»

Najpopolnejša topografska karta Zemlje doslej

Himalajski ledeniki v Butanu

vir: The Register
BBC - Japonski in ameriški znanstveniki so objavili, da so izdelali doslej najpopolnejšo topografsko karto Zemlje, ki verno popiše 99 odstotkov Zemeljskega površja, s čimer so krepko presegl prejšnji dosežek.

Skupaj so zlepili 1,3 milijona posnetkov, ki jih je posnel japonski Aster na satelitu Terra. Kot pravijo, je razdalja med dvema točkama, katerih višino so izmerili, 30 metrov. Nastali zemeljevid se imenuje Global Digital Elevation Map in bo na voljo za brezplačno rabo in prenos, zajema pa področja Zemlje med 83 vzporednikom severno in južno (polov žal ne boste videli). Sedaj bodo nove posnetke združili s starimi, ki jih je pred štirimi...

16 komentarjev

Orožje prihodnosti

Del ABL sistema

News.com - CNET je objavil zanimiv intervju z Dougom Beasonom, o orožjih ne tako daljne prihodnosti, ki jih namerava uporabljati vojska ZDA, ter o nekaterih orožjih, ki so že bila uporabljena.

Ameriška vojska že nekaj let razvija protibalistični, leteči laserski sistem, poimenovan preprosto ABL, sedaj pa se bliža prvi, leteči test tega obrambnega orožja. Orožje je opremljeno s t.i. COIL laserjem, svoj namen, to je prestrezanje raketnih izstrelkov, pa bo dosegalo s segrevanjem površine izstrelka, kar povzroči eksplozijo goriva, ki uniči raketo. Sistem bo sposoben prestreči več tarč, prvi testi prestrezanja medcelinskih balističnih izstrelkov pa so napovedani za leto 2008. Na voljo je tudi galerija fotografij...

56 komentarjev

Z laserjem do nove perspektive

Slashdot - Dandanes je "največji dodatek", ki ga lahko uporabljate z očmi, kakšna (barvna) leča ali očala. A prav kmalu bomo lahko na svet gledali v popolnoma novi perspektivi, saj bo laser, ki bo svetil direktno v oko, poskrbel, da se nam bodo pred očmi prikazovali vsi potrebni in nepotrebni podatki. Prednosti te tehnologije so očitne predvsem v industriji, kjer jo že uporabljajo v Hondinih tovarnah. Slednji so tudi izračunali, da tehniki, ki so jim bile vse informacije dostopne takoj (pred očesom), prihranijo 40% časa pri pregledovanje različnih priročnikov in posledično na mesec Honda privarčujejo 2000 dolarjev na tehnika. Prvi poskusni primerki so že bili poslani tudi ameriškim vojakom v Irak.

Kaj pa domači uporabniki? Verjetno ne boste kar skočili v trgovino in nabavili novega (modnega?) dodatka, saj nosi cenovno nalepko 4000 USD. Vsekakor pa je tehnologija zanimiva tudi za širši krog uporabnikov in bo s pocenitvijo verjetno vgrajena v različne prenosne naprave.

Kako tehnologija...

9 komentarjev

Pod pokrovom Pentiuma 4

System Cooling - Ne, tokrat ne bo govora o arhitekturi, taktu itd. procesorja, pač pa dobesedno o tem, kar je v naslovu novice - o tem, kaj se skriva pod termalno ploščo oz. 'pokrovčkom', ki ga Intel lepi na Pentiume 4.
Tega vprašanja so se lotili na Systemcooling.com. Vzeli so Pentiuma4 1.6 in z njega odstranili pokrovček. Kaj so pod njim našli, si pa preberite tukaj.

Namig: nekdo pri Intelu ima veliko dela s poliranjem jeder[:D].

5 komentarjev

Humvee z laserjem

New Scientist - Ne, naslov novice ni hec. Na Humveeja so ameriški znanstveniki namestili močan laser, njegova naloga pa bo uničevanje min na bojnem polju. Testirati naj bi ga začeli kmalu, malo daljši tekst pa si lahko preberete tukaj.
Hehe, me zanima, kdaj se bodo naši politiki odločili, da če so že naročili Humveeje, lahko zraven naročijo še 'en par' takihle laserčkov[>:D].

0 komentarjev

Hairy Potter PC

The Register - Priznam, napaka v naslovu novice je namerna, verjetno nastala pod vplivom vemočigavih reklam.

A kljub pregovorni odličnosti knjige (o tem sam ne morem soditi, je nisem prebral...) bi verjetno ne bil preveč vesel "Harry Potter" osebnih računal. Pred hudičem pa nas varujejo -- verjeli ali ne -- tako omejujoče navedbe v Microsoftovih OEM pogodbah. AOL in Compaq pa v jok.

0 komentarjev

Modifikacija globokotonca

K6 Plus - Če se vam zdi, vsaj po naslovu novice, da novica ne bo imela nikakršne veze z računalništvom, se motite. Sledeči članek govori o problemu, ki ga ima Creative Techov zvočniški sistem FPS 1000. Avtor članka je ugotovil, da ima ta sistem eno veliko pomanjkljivost - visokotonci imajo spodnjo frekvenčno mejo dosti više od najvišje možne frekvence globokotonca. To pomeni, da ostaja VELIK del srednjih tonov zelo neizkoriščen. Rešitev? I, kaj drugega kot menjava globokotonca! Potek, ki ga je opisal avtor, je za kvalitetne razrede, ki jih pridobite pri menjavi, zelo poceni. Torej - vsi, ki bentite nad slabimi zmogljivostmi vašega basa, preberite članek!

0 komentarjev

Chips for a dollar coming soon ...

Overclockers Australia - ... se glasi naslov novice, ki si jo lahko preberete tukaj. Govori o vedno cenejših čipih, ki jih lahko pričakujemo v prihodnje in o vgradnji miniaturnih računalnikov, ki so vgrajeni v en čip v razne potrošne naprave, kot so hladilniki, toasterji in podobno. Da se nekaj premika v tej smeri smo lahko videli že pri Hitachijevem projektu, kjer so poročali, da bodo izdelali poseben čip, ki ga bodo lahko tiskarne denarja vgradile v bankovce in s tem močno otežile ponarejanje. Tokratni članek pa govori tudi o nternetnem strežniku, ki je vdelan v samo 1 čip in ni nič večji, kot vžigalčna glavica in o tako imenovanih RFID (radio frequency identity) čipih, ki jih lahko vgradimo v naprave in nadzorujemo njihovo premikanje (idealno za nadzor transporta izdelkov).
Da razne teze o vgrajevanju čipov v gospodinjske in druge potrošne naprave niso samo znanstvenofantastično nakladanje priča tudi Electroluxov hladilnik (tega ni v članku), v katerega so vgradili podporo operacijskemu sistemu Windows...

0 komentarjev