»

Pirati v mednarodnih vodah

več strani - Dobesedno. Malezijski proizvajalci poceni VCDjev, ilegalnih se ve, so začeli prestavljati svoje proizvodne hale v mednarodne vode. Pirati namreč naložijo vso potrebno tehnologijo za razmnoževanje na ladje, potem pa enostavno izplujejo v mednarodne vode, kjer lahko nemoteno kopirajo vse vrste CDjev, zaščitenih z avtorskimi pravicami. Ko je norma izpolnjena, ladja pripluje nazaja v pristanišče ter CDje raztovorijo. Malezijska luška policija je že bila opozorjena na piratske ladje, tako da so budno na preži v pristanščih, kjer je postajajo piratske ladje. Originalni novici tu in tu.

Če bi se s to dejavnostjo ukvarjali v Piranskem zalivu, se gotovo ne bi mogli zmeniti, kateri državi CDji sploh pripadajo.

2 komentarja

Izmenjevalna omrežja: mastne obloge na kablovju

Vnunet - Podjetje Sandvine je objavilo rezultate raziskave o vplivu izmenjevalnih omrežih ala Kazaa na omrežno 'infrastrukturo'. Po njihovih rezultatih naj bi delež slednjih znašal kar med 40 % in 60 % vsega internetnega prometa -- o ekonomskih posledicah pa mi verjetno ni potrebno pisati. Klik!

Osebno sem bil nad tako veliko številko kar presenečen -- vendar ne začuden. Če samo pomislim, kako se je življenje mojega računala spremenilo s prihodom ADSL-ja: pred tem, ko sem bil happy ISDN user, je moj mesečni promet znašal 650 MB (ne hecam se -- ravno za en CD :)). Pa sem povezavico uporabljal za vse, kar sem dejansko potreboval. Kakorkoli, prvih 48 ur na ADSL-ju sem ustvaril za pol leta "ISDN prometa". Poslal nisem 5 emailov več, novic za Slo-Tech pa tudi ne napisal. Slaba vest?

15 komentarjev

UMG se pridruži spletnoizmenjevalnemu mehanizmu

Australian IT - Kakopak, ne upajte ne zastonjsko glasbo [:'(]. UMG, eden večjih založnikov se je namreč odločil, da svojo glasbo ponudi 'naročnikom' proti mesečnemu pavšalu 10 do 15 Vašingtončkov™. UMG naj bi zaenkrat to prodajno pot zgolj preizkušal, za nadaljne korake pa se bodo odločili na podlagi rezultatov. Kling!

Žal pa pri tem ne gre za top-selling, ampak slabše prodajane naslove. Hmm, a kar iščejo statistične dokaze, da tovrstna prodaja ni rentabilna? No, bolj razveseljivo je drugo dejstvo: kupec pridobi enake lastninske pravice, kot če bi nabavil CD. Torej, zapek (ne neskončno, Janezek) varnostnih kopij legalen [:D].

0 komentarjev

Glasbeno založništvo se spametuje?

Vnunet - Koliko vode je preteklo, odkar ljudstvo opozarja, da največji problem glasbenega (in podobnega) gusarjenja po odprtih vodah niso le izmenjevalni sistemi, ampak predvsem sami pirati? Jok. No, Američani so le napovedali, da se bodo začeli bojevati proti večjim izmenjevalcem-osebkom. Klik!

Kakor se sam ne bojim ravno tega, da bi me 'dobili' (zakaj le? [:)]), pa me -- kot veliko ostalih -- skrbijo ekonomske posledice. Ne pozabimo, boj stane. Če bodo založbe svoje udinjanje financirale iz prodaje CDjev, pa bodo zopet zgolj pljuvale v svoje že tako zažgane žgance.

3 komentarji

"Prvi" padli izmenjevali sistem

ZDNet - Po nekaj več kot dveh letih, kolikor se je vlekla sodna epizoda Napster ter se je slednji prostituiral nemškemu Bertelsmann-u za vsoto osmih milijonov dolarjev, je Napster (po nekaj tednih napovedovanja) na sodišče le vložil zahtevek za stečajni postopek. No, to presenečenje je ne, saj je bila to ena izmed postavk "poslovnega načrta" pod nemškim založnikom, ki bo storitev najverjetneje ponovno obudil, le da bo v popolni njegovi lasti. Klik!

0 komentarjev

"Prvi" komercialni mp3

Newsbytes - Maverick Records in Vivendi Universal Net USA sta "prva velika založnika", ki sta skupaj izdala komercialno dostopen mp3. Gre za plesni remix skladbe "Earth" basista Meshella Ndegeocelloa, ki je povrhu vsega celo nezaščiten: torej ga kupci lahko prosto presnemavajo po svojih napravah za tresenje zraka.

Koliko pa je na tem res "dobre volje", pa bomo seveda videli sčasoma. Grenak priokus vsem, ki ne marajo kapitalizma, daje dejstvo, da je bila izdaja singla bolj namenjena sami promociji celotnega albuma: in kot vemo, ljudstvo dejansko kupi cd že zaradi samo enega izstopajočega komada. Prav tako so v ozadju morda višji (nižji?) interesi: če bo filetek bolj kot za kupce zanimiv za pirate, bo služil kot odlično orodje v boju proti p2p omrežjem. Klik!

0 komentarjev

Glasbeni založniki bodo znižali cene svojih CD-jev?

Short News - Pisanje tretje novice je bil zame kar trd oreh, saj se pred novim letom ne dogaja prav nič novega, testi strojne opreme pa se ponavljajo. Očitno bo Slo-tech za novo leto trpel zaradi pomanjkanja novic. Trpeli pa bodo tudi glasbeni založniki, saj jim "Napster like" servisi odžirajo vedno več kupcev, ki namesto, da bi kupili drag glasbeni CD raje sedejo za računalnik, odklikajo do WinMX-a in si snamejo najnovejši glasbeni naslov. Če bodo hoteli konkurirati tem servisom, bodo morali privabiti stare kupce. Stari kupci pa bodo prišli nazaj le, če bodo glasbeni založniki ponudili določene ugodnosti. Znižanje cen bi bilo že kar v redu ugodnost, kajne? No, če si ogledamo številne analize, je znižanje cen kar verjeten poseg. Vsaj tako pravijo na ShortNews.

8 komentarjev

RIAA does it again

The Register - The Register mi je polepšal jutro z zelo zanimivim člankom. Namreč, RIAA (ki jo v članku 'krajšajo' na "Recording Industry Ass. of America" ), je zaprosila za dodatek k obstoječemu zakonu, ki posege proti integriteti strežnikov ali kakršnakoli kre/hekerska dejanja označuje za teroristična dejanja. No, predlog naj bi pooblastil RIAA, da bi lahko, hmm, posegala, v strežnike oz. omrežja, ki gostijo nelegalne avtorske izdelke, ter jih onemogočila. Halo?

p.s.: ni jim uspelo :]

2 komentarja