»

Sharman Networks proti pankrtom

Slo-Tech - mchaber nas je opozoril na zanimivo dejstvo: če Googlu v isk ponudimo niz, ki razkriva naše sle po programih za p2p spletno izmenjavo, ki so povezani s programom KaZaA, je rezultat -- prečiščen. Tega nepazljiv uporabnik morda sploh ne bi opazil, če nas o tem iskalnik ne bi obvestil:
Upoštevajoč pritožbo, ki smo jo prejeli od organizacije Digital Millennium Copyright Act, smo odstranili 3 rezultatov iz te strani. Če želite, lahko preberete pritožbo DMCA na odstranjene rezultate.
Ogled angleške verzije sporočila na ustnice privabi precej manj nasmeška:
In response to a complaint we received under the Digital Millennium Copyright Act, we have removed 3 result(s) from this page. If you wish, you may read the DMCA complaint for these removed results.
Ogled dokumenta nam razkrije naslednje podrobnosti: Prejel ga je Googlov oddelek za pritožbe o kršitvah zakona DMCA (Clintonova avtorsko-zaščitna zapuščina), v njej pa pravni predstavnik Sharman Networks, lastnika blagovne znamke (in...

24 komentarjev

Bartoni brez SOI tehnologije

DigiTimes - Na Slo-Techu se je že pisalo, da bodo AMDjevi Bartoni zamudili zaradi težav s SOI proizvodnjo.

No, očitno se težave niso nehale, zato se je AMD odločil, da v nove Athlone XP, grajene na Barton jedru, tehnologije SOI slpoh ne bo vključil. Ostale karakteristike novih procesorjev sicer ostajajo enake, te so podpora 333 megaherčnemu sistemskemu vodilu ter 512 kilobajtov predpomnilnika, kaj pa to pomeni za zmogljivosti, pa bo pokazal čas. Klik!

5 komentarjev

Hekerska stran offline

Vnunet - O Ericu Corleyu ter 2600 Magazine sem že pisal: na strani je bilo mogoče dobiti Kliketke™ do raznovrstnih orodij, med drugim takih, ki so omogočala gledanje DVD filmovja na sistemu Linux. Sodišče se je na podlagi DMCA (Clintonova digitalo-zakonska zapuščina) odločilo, da mora stran zapreti, Eric pa se kljub predhodnim napovedim ne bo odločil za pritožbo. Klik!

0 komentarjev

DeCSS problemčki

Australian IT - Ko je sodišče DeCSS le priznalo kot 'free speech', je med uprabniki računalnikov, predvsem prostega programja ala Linux, završalo: dosežena je bila mala 'zmaga'.

Temu pa očitno ne bo dolgo tako. Prizivno sodišče v namreč v prid Hollywood-a razsodilo, da mora spletna stran 2600 Magazine, iz svojih strani odstraniti povezave na dotični programček. Če vas zanima več, oz. kaj sploh 'free speech' je in kaj ni - Klik!

0 komentarjev

DeCSS legalen!

Slashdot - Po dolgem času končno spet ena dobra novica z drugega brega Atlantika.
DVDCCA (DVD Copy Control Association) je izgubila tožbo proti gospodu Andrewu Bunnerju. Distribuiranje izvorne kode DeCSS tako postaja legalno, saj je 'predsodna prepoved' razveljavljena. Sodno razlago lahko preberete tule. Moram reči, da je to prvi pravni spis, ki je razumljiv tudi navadnim smrtnikom. Zanimivo branje.
Zdaj bodo tudi v Kaliforniji lahko nosili majice z napisom DeCSS izvorne kode brez, da bi šli zato v zapor. Končno en košček zdrave pameti v tem itak norem svetu.
Sodnik je tudi povedal, da se zaščita poslovnih skrivnosti ne more primerjati s tako osnovnimi načeli kot je ameriški prvi amandma, ki govori o zaščiti svobode govora. To je utemeljil s tem, da to ni dopuščeno niti pri zadevah kot sta nacionalna varnost ali pravica do pravičnega sojenja. Zlobni jeziki že namigujejo, da bo sodink zaradi tega prej ali slej odpuščen, če ne kar aretiran... ...

0 komentarjev

Dimitrij na prostosti

Electronic Frontier Fundation - Novice o ubogem Dimitriju. Okrožno sodišče v San Joseu (Severna Kalifornija) je pristalo, da bo Dimitrij izpuščen proti varščini v višini 50,000 USD, ki jo bo plačalo rusko podjetje v katerem je zaposlen. Sicer pasoša še ne bo dobil nazaj, a lahko bo vsaj prebival pri svojem ruskem prijatelju.
Na zaslišanju za varščino so se kalifornijski aktivisti (hekerji, kiberpunkerji in ostali) kar precej potrudili, saj so popolnoma napolnili sodno dvorano, pred njo pa je protestiralo še 50 ljudi. Aktivnostim v podporo Dimitrija pa še ni konec. Največja se bo zgodila 30. augusta, ko bodo hkrati z Linux World Expom v San Franciscu priredili protestni shod, ki ga bosta vodila Richard Stallman in Eric S. Raymod. To bo verjetno največji hekerski protest do sedaj. Vzporedno bodo aktivnosti potekale po večih mestih ZDA - hekerji se očitno učijo lekcij od 'anti-globalistov'... celoten koledar aktivnosti lahko preberete tukaj. Za nas je mogoče zanimiv predvsem 'Global IRC Summit'... ...

2 komentarja

LinuxTag

Slashdot - Danes se v Stuttgartu odpira največja Linux prireditev v Evropi - LinuxTag. Stvar je sejemsko izobraževalna prireditev, kjer bodo pokazali kar nekaj zanimivosti (KDE 2.2beta med drugim). Tam bo ogromno razvijalcev, med drugimi tudi Eric S. Raymond, Illiad in CmdrTaco. Ena od osrednjih tem prireditve bo tudi debata o tem, kaj se bo zgodilo Linuxu, če se tudi v Evropi uveljavijo programski patenti.
Vse pa ni šlo po planu - zaradi higienskih razlogov so zaprli enega od hotelov, kjer naj bi spali obiskovalci, zato so zdaj na cesti oziroma spijo v telovadnici. Swashta.

0 komentarjev

Fan Controller - tokrat tipa "naredi si sam"

Overclockers Australia - Pred časom sem že pisal o fan controllerju, vendar je takrat šlo za komercialni produkt. Komaj sem oddal novico, že sem bil deležen komentarjev, češ da nekateri stvari raje izdelujemo sami, kot pa da jih kupimo. Dobro, če radi delate sami, ni problema. Ker pa je za marsikoga malce težje vse skupaj narediti na pamet, sem se odločil, da vam prihranim živce in vam poiščem kakšno pomoč. Kot naročen je ta članek, ki opisuje izdelavo fan controllerja od čipov pa do končnega produkta v nekaj (desetih) korakih. Še opozorilo: veliko je cinjenja in podobnih "štromarskih" stvari, zato brez nekaj znanja ne bo šlo. Čakam na vaše izdelke.

12 komentarjev