»

Piramida za nadzorovanje ventilatorjev

ipKonfig - Na tej strani sem zasledil precej zanimiv in izviren izdelek, ki bo morda navdušil tako nezahtevne uporabnike kot tudi zahtevne moderje. Imenuje se Pyramid II Fan Silencer in je namenjen kontroliranju obratov do šestih ventilatorjev. Kot pove že samo ime, je oblikovan kot nekakšna mini piramida, ki ima na konici termalni senzor, preko katerega nato ta piramida uravnava delovanje ventilatorjev. Zanimivo, predvsem za tiste, ki se jim ne da ciniti posebnega vezja, ki glede na temperaturo uravnava vrtljaje.

0 komentarjev

Izdelava termalnega senzorja

Mods4Me - Večina navijaških plošč, med katere spadajo tudi izdelki podjetij Abit in Asus, imajo to lepo lastnost, da lahko nanje svobodno priključimo termalne senzorje, ki nam nato odčitavajo temperaturo poljubnih delov računalnika. Problem je le v tem, da termalnih senzorjev v večini primerov ne dobimo zraven matične plošče. Nič hudega. Najlažje je te senzorje dobiti, saj jih lahko kupimo praktično v vsaki bolje založeni elektrotehnični trgovini, večji problem (vendar ne prevelik) pa je vse skupaj priciniti na kabel. Tukaj pridejo še kako prav vodiči, kot je tale na Mods4me, ki korak za korakom opišejo proceduro. Omenjeni članek je sicer kratek, vendar pa vam pove vse, kar morate vedeti. Pa uspešno cinjenje ;) .

0 komentarjev

Ventilator brez mrtve točke

Overclockers Australia - Večina ventilatorjev ima na sredi elektronsko vezje, ki vrti lopatice. Ker je to vezje dokaj veliko ter obilno pride do mrtve točke, kjer veter ne piha. To je ravno na sredini ventilatorja, tam kjer pri večini hladilnih reber potrebujemo ravno najboljši zračni pretok.
Nekateri proizvajalci hladilnikov za računala so se temu izognili tako, da so namontirali na rebra kar 2 ventilatorja. Samo zakaj bi povečevali glasnost ter porabo z dvema zrakomlatoma, ko lahko brihtni inžinirji sestavijo ventilator brez mrtve točke.
Kako? Enostavno (ok, ideja je enostavna), zakaj pa...

12 komentarjev

Poceni nadzorovanje RPM-jev

Mikhailtech - Če ste eden izmed tistih osebkov, ki ne morejo na noben način preživeti niti minutke za računalnikom z glasnim ventilatorjem, potem obstajata dve rešitvi. Prva rešitev je nakup ventilatorja, ki ima že vgrajen regulator vrtljajev, druga samostojna scinitev posebnega vezja, ki prilagaja število vrtljajev ventilatorja glede na temperaturo čipa in tretja nakup Zalmanovega Fan Mata. Glede na to, da Zalman slovi po svojih kvalitetnih izdelkih, Fan Mate ni izjema. Po testu na Mikhailtechu sodeč, je napravica robustna, zmogljiva in poceni. Inštalacija Fan Mata je enostavna. Vse kar...

7 komentarjev

Vezje za nadzor RPM

Overclockers Australia - Overclockerji vedno potrebujejo najhitrejše in najmočnejše ventilatorje, ki pa so tudi najbolj glasni. To pa zato, da med igranjem svoje najljubše igre ali poganjanju zahtevnih programov (navijamo z nekim namenov, kajne?) ohranjajo temperaturo sistema/procesorja/grafične kartice pod kritično mejo. Vendar tistih nekaj MIPS-ov, ki jih dobimo z navitjem ne potrebujemo vedno, saj nam pohitren računalnik med pisanjem v Wordu prav nič ne koristi in ravno ko se hočemo skoncentrirati, nam vse skupaj pokvarijo glasni ventilatorji. Rešitev je poseben regulator, če pa hočemo, da določanje obratov ventilatorja poteka avtomatično, pa moramo sciniti preprosto vezje. Na to vezje potem samo še pritrdimo temperaturno sondo, ki glede na temperaturo komponente določa obrate na minuto. Načrt vezja najdete tukaj, če pa niste ravno izurjeni v takih spretnostih, pa poiščite znalce na Forumu.

0 komentarjev

Prva noč

Jaz - Hehe, prva noč z novo stranjo je za nami. Zdi se mi, da do večjih težav ni prišlo, tako da lahko rečem, da je splavitev strani bila uspešna. To seveda še nikakor ni končna podoba, oziroma funkcionalnost, saj bo do konca tedna dodano več stvari, kar pa sem povedal že včeraj. Ne pozabite, da lahhko vsa svoja mnenja izrazite preko Foruma, ali se izživljate nad ubogo Anketo.Sedaj pa nekaj dejanskih novic [;)].

0 komentarjev