»

Pasivno hlajenje grafične kartice

Tweak Town - Grafične kartice se precej grejejo in zaradi tega potrebujejo dodatno hlajenje, ki je ponavadi v obliki hladilnih reber z ventilatorjem. A hrupa se hitro naveličamo in zato obstajajo pasivni hladilniki, ki hladijo samo s hladilnimi rebri, zaradi katerih je hlajenje neslišno. Prav temu namenu služi Zalman ZM80A-HP VGA, ki bo dodobra ohladil grafikuljo. Rebra pokrijejo procesor in celotno grafično kartico, medtem ko nimajo stika s pomnilniškimi čipi. Rezultati so malenkost slabši, medtem ko ta hladilnik zasede eno PCI mesto. Test si preberite na TweakTown.

Dodatek: Na OCAddiction pa zgoraj opisano kombinacijo opišejo še kot tovarniško rešitev. ...

6 komentarjev

Nadzorovanje ventilatorjev

Tweak Town -

Vsi imate v ohišju dva ventilatorja, kajne -- enega v napajalniku in enega na procesorskem hladilniku. Vsaj. Če vgradimo še nekaj dodatnih ventilatorjev, se hrup grozovito poveča in gledanje DVD-jev postane muka. Ravno zaradi problema s hrupom obstajajo "kontrolerji", s katerimi uravnavamo hitrost vrtenja ventilatorjev. Ponavadi je to ploščica, katero vstavimo v prazno 5.25 ali 3.5 mesto. V bistvu je princip teh regulatorjev hitrosti potenciometer, ki je vezan pred ventilatorjem in kateremu se uporanost po želji spreminja.

V test je bilo vključenih pet različnih izdelkov, med katerimi sta bili tudi Vantecova in Thermaltakeova umetnini. Najbolje se je odrezal Vantec Nexus Fan controller,...

0 komentarjev

Licenčnina tudi za MP3 dekoderje?

2CPU - MP3, priljubljen format glasbenih datotek, morda kmalu ne bo več tako privlačen. Lastnik patentnih pravic za MP3, Thomson in Fraunhofer Gesellschaft, je namreč spremenil licenčne pogoje - sedaj bo treba plačati tudi dekoderje in sicer 0.75 Zelenca za dekoder. Cene si lahko pogledate na tem naslovu.

Prva posledica tega dejanja se je že pokazala - Red Hat je že zbrisal vse MP3 predvajalnike iz Rawhide razvojne različice.
Hja, kaj moremo...se bo, kot kaže, treba ozret po alternativah - na primer OGG Vorbisu.

10 komentarjev

Poslušajte različne hladilnike

OC Inside - Nemška stran OC Inside je objavila zelo zanimiv test SocketA hladilnikov. Stvar bo zanimala predvsem tiste, ki jih skrbi glasnost ventilatorja med delovanjem. Znano je namreč, da so močnejši hladilniki lahko prav neverjetno glasni po nekaj časa postanejo zelo moteči. No, na OC Inside so vsem hladilnikom še dodatno izmerili glasnost, zadevo spakirali v .mp3 format in ga uploadali na svojo stran. Tako se lahko pred nakupom še dodatno prepričate o glasnosti hladilnika na svoja lastna ušesa. Vsekakor zelo pohvalna ideja, le izvedba po moje malo šepa, saj so nekateri ventilatorji glasnejši, kot so v resnici, drugi pa spet pretihi (moja osebna opažanja...). Ogled priporočen!

2 komentarja