»

Parhelia z 256 MB pomnilnika

X-Bit Labs - Matrox je včeraj uradno predstavil svojo novo grafično kartico, malce predelano Parhelio sprajeno z 256 MB hitrega DDR SDRAM pomnilnika, narejeno za najzahtevnejše 3D aplikacije. Kartica podpira tri zaslone in priklop TV sprejemnika, na žalost pa se pri Matroxu niso odločili za implementacijo nove AGP 8x tehnologije. Poudariti je še treba, da je kartica namenjena prvenstveno 3D oblikovanju in ne igranju iger. Še cena: neskromnih 600 dolarjev. Klik!

9 komentarjev

Podprte igre za Surround gaming

Matrox - Čeprav Matroxova Parhelia kljub pošastnim specifikacijam ni ravno pretirano navdušila in je "poznavalci" ne priporočajo lovilcem FPS, se bo najverjetneje prodajala zaradi zelo uporabnega Surround gaminga. Iger, ki podpira ta način je kar nekaj; če vas zanima kateri naslovi se kitijo s to podporo, potem odklikajte na to stran. Torej, podpora je zagotovljena, na naslednji potezi pa so kupci.

1 komentar

Testi Matroxove Parhelie

več strani - Ta čip smo na Slo-Techu spremljali od najave pa vse do izdaje, in lahko rečemo, da smo pričakovali od Matroxa preveč, on nam je pa dostavil premalo. Specifikacije čivkajo že vrabci na strehah, tako da se vanje ne bom spuščal (zato pa imamo povezane novice [:D]). Kartico so pod drobnogled vzeli na Digit-Lifeu (zelo dober test) ter na Gamer's Depot (malo manj dober test [:D]). Splošno počutje ob kartici? Bolj jalovo. Zadevo bomo zagotovo stestirali ter tudi mi o njej povedali svoje mnenje, a boste morali na to še počakati. Je pa res, da bo cena v Sloveniji še kanček bolj zasoljena, saj sem včeraj izvedel, da boste morali za OEM izvedenko odšteti 107 tisočakov. Ah...

4 komentarji

Prvi testi Matrox Parhelie!

več strani - Z veseljem sporočam, da je končno nastopil dan, ko so internetne strani lahko začele objavljati teste Matroxovega dolgo pričakovanega in precej skrivnostnega čuda, ki se imenuje Perhelia. O Parheliji je bilo povedanega že marsikaj, med drugim tudi na naši strani, kjer smo vas, bralce, redno obveščali o tem čipu, ki naj bi Matrox zopet spravil na pota stare slave. Enega izmed prvih testov so spisali na Tom's Hardware, vendar pa očitno ravno te čase doživlja hud naval, zato je do njega nemogoče dostopati. No, če niste ravno zahtevni in obvladate še kakšen drug jezik, potem se lahko odpravite na Hardinfo.dk in Chip.de, kjer si lahko preberete mnenje teh dveh strani. Slednja testa sta resda na nižjem kakovostnem nivoju, vendar pa vas utegneta zadovoljiti do večera, ko bo začetni "slashdotovski" naval na Tom's Hardware pojenjal. S testi pa je prišla še ena pomembna novica - končno smo izvedeli, da Matrox Parhelia sploh obstaja. ...

15 komentarjev

Parhelia že 30. junija?

X-Bit Labs - Novica današnjega dne, to lahko trdim brez dlake dvoma, je ta, da bomo prve primerke Matroxovega prihajajočega 3D čipa, Parhelie, ugledali že 30. junija! Pričakujemo lahko, da bomo na največjih hardverskih straneh ugledali teste te grafikulje že isti dan, začetek masovne prodaje nekje sredi julija, primerke v Sloveniji pa konec prihodnjega meseca. Pošteno povedano komaj čakam prve primerke ter trenutek, ko bo grafična kartica padla tudi v moje roke, saj je res prominentna. Model, ki ga kanijo izdati prvega, bo stal dobrih sto tisočakov, bo imel 220 MHz hitrost jedra ter 550 MHz hitrost pomnilnika, ki ga bo 128 MB. O tehničnih novostih ste pa na naši strani že brali. Klik!

9 komentarjev

Še o Matrox Parhelia-512

X-Bit Labs - Da bo Matrox Parhelia-512 iz specifikacij zares nadmočen čip (za potrditev bo treba počakati na teste), je gotovo že jasno. Vendar pa se kljub nekaterim odlikam, ki naj bi v svetu 3D grafike povzročile pravo malo revolucijo, še vedno najdejo dvomljivci, ki pravijo, da malce dvomijo v uspeh novega čipa. Prvi vzrok za to je že sama cena, saj naj bi izdelava kartice stala 450 $. Če k temu prištejemo še razne davke in stroške prevoza, da kartica pride v trgovine, cena kar lepo zrase. Na ta vzrok se navezuje tudi dejstvo, da odjemalcev, ki bi bili pripravljeni za najnovejši krik nove tehnologije plačati dobrih 100.000 SIT na svetu ni tako veliko. Položaj kupcev je v Ameriki zaradi boljšega socialnega statusa precej drugačen...

4 komentarji

Matrox Parhelia - 512

Matrox - Po več mesecih in številnih lažnih novicah smo ponosnil lastniki končno dočakali dan (radosti in veselja seveda), ko se je Matrox kot feniks dvignil iz pepela in predstavil najnovejši GPU, ki milo rečeno trga gate. Vsi tisti skeptiki, ki ste trdili, da je Matrox samo še za v pokoj, kojci odsurfajte na domačo stran podjetja, kjer najdete več podatkov o grafični kartici, ki bo končno dostojno nadomestila mojega Matrox Millenuima II (slava mu!), če le teh podatkov slučajno še niste zasledili po raznih poševnookih straneh.

Da parafraziram lastnosti:
  • slika ostra kot nož
  • 512-biten dostop do pomnilnika
  • delna DX9 podpora (manjek pixel shaderjev 2.0)
  • trozaslonsko igranje - Surround gaming

8 komentarjev

Matrox Parhelia 512

Slashdot - Zadnje čase velja mnenje, da bo Matrox zaradi tehološke zaostalosti propadel.
A glej ga zlomka, tipi očitno zadnji dve leti niso samo spali na 2D lovrikah, pač pa so pripravljali svoj prihod v 3D trg... Sicer naj bi bile nove kartice najavljene šele 14. maja, ampak ker se nekateri niso držali (kilavih) NDA pogodb, so prve informacije že prišle ven.

Specifikacije, v kolikor držijo so zares impresivne:
sorround gaming
512bitni interno vodilo, 256bit DDR zunanji ram (z max 256Mb)
quadvertex shader
RAMDAC, ki zmore 10 bitne RGB globine
FSAA-16 antialiasing (ka pa vem kaj je to)
do 36 stopenjsi shader


Tule je sicer članek v ruščini, ampak raje si poglejte vse slikce... Nisem gamer, ampak ob taki kartici me vseeno mal zmrazi.
In še nekaj slikc tu

18 komentarjev