»

Ubuntu One bo prenešen v okolje Windows

Ubuntu One

Slo-Tech - Kot kaže je oblačno računalništvo danes v modi in temu trendu sledijo tudi pri podjetju Canonical, ki razvija Ubuntu distribucijo Linuxa. Tako so z izidom Ubuntu Karmic pričeli ponujati storitev Ubuntu One, ki uporabnikom omogoča shranjevanje in usklajevanje datotek in podatkov (Tomboy zapiskov) med več računalniki. Vsak registrirani uporabnik Ubuntu operacijskega sistema (registracija je brezplačna) dobi na voljo 2 GB brezplačnega oblačnega prostora, z doplačilom 10 USD (dobrih 7 EUR) na mesec pa za uporabo pridobi 50 GB.

S pomočjo programov za izdelavo varnostnih kopij, npr. Deja Dup Backup Tool ali Time Drive, ki omogočajo tudi šifriranje podatkov, je tako mogoče poskrbeti za...

49 komentarjev

Piratstvo ne vpliva na nakupe glasbe

Ars Technica - Nova študija, katere rezultate povzema ArsTechnica, kaže domnevno največje sovražnike glasbene industrije, uporabnike P2P, zloglasne pirate, v zanimivi luči. Raziskali so 1008 britanskih uporabnikov interneta v starosti med 16 in 50 let, izmed katerih je tretjina priznala, da za iskanje glasbe uporabljajo tudi nelegalne vire. To podskupino so nato vprašali, ali zaradi interneta za glasbo porabijo manj ali več denarja, in večina je odgovorila, da približno enako. Izvedena je bila sicer prek interneta, tako da je treba rezultate vsekakor jemati s ščepcem soli, a vendarle. Tudi kanadska vlada je že pred časom raziskovala vpliv deljenja datotek na nakupe glasbe in ugotovila, da redni uporabniki P2P dejansko kupijo več CD-jev. Tudi zadnja raziskava pa je pokazala potrebo uporabnikov po naročniški storitvi, ki bi jim ob ustreznem mesečnem nadomestilu omogočila neomejen in legalen prenos glasbe s spleta. Na britanskem Isle of Man so nekaj takega že poizkusili.

146 komentarjev

Firefox prenesen milijardokrat

Milijarda

Ars Technica - Popularen brezplačen in odprtokoden brskalnik Firefox je včeraj dosegel pomemben mejnik, saj je bil s spleta prenesen že milijardokrat. Lanskega februarja so dosegli številko petsto milijonov, za podvojitev tega pa so torej potrebovali približno 17 mesecev. Pomembno vlogo pri pospešku je odigral izid Firefoxa 3.0 in kasneje Firefox 3.5, ko sta v prvem dnevu dostopnosti privabila osem oz. pet milijonov nalagalcev. Ti podatki skupaj z zadnjimi raziskavami trga, kjer ima Firefox 22,51-odstotni delež, kažejo na vedno večjo priljubljenost tega brskalnika, ki pridobiva predvsem na račun prebežnikov z IE-ja. Klik!

42 komentarjev

Prenovljena AltaVista

Altavista - Bili so že časi, ko je bil spletni iskalnik AltaVista najbolj popularen in predvsem najbolj uporaben tovrstni splošni iskalnik na svetovnem spletu in so časi, ko ima relativno nov iskalnik Google svetovni monopol nad funkcionalnostjo, kvaliteto ter nenazadnje tudi kvantiteto iskanja.

Ostali iskalniki so bili primorani storiti nekaj, da bi sploh obstali na trgu. In AltaVista je danes naredila velik korak za svoj obstoj, ki je prej visel bolj na nitki, kot pa trdno na tleh. Kaj se je spremenilo, vprašate?

Rezultati iskanja so vidno bolj natančni. Povezave se osvežujejo pogosteje, robot jih zajame veliko več kot prej, zato je posledično najdena tudi večja količina informacij o zahtevanem iskalnem nizu. In - kar je najbolj razveseljivo - AltaVista ni več "BannerVista", kar pomeni, da ne boste več uvideli nadležnih oglasov, ki so se prej odpirali odločno premnogokrat.

Klik za novo AltaVisto!

7 komentarjev

Ask Goo-ves

Newsfactor - "Ask Jeeves" in Google sta najavila $100 MIO vreden posel, po katerem bo Google skrbel za dobavo rezultatov plačljivega dela butlerjevih storitev. Na tem mestu bo nasledil znanca iz sodišč, Overture. Klik!

Očitno pa je, da v svetu interneta vrednost plačljivih (kvalitetnih) razultatov poizvedbnarašča. No, s sorazmernim porastom 'neuporabnih' strani je to razumljivo, saj je včasih s preprostimi iskalnimi tehnikami skoraj nemogoče ločiti zrn od plev, sam 'Ask Jeeves' pa je v zadnjem letu zabeležil 40 % porast plačljivih zahtevkov.

0 komentarjev

Kalvarije okrog plačljivih iskalnikov

CNN - AltaVista, LookSmart in AOL Search so le trije izmed številnih iskalnikov, katerim ne gre najbolj zaupati, saj so podlegli najnovejšemu trendu - plačaj in bolje boš iskan. Da ne bo kdo narobe razumel, tukaj gre predvsem za to, da iskalniki proti plačilu (da, $$$ [:\\] ) postavljajo stran na višje mesto. Sodeč po izjavah na CNN je ta sistem naletel na velika nasprotovanja, saj številni poudarjajo, da je vse skupaj namenjeno samo zavajanju končnih uporabnikov. In glede na to, da zadnje raziskave pokažejo, da se kar 60 % uporabnikom ne sanja, da številnim iskalnikom ne gre več zaupati, bi se kar strinja s prejšnjo trditvijo. Ne dovolite se zavesti. Uporabljajte Google, razen če tudi ta ni že podlegel najnovejšim "trendom iskanja" [:(].

0 komentarjev