»

Petdeset let COBOL-a

Prve vrstice v COBOL-u na luknjanih karticah

ComputerWorld - Programski jezik COBOL je dopolnil petdeset let. Daljnega leta 1959 ga je začela razvijati Grace Hopper, častnica ameriške mornarice. Njena ideja je bila zasnovati jezik, v katerem bi lahko programirali v psevdoangleščini namesto v strojni kodi ali zbirniku, kot je bilo tedaj običajno. Kljub svoji starosti pa COBOL še zdaleč ni za odmet. Še vedno poganja na milijone bančnih avtomatov po svetu, v njej je napisanih tri četrtine poslovnih programov itd. Ocenjujejo, da je trenutno v uporabi 200 milijard vrstic kode v COBOL-u, vsak dan pa dobimo na stotine novih. Znanje COBOL-a naj bi bilo eno izmed varnejših znanj v računalniški branži, saj nudi najvarnejša delovna mesta.

Vse najboljše, COBOL!

124 komentarjev

GlobalWin TAK68

Overclocked Cafe - Očitno so "ležeči" hladilniki še vedno v modi, saj sem naletel na test GlobalWinovega posebneža z imenom TAK68, ki spada ravno v to skupino. Ker zgleda rahlo kičast nekateri pravijo, da spada ravno v petdeseta leta preteklega stoletja. Drugače pa je hladilnik že sam po sebi nekakšna posebnost, ki ima kar nekaj lepih lastnosti. Kot prvo je to lep pritrdilni mehanizem, ki je prijazen do krhkih procesorjev, saj uporablja poseben vijak, druga pomembna lastnost pa sta dva ventilatorja, ki sta namenjena boljšemu pretoku zraka čez hladilna rebra.

0 komentarjev

Nemški parlament menja operacijski sistem

Heise - Da Linux postaja vse bolj priljubljen sistem, gotovo ni treba posebej poudarjati. Čeprav ima med desktop uporabniki precej mizeren delež, ki po nekaterih podatkih ne presega ali komaj presega 1 % uporabnikov, pa je položaj toliko boljši na področju strežnikov, kjer je naveza Linux-Apache nepremagljiva. Lepa lastnost, ki je Linuxu omogočila uspeh pa je tudi njegova brezplačnost. Te lepe lastnosti so prepričale tudi nemški parlament, ki se je odločil, da na 150 strežnikih zamenja Micorosoftov operacijski sistem z Linuxom. Še ena zmaga za Linux? Da, majhna, a pomembna. Originalen članek je v nemščini, zato vem predlagam, da si preberete polomljeni prevod iz nemščine v angleščino.

1 komentar

HSF primerjava

Maximum 3D - Pri Maximum 3D so se odločili, da morajo tudi oni narediti primerjalni test HSF (Heat Sink and Fan, po naše hladilnik za procesor) enot. Pod okrilje so jih vzeli kar enajst - Evercoolove, GlobalWinove, Thermaltakeove ter še nekaj ostalih. Kaj so ugotovili, pravite? Da je aluminij izven mode, da baker res rula ter da so današnje HSF enote pravi čudež, saj hladijo izjemno dobro glede na to, koliko energije na izjemno majhno površino oddajo naši mlinčki. Test je zanimiv, preberite ga tukajle.

1 komentar

Global Win CAK 38 hladilnik

Tweakpc.de - Do sedaj ste že vsi, ki ste razmišljali o nakupu dobrih hladilnikov, slišali za GlobalWin proizvajalca. Sicer se teh hladilnikov ne da dobiti v Sloveniji, a po krivici. Kot je večina proizvajalcev odkrila, da bi bilo dobro, če bi se naredil hladilnik iz bakra, se je tudi GW odločil za to potezo. Rezultat je njihov CAK38 hladilnik. Kot vsak hladilnik iz bakra je tudi CAK38 zelo težak (seveda v primerjavi z aluminijastimi hladilniki). Kar je predvsem za pohvaliti, je to, da je hladilnik narejen iz enega samega bloka bakra, kar vodi k zelo dragi izdelavi in izjemni kvaliteti. Nekateri bakreni hladilniki imajo pine na bazo lotane, kar ni tako učinkovito, kot če je hladilnik narejen iz enega kosa. Vendar pa je cena tega hladilnika le 140 DEM. Videl sem hladilnike, ki so bili narejeni na isti način in so stali 350-450 DEM, kar si lahko privoščijo samo tisti z debelo denarnico. Na sebi ima hladilnik Delta ventilator, ki zmore kar 7000 rpm. Seveda pa je to povezano z glasnostjo, ki znaša...

0 komentarjev

Regulacija vrtljajev ventilatorja

Overclockers Australia - S pojavom ultra vročih AMDjevih (in sedaj tudi Intelovih - Pentium4) se je pojavila nova generacija zračnih hladilnikov, katerih značilnost so ultra hitri in ULTRA GLASNI 60mm ventilatorji. Najbolj znana predstavnika sta GlobalWinova FOP38 in WBK38, glasni ventilatorji pa so si ustvarili domovanje tudi na drugih... Če ste eden izmed nesrečnih lastnikov teh kričečih pošasti, vam bo še kako prav prišel ta članek z Overclockers.com.au. Gre za navodila za izdelavo preprostega vezja, s katerim lahko regulirate število vrtljajev ventilatorja in s tem tudi njegovo glasnost. Zadeva je zelo preprosta, tako da za izdelavo ni potrebno biti kakšen hud lotmojster.

1 komentar

Test P4 hladilnikov

GamePC - Čeprav dvomim, da bo zadeva zanimala veliko ljudi iz praktičnih razlogov, vam vseeno posredujem enega izmed prvih primerjalnih testov P4 hladilnikov, ki so ga opravili na GamePC strani. Fantje so primerjali 6 hladilnikov, od Thermaltakov preko GlobalWinove do CoolerMasterjevih enot. Rezultati so v bistvu kar malce čudni, oziroma bolje rečeno novi za nas, saj noben hladilnik ni bistveno prehitel Intelovega retail hladilnika. Očitno so Intelovci tokrat opravili spodobno delo pri načrtovanju hladilnega telesa, kar bi težko rekli za njihove prejšnje izdelke. Aja, še zmagovalec: Thermaltake Indigo Orb.

0 komentarjev