»

AMD na vrhu lestvice Top500

Top 500 - Dvakrat letno, junija in novembra, dobimo osveženo lestvico najhitrejših 500 superračunalnikov. Druga osvežitev leta, ki je pravkar prišla na splet, se od poletne, vsaj glede prvih 5 mest, popolnoma razlikuje. Na prvih dveh mestih sta se zamenjala superračunalnika Jaguar in Roadrunner, na tretje mesto pa se je zavihtela nekoliko počasnejša različica Jaguarja, Kraken iz Univerze v Tennesseeju (oba uporabljata sisteme Cray XT5-HE). Nemški Jugene, osnovan na IBMovem Blue Gene/P sistemu, je zaradi Krakena izgubil eno mesto, medtem ko sta superračunalnika Pleiades in Blue Gene/L izgubila kar dve mesti (zdaj sta 6. in 7.), saj ju je prehitel še kitajski Tianhe-1, ki zaključuje peterico najhitrejših.



Zanimivo je, da ima pri kar štirih od...

38 komentarjev

Prenosni računalniki še niso zreli za TOP500

Overclockers Australia - Na lestvico najhitrejših 500 računalnikov na svetu se po večini uvrščajo samo dragi in posebej za ta namen zgrajeni računalniki, ki v kombinaciji s posebnimi programi tvorijo najhitrejša čuda našega sveta - računalniška se ve. Zaenkrat imajo prej omenjeni računalniki še prevlado na seznamu TOP500, a prav kmalu se lahko zgodi, da bo na tem seznamu kakšen izmed super računalnikov, ki jih bodo sestavili prostovoljci na kakšni prireditvi.

V San Franciscu se je tako zgodil prvi FlashMob, kjer so pozvali prostovoljce, da prinesejo svoje prenosne računalnike, ki so jih priklopili v mrežo ter pognali preskusne programe. Tako so kljub "samo" 256-im računalnikom, ki so jih uspeli priklopiti v mrežo, uspeli priti do polovice hitrosti, ki bi jo potrebovali za uvrstitev na seznam TOP500. Kljub temu da cilj projekta ni bil dosežen, so avtorji dokazali, da je možno doseči visoke hitrosti superračunalnikov, če je programska oprema pravilno sprogramirana, je strojna oprema kolikor toliko...

4 komentarji

Danger Denov Maze 3

Hardware Pub - Danger Denovi bloki so v skupnosti navijalcev ter modifikatorjev zaradi svoje kakovosti znani po vsem svetu. Sicer se po mojem mnenju nikakor ne bi mogli primerjati s tehnološkim čudežem v inkarnaciji Boeingovih in Morphlingovih vodnih blokov, ampak pustimo moje subjektivno mnenje [:D]. Hardware Pub je med seboj primerjal Danger Denov Maze 2 ter Maze 3 ter ugotovil to, da je Maze 3, po pričakovanjih, res boljši od svojega starejšega brata. Klik!

2 komentarja

MSI 645 Ultra

OC Workbench - Nabor SIS735 (zaenkrat) še ni doživel tistega pravega razmaha, saj kot edina proizvajalca še vedno vztrajata le Chaintech in ECS. Videli smo že razne najave, da se bodo prej omenjenega nabora poslužila tudi malce bolj proslavljena podjetja, kot so ASUS, ABIT, MSI in druga, vendar se to zaenkrat še ni zgodilo. Razlog za precejšnjo nepriljubljenost nabora SIS735 lahko samo ugibamo. Kdo ve, mogoče pa imajo proizvajalci matičnih plošč trenutno preveč dela z načrtovanjem plošč za Penitume4, saj SIS645 postaja prava uspešnica, ki so jo veliki proizvajalci dobesedno razgrabili in začeli množično vgrajevati v svoje izdelke. Eden izmed takih proizvajalcev je tudi MSI, ki mu je sicer dišal nabor P4X266, vendar mu tesno razmerje z Intelom ni dovoljevalo uporabe le-tega. S prihodom SIS645 pa se MSI ne žene preveč k srcu da ni uporabil P4X266, saj je njegova plošča MSI 645 Ultra eden izmed trenutno najboljših primerkov, ki lahko s trenutno najhitrejšim pomnilnikom DDR333 konkurira celo takemu...

0 komentarjev

Superračunalnik z 78 Athlon procesorji

Electic Tech - AMD je naznanil, da je računalnik PRESTO III (računalnik Tokijskega tehnološkega inštituta) postal prvi superračunalnik, ki bazira na AMD-jevih procesorjih, ki se je vpisal na veliko Top 500 listo. Top 500 je seznam najmočnejših računalnikov na svetu, PRESTO III pa trenutno drži 439. mesto. Trenutno PRESTO III opravlja svoje delo v ustanovi, ki ima precej dolgo ime - Matsuoka Laboratory of the Global Scientific Information and Computing Center and the Department of Mathematical and Computing Science. Računalnikova naloga je predvsem poganjanje razno raznih simulacij in kompleksnih programov (za izračunavanje).
PRESTO III ni EDINI superračunalnik, ki bazira na AMD-jevih procesorjih, je pa trenutno najmočnejši računalnik na teh procesorjih. Več tukaj.

6 komentarjev