca?

News.com - Po tem članku sodeč bi lahko sklepali, da se v računalniškem svetu obetajo spremembe. Dell je namreč oznanil, da bo (tudi) zaradi Microsoftove nove politike prodaje licenc, svoje PCje prodajal brez nameščenega operacijskega sistema (v tem primeru Windows OSa) vendar z priloženim t.i. FreeDOS operacijskim sistemom, ki pa tudi ne bo nameščen ob nakupu, ampak ga bo uporabnik lahko namestil kasneje. Za ta ukrep naj bi se odločiči zato, da se bo uporabnik lažje odločil kateri operacijski sistem bo uporabljal. Klik!

3 komentarji

Jaz grem pa hitro Windows .Net Server vunpotegnit

Microsoft - Microsoft je včeraj pričel velikodušno (narekovaji niso potebni) akcijo v okviru 'Windows .NET Server Customer Preview Program'-a, v kateri zainteresiranim ponuja strežniški operacijski sistem (beri: obstaja 99 % možnost, da tega tudi dejansko ne potrebuješ [:D]) Windows .Net Server v različicah 'Standard', 'Enterprise' ter slednjega v 64-bitni varianti. Sistemi so seveda verzije RC1 (Release Candidate; za nepoučene: verzija, kakršna bi se sicer lahko že pojavila na policah trgovin, a v primeru Microsofta 1 ali 2 različici pred finalno verzijo :]), katere lahko legalno uporabljamo kar 360 dni, pa še to na celih 10 računalnih -- konec koncev, gre za strežniški sistem, ki ga nekako ni možno stestirati na enem računalo v mesecu dni, ne?

OS lahko pridobite v okviru brezplačnega vunpotega, ali pa za stroške medijev ter pošiljanja (predvidoma 20 - 30 USD) prejmete izvirne CDje. V vseh primerih vam je omogočen dostop do posebne novičarske skupine. Klik!

Kako pravijo? Če hočeš vohuniti za...

5 komentarjev

Microsoft: $1.53 MRD dobička v treh mesecih

Newsfactor - Podjetje Billa "Geeselover" Gatesa je predstavilo svoje finančne rezultate. Slednji so nad pričakovanju Wall Streeta; sami prihodki so v 4. (fiskalnem) četrtletju dosegli $7.25 MRD, dobiček pa $1.53 MRD. Nisem končal: prihodki zadnjega -- takisto fiskalnega -- leta so znašali $28.37 MRD, v naslednjem pa pričakujejo še 12 % več. Kl$ng!

Kakorkoli, Microsoft je eno redkih (opaznejših) podjetij, ki je doseglo dokaj dobre rezultate, pa še to brez večjih odpuščanj: sam se dobro spomnim, da sem slabo leto nazaj, ob začetku svojega pisunstva, skoraj vsak dan napisal nekaj novic o odpuščanjih. Prognoze analitikov pa so manj obetajoče, predvsem na račun nove licenčne politike. Gates, Hates, Hades.

8 komentarjev

Microsoft: 1. avgust ostaja

Vnunet - 1. avgust, datum, ko se bodo drastično spremenili pogoji licenciranja in nakupa Microsoftove programske opreme za podjetja, se bliža. Velikan pa tokrat roka ne namerava več prestaviti, kot je to storil zadnjič pod pritiskom množice podjetij, ki iz raznovrstnih razlogov še niso stopila v nova razmerja. Kakorkoli, še več ljudi so namenili pomoči onim, ki se za vstop še odločajo. Klik!

Kaj pravijo številke? Po raziskavah skupine Gartner naj bi spremembe v licenčni politiki (za osvežitev spomina: podjetja bodo po tej spremebi -- v kolikor z Microsoftom ne bodo sklenila pogodbe -- primorana izdelke ob nadgradnji plačati po polni ceni) za 'uporna' podjetja pomenilo v popreču 45 % povečanje stroškov licenciranja; podpisnikov naj bi bilo zaenkrat le tretjina podjetij, kar 35 % pa naj bi jih iskalo finančna sredstva.

4 komentarji

LindowsOS: licenčnine za proizvajalce

News Forge - Lindows.com so oznanili, da je bil odziv na zastavljene pogoje preprodajalcem računalniške opreme pozitiven. V nasprotju z Microsoftom, kjer plačujemo licenčnino na sistem oz. uporabnika, so pri Lindowsu poskusili drugačen pristop: prodajalec plača članarino $500 ter vsak mesec nadaljnih $500 pavšala, nakar lahko izvede toliko inštalacij omenjenega sistema, kolikor pač potrebuje ali želi. Klik!

Osebno bi bil verjetno zadovoljen, če bi bilo enako tudi pri Microsoftu. Vprašanje pa je, če bi bilo to sploh dobro za sam Microsoft, da trga ne omenjam.

4 komentarji

Navali v Microsoftovih samopostrežbah

Slo-Tech - V Microsoftovih pisarnah pričakujejo kar 5% letnega prometa, ustvarjenega samo na dan 31. julija. Pa ne zaradi poostrenega nadzora na cestah (Odlok o ZVCP, člen Sergio dobi vozniški izpit) -- to se sicer zna zgoditi dan kasneje zaradi navala oboževalk na stavbo največjega raztaljevalca e-položnic -- ampak ker se podjetjem izteka čas, ki ga je določil Microsoft za nadgradnje programske opreme oz. naročnin.

Če na kratko spomnim (če ni v povezanih novicah, je pa na googlu, hudirja!): MS je pred davnim obelodanil nov (XP?) sistem licenciranja, ki je po njihovih izračunih sicer cenejši, podjetja, ki pa bi za rok zamudila, bodo povečini primorana programsko opremo kupiti na novo. Klik!

5 komentarjev