»

Windows OneCare Live Beta

Slo-Tech - Danes je Microsoft predstavil storitev OneCare svetovni javnosti, do sedaj je bila namreč na voljo le prebivalcem ZDA. Gre za še nedokončano storitev v fazi Beta, prav tako je pomembno opozoriti, da trenutno deluje le na računalnikih, na katerih so regionalne nastavitve na English (United States). Slednja omejitev bo v kratkem odpravljena, tako da bo globalno testiranje lahko potekalo brez šarenja po sistemskih nastavitvah.

Storitev omogoča pregledovanja računalnika za virusi, izdelavo in uporabo varnostnih kopij, prav tako pa vsebuje orodje za napredno konfiguracijo in ohranjanje sistema v dobri kondiciji. Vmesnik je zanimiv, prijetno oblikovan in dokaj enostaven za uporabo. Več o sami...

65 komentarjev

Red Hat Linux 9 na smetišče zgodovine

več strani -

Kot so pri Red Hatu napovedali že v začetku letošnjega leta in nakazali januarja, ko se ukinili podporo za Red Hat Linux 7.1 7.2, 7.3, in 8, se je z včerajšnjim dnem zaključil uradni življenjski ciklus Red Hat Linuxa 9. Red Hat ga od danes naprej uradno ne podpira in zanj ne bo izdajal novih varnostnih ali drugih popravkov (sicer bo nekaj časa obstajal program Progeny Transition Service za vse, ki bodo na tem operacijskem sistemu ostali, a bo potrebno za vso pomoč in popravke plačati).

Podjetje se bo v celoti osredotočilo na svoj Red Hat Enterprise Linux (RHEL), ki bo plačljiv in namenjen predvsem podjetjem in ne domačim uporabnikom. Vsem ostalim pa ostaja odprt projekt Fedora 2, ki je že v zaključnem stadiju testiranja. Klik, klik!

2 komentarja

Red Hat Linux 9 kmalu

Slashdot - Podjetje Red Hat, avtor najbrž najbolj uporabljane distribucije Linuxa na svetu, se je očitno ognilo tradiciji, zato nas konec marca, oziroma v začetku aprila (sedmega), čaka povsem sveža različica operacijskega sistema Red Hat Linux 9. Neučakanci pa se tako ali tako igrate že z beta verzijo, oziroma raznoraznimi leaki (če ti seveda obstajajo [:D]). Klikot!

6 komentarjev

Dame in gospodje, ArkLinux!

več strani - Na mojih policah jih je vsaj 10, v bazi spletne strani DistroWatch jih je trenutno 125 - vsega skupaj jih je morda čez 1000. Govorim seveda o številu distribucij Linuxa - in pred kratkim se je pojavila še ena.

Bernhard "Bero" Rosenkraenzer je bil edini Red Hatov uslužbenec, ki se je ukvarjal z namizjem KDE. V času izida Red Hat 8.0 je podjetje zapustil, ker je po njegovem (in tudi mojem) mnenju zanemarjalo najbolj razširjeno odprto namizje (KDE). Sedaj s kolegi razvija lastno distribucijo Linuxa, ki sliši na ime Ark Linux. Temelji na distribuciji Red Hat različice 7.3 in 8.0, vsebuje najnovejše jedro, uporablja namizje KDE (kdo bi si mislil) in je popolnoma odprta in brezplačna. Cilj majhne skupine prostovoljnih razvijalcev je narediti kakovosten operacijski sistem, ki bo poleg tega slovel tudi s čim bolj preprosto uporabo.

V intervjuju na OSnews.com je ustanovitelj Ark Linuxa nakazal na nekaj inovativnih idej, kako bodo Linux približali neizkušenim uporabnikom. Trenutno so v alfa...

2 komentarja

Debian GNU/Linux 3.0

Debian - Izšla je nova različica operacijskega sistema Debian GNU/Linux 3.0 s kodnim imenom Woody. Za tiste, ki ne veste: Debian GNU/Linux je zastonjski operacijski sistem, ki trenutno podpira kar 11 različnih procesorskih arhitektur.

Različica 3.0 med drugim vsebuje KDE 2.2, GNOME 1.4 in XFree86 4.1 ter seveda Mozillo, Galeon, Konqueror in se v polni različici razteza čez 6 zgoščenk.

Slike CDjev si lahko prenesete od tukaj. Kodno ime naslednje različije je sarge [:D].

Dodatek: CDje lahko prenesete tudi iz Slovenije.

0 komentarjev

Red Hat LIMBO

Slashdot - Red Hat je nedavno izdal Valhallo (bivši Skipjack), oziroma Red Hat Linux 7.3, a kljub temu podjetje trenutno s polno paro dela na prihajajočem Linux operacijskem sistemu, ki trenutno nosi ime LIMBO. LIMBO je trenutno v fazi beta testiranj, zato ne pričakujte ravno normalne stabilnosti in zanesljivosti. V LIMBO so zaenkrat končno vključeni gcc-3.1, Mozilla 1.0+, OpenOffice 1.0 in še nekatere druge stvari.
Če slučajno spadate v eno izmed skupin "beta-test ubrisancev", potem si novonastajajoči operacijski sistem nemudoma snemite iz te ali te strani. Če najdete kakšen hrošč, pa ga posredujte tej strani. Več o tem operacijskem sistemu izveste tukaj.

2 komentarja

Red Hat in šolstvo

Slashdot - Red Hat je pred kratkim začel izvajati svoj K-12 Red Hat Linux Pilot Program, s katerim želi podjetje prodreti v različne šole s svojim Linux operacijskim sistemom. Prednost tega programa je, da je za šole popolnoma brezplačen. Vse kar morajo šole storiti je, da si zagotovijo računalnike, ki ustrezajo zahtevam Red Hatovih programov. Več o samem programu si lahko preberite tukaj, podjetje pa je za pohvaliti, saj je to zelo dober način, kako razširiti vpliv Linuxa.

0 komentarjev

Red Hat 7.3 (Skipjack) izdan

Slashdot - Izšla je nova verzija ene izmed najbolj razširjenih Linux distribucij na svetu, Red Hat 7.3, kodno imenovan Skipjack. V to izdajo so Red Hatovci vključili kar nekaj novosti, med katerimi v oči najbolj pade popolnoma nov KDE 3.0, Gnome 1.4, Mozilla 0.99 in XFree86 4.2.0. Več o samem sistemu si lahko preberete tukaj, če pa vas zanimajo novosti, pa odklikajte sem. No roko na srce, novi Skipjack v nekaterih lastnostih ni bistveno napredoval od predhodnika s kodnim imenom Enigma (RH 7.2), saj je različica kernela še vedno 2.4.x, prevajalnik gcc pa je še vedno pri različici 2.96-RH, ki so jo nekateri razvijalci spljuvali po dolgem in počez. Za popolne užitke bo tako potrebna nadgradnja na gcc 3.0.3 ali 3.0.4. Če vas nova distribucija kljub majhnim pomanjkljivostim zanima, si jo lahko snamete na mirror strežnikih.

2 komentarja

DOSovske igre

Slo-Tech - Se spomnite dobrih starih DOS časov? Pa bi si želeli odigrati kakšno staro igro v tem operacijskem sistemu in videti kako "teče" na današnjih mrcinah? Ni problema, tukaj jih je dovolj! Preprosto si jih posnamite na disk, pred tem pa preberite, kako igrati takšne igre na modernih, živalsko hitrih računalnikih. Kaj dobro se zna zgoditi, da bo katera igra prav nemarno hitra. :D

13 komentarjev

Nov hrošč na VIA čipovjih

Online Kosten - Onlinekosten.de na svoji strani poročajo, da imajo dobesedno VSA VIIna čipovja nov hrošč, ki bi znal upočasniti nVidiinega Geforcea3 za kar 60 odstotkov. To se zgodi samo v primeru, ako imate nameščen operacijski sistem Windows 98/ME, imate nove Detonatorje 4 ter posedujete Geforce3. Rešitev je za zdaj v odstranitvi Detonatorjev 4 (zamenjava za Detonatorje 3) ali pa v menjavi operacijskega sistema za Windows 2000/XP. Ja, pri VII se moramo pač navaditi na občasne hibe čipovij...

9 komentarjev

Red Hat 7.1

SiOL - Red Hat je izdal novo verzijo svojega Linuxa, 7.1 imenovano, ki jo je bilo mogoče s spleta dobiti že v ponedeljek. Red Hat 7.1 je namenjen predvsem boljšemu delovanju večprocesorskih strežnikov ter njihovi boljši zaščiti pred virusi. Nova različica deluje v strežnikih, ki vsebujejo do osem Intel-združljivih procesorjev, kar je omogočal že njegov predhodnik Red Hat Linux 7.0, vendar se novejša verzija obnese dosti bolje. Podpira tudi do 64GB sistemskega pomnilnika. Čeprav je bil Red Hat Linux 7.1 razvit predvsem za potrebe strežnikov, vsebuje še številne izboljšave, namenjene povsem običajnim osebnim računalnikom, kot je zmogljivejši grafični vmesnik ter možnost priklopa različnih naprav na vodilo USB. V novi operacijski sistem so pri Red Hatu vključili tudi njihov naročniški Software Manager, ki za nevestne vzdrževalce/uporabnike opravlja zelo pomembno delo: samodejno posodablja sistem in ga s tem obvaruje pred različnimi vdori in virusi.

Cene za Red Hat Linux 7.1 se gibljejo od...

7 komentarjev