»

Prihajajo Bartoni?

The inquirer - Kot pravi The Inquirer, so v zadnjem času AMD-jevi najzmogljivejši procesorji AthlonXP 2800+ postali "bolj redki kot leteči prašiči ali kure z zobmi" [:D], kar po naše pomeni, da jih ni moč dobiti v trgovini. Kot še dodajajo, naj bi se kmalu začela proizvodnja AthlonovXP 2800+ z novim jedrom, poimenovanim Barton. Kmalu v tem primeru pomeni le nekaj dni.

Barton je novo jedro AMD-jevih procesorjev, ki bo imelo 512kB predpomnilnika v samem jedru (to je prav toliko, kot ga imajo P4), poleg tega pa računalniška skupnost pričakuje še 200 megaherčni FSB, kar bi lahko kar močno pospešilo delovanje tega kosa silicija.

Poleg procesorja z oznako 2800+ pa lahko kmalu pričakujemo še Bartona 2500+ in pa najmočnejšega 3000+. Upajmo, da bo AMDju uspelo in nas bo presenetil z izdelkom, ki bo ob predstavitvi že v trgovinah, ne pa s ti. "papirnatimi izdajami". Klik!

18 komentarjev

Barton in Hammer bosta zamudila

AMD Zone - Vse kaže, da se AMD kljub zelo obetajočim Thoroughbredom revizije B še vedno bori z ogromno težavami. Kot smo se AMDjevi privrženci bali, sta težko pričakovana Barton in Hammer procesorja zopet prestavljena. Razna ugibanja na spletnih straneh kažejo v smer težav z 0,13 mikronsko tehnologijo pri UMCju, ki naj bi izdeloval Bartone, in vsesplošnih problemov z Hammerjem, ki naj bi potreboval temeljito prenovo.

Hammerjeve težave se začnejo pri SOI tehnologiji, ki pošteno niža odstotek delujočih procesorjev, se nadaljujejo pri vgrajenem spominskem kontrolerju, ki naj bi omejeval višje frekvence in se končajo pri očitno preslabi izhodni zasnovi, zaradi česar je v razvoju že Hammer revizije B, ki naj bi vse te težave odpravil. Vsaj tako upamo.

In kdaj lahko po novem pričakujemo Bartone in Hammerje? Trenutno se za Bartone govori o prvi četrtini 2003, za Hammerje pa šele v začetku ali sredini druge četrtine prihodnjega leta. Do takrat se bomo morali zadovoljiti z T-bredi rev. B, ki jih lahko...

1 komentar

AMD prenavlja označevanje procesorjev

News.com - Čisto vsi že poznamo AMDjev Performance Rating, saj je ob prihodu Athlonov XP ta sistem poimenovanja povzročil pravo malo zmedo na trgu procesorjev. In čisto vsakič, ko slišim logiko (beri: AMDjev izgovor, zakaj je to uvedel) za uvedbo, se mi hkrati nariše nasmešek ter utrne solza. Zakaj?

AMD pravi, da je uvedel PR, da bi označil, pri kateri hitrosti naj bi moral delovati stari Thunderbird-C, da bi dosegel frekvenčno slabšega XP. Primer: 1466 MHz Athlon XP ima oznako 1700+, kar pomeni, da bi moral Thunderbird-C delovati pri 1700 MHz, da bi dosegel 1466 MHz Athlona XP. Seveda govorim v pogojnikih, saj je bilo že od prvega dne jasno, da misli s to potezo AMD le skočiti Intelu v zelje.

No, sage še ni konec. Sodeč po C|Netovem članku lahko pričakujemo prenovitev sistema poimenovanja, s to razliko, da AMDjevci tokrat neposredno napadajo Intel, saj so rekli, da je nefer in zavajajoče, da je Intelov 2.26 GHz procesor počasnejši od Athlona XP 2200+. Če predvidevam pravilno, bi po novem PR...

21 komentarjev

Barton: nov način izračuna PR - ja

X-Bit Labs - PR, ali 'performance rating' je ideja, kako naredit procesorje z drugačno arhitekturo nekako primerljive. Ta 'tehnologija' se uporablja pri AMDjevih XPjih, PR pa izračunajo s pomočjo formule iz osnovne frekvence procesorja. Ta formula je bila pri starih XPjih, zgrajenih na jedru Palomino in Thoroughbred oblike Rating = 3 x Frequency/2 - 500, pri novih AXPjih pa se bo PR računal po formuli Rating =3 x Frequency/2 + 100. Iz tega je razvidno, da je AMD z dodatkom 256 KB L2 predpomnilnika po njihovih besedah izboljšal performanse za 600+. Bomo videli, kaj bodo na upravičenost teh dodatnih 600+ porekli testi.

4 komentarji

Kdaj Barton ter mobilni Hammer?

Slo-Tech - Po poročanju xbitovcev, imajo AMDjevci v svojih rokah že primerek delujočega Bartona, ki so ga razstavljali na letošnjem Computexu. Kot najbrž že veste, je AMDjev Barton 0.13 mikronski naslednik Thoroughbreda s kar pol megabajta sekundarnega predpomnilnika. AMDju očitajo, da se še ni s polno paro zagnal v trg procesorjev za prenosnike, kjer igrata največji vlogi Intel ter VIA. Če gre verjeti članku, se pa Bartonu še ne mudi, kar je tudi logično, saj je Thoroughbred komaj pogledal iz (a-khem) maternice. AMD tako napoveduje, da bo izdal Bartona simultano s prihodom Intelovega 3-gigaherčnega Pentiuma 4, do takrat bo pa z intenzivnim pritiskanjem na razvijalce izboril implementacijo za uporabo 3DNow! ukazov v programe, ki kanijo iziti. Poleg tega, da bomo v prenosnikih gledali Bartona, je rečeno tudi, da bomo tipkali tudi na prenosne Hammerje, in to že čez leto dni. Realna slika? Ne bi se veselil tako kmalu, zadeva se bo zavlekla, čeprav je AMD zelo strikten glede svojih roadmapov. Do...

0 komentarjev

Od kje ime Barton

več strani - V spodnji novici govorim o Barton jedru procesorja, ki ga bo izdeloval AMD. Jedro bo v 0.13 mikronski tehnologiji in izdelano s pomočjo SOI tehnologije. Ampak od kje izhaja Barton? Vsa druga AMD-jeva kodna imena niso lastna, človeška imena (Thunderbird, Spitfire, Palomino,...) Kje so torej našli prav Barton-a? Stari mački se bodo spomnili, da je 2 februarja 1992 sodnik J. Barton Phelps odločil, da ima tudi AMD pravico do procesorskega patenta 386. Sojenje je trajalo pet let in je, po razsodbi prineslo AMD-ju pravico do izdelave procesorjev. Vsi procesorji (ki jih jaz poznam, vsaj) so narejeni na x86 tehnologiji. Ta se je seveda razvila in razvila,... V znak hvaležnosti (očitno) bo AMD imenoval svoj 0.13 mikronski procesor, izdelan z SOI tehnologijo, Barton.

5 komentarjev

Novi Cyrixi

The Register - VIA kar naprej razvija nove in nove različice neuspešnega Cyrix III procesorja. To je seveda popolnoma razumljivo, saj s trenutnimi performansami, ki jih procesor dosega nikoli ne bodo dosegli 7% procesorskega tržnega deleža, kar je njihov cilj za to leto. Tako so že najavili, da bodo na marčevskem CeBITu predstavili novo različico. Tu je nekaj specifikacij:
  • 750MHz frekvenca jedra (pozneje 800 in 850MHz),
  • 128KB L1 predpomnilnika,
  • 64KB L2 predpomnilnika,
  • 100/133MHz FSB,
  • podpora MMX in 3D Now! ukazom,
  • 0.15 mikronska tehnologija izdelave,
  • delovna napetost 1.5V
Največja novost je torej L2 predpomnilnik, ki bi moral pospešiti procesor za kakšnih 15%. Ali bo to dovolj za vsaj sprejemljive performanse bomo še videli, čeprav jaz ne bi preveč upal. Najmočnejša stran novega procesorja bo tako kot vedno cena, toda ni mi povsem jasno, kako se lahko kosa s cenenimi Duroni, ki so po zmogljivostih neprimerljivi. Bomo videli......

0 komentarjev