»

AOpnu gre na otročje

Hartware.net - Hehe, AOpnovce pa je dizajniranje barvastih matičnih plošč očitno čisto prevzelo. Vsaka nova matična plošča, ki jo najavijo, je namreč kake zanimive barve (spomnite se samo roza plošče z belimi smajliji ). Tudi dve novi KT266 platki, AK77 Pro in AK77 Pus, se lahko "pohvalita" z zanimivo barvo - vijolično. Drugače gre za povsem klasični plošči s 3 DIMM režami za PC1600/2100 DDR SDRAM, 5 PCI, 1 AGP 4x in 1 CNR režami, integriranim AC97 zvokom ter overclockerskimi zmožnostmi. Aja, razlika med ploščama je v tem, da bo Plus verzija opremljena s Promisovim IDE RAID krmilnikom.

1 komentar

Poročilo o prodaji čipovij

Digit Life - Chaintech je objavil, kako mu je v prvi četrtini (Q1) šel promet z matičnimi ploščami. Poročilo samo po sebi sploh ni zanimivo. Pozornost pa pritegne podatek o prodaji plošč na točno določenem čipovju, ker nam da približno sliko priljubljenosti različnih čipovij. Torej podatki so sledeči:
  • i815E 21,80%
  • KT133 20,95%
  • Apollo Pro133 19,59%
  • Apollo Pro133A 16,37%
  • i440BX 10,01%
  • i815 6,30%
  • i815EP 2,83%
  • i810E 1,91%
  • SiS 630E 0,23%
Po podatkih sodeč, je najbolj priljubljeno i815E čipovje, sledi mu KT133, nato Apollo Pro133 in tako naprej.

7 komentarjev

Nove Gigabytove plošče

Jaz - Timon mi je poslal nekaj informacij o novih Gigabytovih ploščah, ki se bodo kaj kmalu znašle tudi pri nas. Moram priznati, da Gigabyte vse bolj postaja podjetje, ki je zanimivo tudi za nas overclockerje, saj so se začeli truditi tudi v tej smeri. Njihove nove matične plošče so tako opremljene z malim morjem nastavitev, ki jih prej od tega proizvajalca nismo bili vajeni. Poleg tega pa je za njih značilna tudi kvaliteta in nekatere zanimive funkcije (DualBIOS, STR in podobne). Torej, nove plošče so:
  • GA-7DXR: SocketA osnovna plošča, zgrajena okoli AMD 761 Northbirdga in VIA 686B Southbridga. To seveda pomeni podporo najnovejšim SocketA procesorjem, DDR pomnilniku in ATA 100 diskom.
  • GA-7VTX: Različica zgornje plošče, ki namesto AMD 761 Northbridga uporablja VIAin KT266. Ostale lastnosti so skoraj popolnoma enake.
  • GA-7ZXR (rev 2.2): SocketA osnovna plošča z VIA KT133A čipovjem, katere predhodnico že poznamo. Za razliko od njenih predhodnic pa je opremljena z morjem overclockerskih...

1 komentar

ABIT TH7 RAID

OC Workbench - Še en prispevek OCworkbencha, tokrat nova ABITova mamaplatka. TH7 je namenjena Intelovim Pentium IV procesorjem. Podpira 4 IDE kanale in ima 4 pomnilniške reže. Na njej je še 5 PCI, 1 AGP in 1 CNR reža. Opazil sem še eno zanimivost, ki je pri Abitu novost. To je debug zaslonček, ki smo ga dosedaj zasledili le na Epoxovih matičnih ploščah.

Zgoraj omenjene podatke sem napisal sam, s pomočjo slik, ki jih lahko najdete tukaj.

0 komentarjev

ABIT SA6R proti ASUS CUSL2

Jaz - Intel do sedaj nekako ni uspel nadomestiti legendarnega i440BX čipovja, ki je približalo overclockanje tolikim računalniškim zanesenjakom. Pravi naslednik naj bi bil i820, toda to čipovje je žalostno potonilo v pozabo zaradi številnih hroščev in nepodpore SDRAM pomnilniku. No, z izidom i815E čipovja so se stvari končno začele obračati na boljše, saj smo overclockerji končno dočakali nekaj, kar bi lahko bilo vredno nasledstva starega BXa. Ali je temu res tako si lahko preberete v novem testu, kjer sem med seboj primerjal dve trenutno najboljši i815E plošči, ABIT SA6R in ASUS CUSL2. Veselo na branje!

Mimogrede, v tem testu sem prvič uporabil novi način procentulanih grafov in upam, da bodo tako grafi bolje odražali resnično stanje/razliko v testih. Prosim, da zadevo pokomentirate...

4 komentarji

SocketA @ Tom's Hardware, drugič

Jaz - Dr. Tom si je že drugič ogledal in med seboj primerjal SocketA KT133A plošče. Tokrat so ga zanimale predvsem novejše plošče, ki s pomočjo VIAinega 686B SOuthBridga podpirajo ATA100. Toma je zanimalo, kako se to pozna na hitrosti samega sistema ter ali so plošče pridobile še kaj drugega. Tako kot vedno gre za dolgo, a zelo informaticno branje, tako da kar kliknite! Thnx, Marko!

0 komentarjev

Prva VIA Apollo Pro266 plošče

X-Bit Labs - Tudi lastniki Intelovih pogruntavščin boste lahko kaj kmalu začeli uživati v DDR pomnilniku (če si ga boste lahko privoščili...). Namreč, začele so se prve uradne najave: Epox in MSI sta že predstavila svoji DDR plošči, drugi pa bodo po vsej verjetnosti sledili kmalu. MSIjeva plošča se bo imenovala Pro266 Master-R. Edina stvar, ki jo že na začetku loči od konkurence sta dve standardni DIMM reži zraven treh DDR DIMM rež. Poleg tega bo na ploščii 5 PCI, 1 AGP in 1 CNR reže, ter dodaten Promisov ATA100/RAID krmilnik. Več podrobnosti o platki najdete tukaj.
Epoxova ponudba se skriva pod imenom EP-3VHA. Epox se je zadeve resno lotil in kaže, da bo šlo za zelo dobro platko. 3 DDR DIMM, 6 PCI, 1 AGP in 1 AMR reže pričako o dobrih razširitvenih zmogljivostih, poleg tega pa bodo na platki dodatni bonbončki, kot je recimo Epoxov debug zaslonček. Že sedaj je znano, da bo plata polna overclockerskih funkcij, tako da jo gre res pričakovati z veseljem....

0 komentarjev

ABITove DDR matične plošče

X-Bit Labs - ABIT bo po vsej verjetnosti kaj kmalu najavil dve DDR matični plošči in se tako pridružil široki paleti proizvajalcev, ki so to že storili. Nadvse presenetljivo je, da gre za izdelka namenjena OEM tržišču, tako da ne bosta najbolj namenjena nam zanesenjakom. Pa si poglejmo:
  • KG-20:MicroATX plošča, zasnovana okoli AMD760 čipovja za SocketA procesorje. Podpirala bo 200/266MHz FSB ter do 2GB PC1600/PC2100 DDR SDRAMa v dveh DIMM režah. Poleg tega bo na plošči še 3 PCI, 1 AGP 4x in 1 CNR reža...
  • VR-20:Različica zgornje plošče, namenjena Intelovim FC-PGA procesorjem okoli VIA Apollo Pro266 čipovja. V dve DIMM reži boste lahko vtaknili do 3GB DDR SDRAMa, druge razširitvene zmožnosti pa so popolnoma enake zgornji plošči.

0 komentarjev

ABIT na Comdexu

Adrian's Rojak Pot - ABIT je na jesenskem Comdexu razgrnil še zadnje tančice z novih modelov svojih matičnih plošč. Nekatere med njimi zagotovo že poznate, druge pa so po drugi strani kar prava mala presenečenja. Pa si poglejmo.
  • VP6: Plošča, ki smo jo na Slo-Techu omenjali že kar velikokrat in o kateri ni več nič neznanega. Vseeno: gre za dvoprocesorsko Socket370 plato na VIA Apollo Pro133A čipovju. Z 4 DIMM, 5 PCI, 1 AGP režami obljublja dobro razširljivost, VIAin 686B SouthBridge ter HPT370 krmilnik pa bosta poskrbela za ATA100 in RAID podporo. Kmalu...
  • SA6PR: Socket370 plošča zgrajena okoli novega i815EP čipovja ( brez vgrajene grafike ) s 4 DIMM, 6 PCI, 1 AGP ter 1 CNR režami. Seveda bo na njej tudi HPT370 krmilnik, po moje pa gre za bodočo uspešnico med overclockerji.
  • SA6R-1394: V bistvu gre za osnovno SA6R matično ploščo, na kateri je, presenečenje, dodaten FireWire krmilnik za vse ljubitelje hitrega videa in podobnih zadev. 4 DIMM, 6 PCI, 1 AGP, 1 CNR reže ter, seveda, HPT370.
  • SV6: Precej eksotična...

0 komentarjev

ECSjeva konkurenca ABIT VP6

X-Bit Labs - Elitegroup oziroma ECS, pri nas precej nepoznano podjetje se pripravlja na izdajo matične plošče, ki naj bi po njihovih besedah zlahka konkurirala ABITovi VP6. Šlo bo torej za dvo procesorsko ploščo na VIA Apollo Pro133A čipovju z zanimivo konfiguracijo. Na plošči bodo 3 DIMM, 5 PCI, 1 AGP, 1 AMR reže, preko 686B SouthBridga pa bo podpirala ATA100 standard. Seveda ne sme manjkati možnost RAIDa, ki bo uresničena preko HighPointovega HPT370 krmilnika. Plošča naj bi bila zares privlačna tudi za nas overclockerje, saj bo vsebovali precej funkcij namenjenih navijanju procesorja. Najlepše pri vsem pa bo zagotovo nizka cena: okoli 140$. Ko bi se le pojavila v Sloveniji [:'(].

2 komentarja

Še ena ABITova i815E plata

OC Workbench - Po neuspešni SE6 plošči je ABIT najavil pravo poplavo i815E matičnih plošč. Prvi stabili SA6R in SH6, sedaj pa so najavili še ABIT SV6 platko. Zaenkrat ni znanega veliko, le to, da bo opremljena z IEEE1394 ( FireWire ) in HPT370 krmilniki, ter da bo vsebovala 6-kanalski AC97 zvočni kodek ( sploh prva i815E plošča, ki ga uporablja ). Čudno pa je to, da so se pri ABITu raje odločili za 3 dvo-kanalske kodeke namesto enega štiri-kanalskega in enega dvo-kanalskega. To pomeni, da bo upočasnitev v igrah pri uporabi zvoka visoke kvalitete že kar precej opazna. Bomo videli...

0 komentarjev