»

Zaradi napake osemkrat bolj obsevani

CT-posnetek glave

Los Angeles Times - V losangeleškem Cedars-Sinai Medical Centru so po poldrugem letu odkrili, da so bolniki, ki so jih slikali s pomočjo računalniške tomografije (CT), prejeli osemkrat več ionizirajočega sevanja, kot bi ga smeli in morali. Pri slikanju s CT gre v bistvu za zlaganje kopice dvodimenzionalnih rentgenskih slik, posnetih pod različnimi koti, v tridimenzionalno predstavitev osebe. Februarja 2008 so v omenjeni bolnišnici začeli uporabljati nov protokol za posebno vrsto pregleda, ki je namenjena diagnosticiranju kapi, s katero naj bi pridobili več podatkov o motnjah prekrvavitve možganov.

Pri...

13 komentarjev

Manj gretja naših glav

Newsfactor - Kot vemo, mobilni telefoni sevajo. Kot še ne vemo -- pa bi nekateri radi, da bi to "vedeli" -- je to sevanje rakotvorno.

Ker pa je preventiva boljša kot kurativa, kot je med drugimi odrkil tudi sam ameriški predsednik (pa ne bi sedaj o tem), se tudi sam ne bi branil manjšega sevanja. Znanstveniki pa so odkrili, da bi gsm telefonom prav lahko namontirali antene podobnim onim, ki jih uporabljajo GPS aparati, ter s tem zmanjšali količino, ki jo absorbira telo, za kar 85 %. Klik!

5 komentarjev

IBM: nespretni tatovi?

The Register - Compuware toži IBM -- ker naj bi slednji kradel patente oz. izvorno kodo. No, kakor je to sicer težko dokazati, pa je v tem primeru morda celo nekaj teže: IBMjev sporni izdelek (natančneje File Manager) naj ne bi le vseboval opcije, podobne onim v konkurenčnem izdelku, ampak vseboval tudi -- o hec -- enake hrošče in napake. Še več: sodeč po besedah domnevnega oškodovanca, naj bi bila celo navodila skoraj kopija Compuware-ovih. Klik!

IBM, nauči se: če že kradeš to počni tako, da se tega ne opazi...

0 komentarjev

Zaščita sevanja mobilnih telefonov: bedarija

Newsbytes - FTC je vložil tožbo proti dvema podjetjima (Stock Value 1 Inc. in Comstar Communications Inc.), ki sta se ukvarjali s prodajo onih 'ščitov', ki naj bi uporabnika ščitili pred sevanjem.

Tožba se opira na dejstvo, da škodljivost sevanja še vedno ni dokazana, prav tako pa na 'šlampastost' izdelkov, ki ščitita zgolj slušni del, nikakor pa ne antene, ki je največji oddajnik. Po drugi strani naj bi tovrstni izdelki celo motili sam signal telefona, zaradi česar bi porabil več energije, posredno pa oddal še več elektromagnetnega sevanja. Če bodo tožbo dobili, bosta podjetji najverjetneje morali povrniti denar vsem kupcev. Bomo videli.

2 komentarja

Še eno obsevanje nalepke

The Tech Zone - Kako osvetliti prostor za nalepko (in tudi nalepko samo), ste se lahko naučili že iz prejšnje novice, vendar prej opisan postopek zahteva kar nekaj ročnih spretnosti, kot so vgradnja pleksi stekla in natančen izrez tega kvadratka, ki je kar zahteven, če hočete delo opraviti natančno. Če dvomite v svoje sposobnosti rezanja, pa si lahko ogledate komplet, ki so ga opisali na tej strani. Vse kar morate narediti je, da v prostor za nalepko izvrtate luknjo, vstavite LED diodo in vse skupaj prekrijete z nalepko. Rezultat pri tem kompletu sicer ni tako čudovit, kot pri prej opisanemu AMK-jevemu, vendar saj veste - za malo truda tudi malo muzike. Odločitev, kateri postopek boste uporabili pa je še vedno v vaših rokah.

0 komentarjev

Sevanje mobitelov --> "Brain shield"

Slashdot - Kot že veste, vsi mobilni telefoni sevajo. O tej tem se je že veliko razpravljalo, pojavile pa so se tudi strani na internetu, ki sevanje označujejo za eno največjih slabosti mobilnih telefonov. Znanstvena mnenja so zaenkrat deljena. Nekateri znanstveniki zagovarjajo, da lahko sevanje, ki ga proizvajajo mobiteli povzroča tumorje na možganih, medtem, ko drugi zagovarjajo tezo, da sevanje mobilcev ljudem ne škoduje. Ne glede na to, kaj si mislijo znanstveniki, so se pri Ericssonu, Nokii in Motoroli odločili, da v mobilne telefone vgradijo nove komponente, ki bodo zmanjševale sevanje. "Veliki trije" so vse skupaj tudi patentirali - iz patentov so razbrali, da so ti trije proizvajalci raziskovali te komponente vsaj 8 let. Klik za novico.

10 komentarjev