»

Test ClawHammerja

Tecchannel.de - Procesorja še ni na policah, prvi test se je pa že pojavil. Tukaj si namreč lahko ogledate test primerka, ki tiktaka na 800 MHz. Zadeva sicer še ni uradna prodajna verzija, ampak vseeno je zanimivo videti, kako se obnese v primerjavi z današnjimi procesorji. Primerjali so ga z 800 in 1600 MHz Athloni in Pentiumi 4 in kot kaže, boj za prvaka med procesorji še ni končan - nasprotno, šele začel se je!

9 komentarjev

Nekaj novic o Hammerju

X-Bit Labs - Kot najbrž že veste, bo Hammer AMD-jev odgovor na Intelov Itanium, prvi povsem 64 bitni procesor 'za mase' (no ja...vsaj za tiste, ki si lahko privoščijo:D ).
No, kot sem že napovedal, nekaj novic o tem kupčku tranzistorjev:

- Na Cebit - u so pokazali primerke z A0 verzijo jedra, ki je delovala pri 1.4 Ghz.
- Naslednja, A1 verzija naj bi se prikazala kmalu, tekla pa naj bi pri 1.8 in 2 Ghz.
- Prvi Hammerji naj bi bili primerljivi z 3400+ PR - jem.
- V 32 bitni kodi naj bi bil procesor 15% hitrejši od XP - ja, 64 bitne verzije programov pa naj bi dobile še dodatnih 10% pospeška.

Kot kaže, bo 64 bitna scena še vroča, še posebej, če se bosta tudi tam udarila Intel in AMD tako, kot se na trgu 32 bitnih procesorjev. To pa lahko pomeni le eno - kmalu si bomo lahko vsi privoščili 64 bitne mlinčke:D . No ja, resnici na ljubo bo po vsej verjetnosti na začetku bolj malo programov, ki bodo delovali na 64 bitni kodi. tako da bodo ti 64 bitni kebri ostali rezervirani za ljudi, ki točno vejo,...

0 komentarjev

AMDjevi Hammerji

The Register - V pogovoru z AMD so The Registerjevci izbrskali, sicer neuradno, nekaj okvirnih datumov izdaje. Clawhammer naj bi najverjetneje prišel na prodajne police proti koncu tega leta, dočim nas bo Sledgehammer, ki bo sposoben obdelave podatkov v štiriprocesorskem načinu, razveselil sredi prihodnjega leta. Ugibajo tudi, da bo AMDjev prvi partner za Hammerje Fujitsu Siemens, njihov največji evropski odjemalec. Kot vedno - bili živeli pa videli.

0 komentarjev

Še več o Hammerju...

The inquirer - O arhitekturi Hammer procesorja, s katerim naj bi AMD začel invazijo na trg zmogljivih strežnikov in delovnih postaj, se lahko na internetu prebere marsikaj. Poleg Anandtechovega članka, sem zasledil še zanimivo razpravo na The Inquirerju, kjer so malce pošpekulirali o naslednjih dveh Hammer procesorjih:
  • Sledgehammerju - 1 MB L2 predpomnilnika in 3 HyperTransport kanali

  • Clawhammerju - 256 ali 512 KB L2 predpomnilnika in 2 HyperTransport kanala

Najbolj vroče so bile razprave o tem, zakaj ima prvi procesor 1 HT kanal več od drugega. Če vas zanima, potem kliknite sem in preberite celotno, malce daljšo novico.

0 komentarjev

Arhitektura AMD Hammerja

AnandTech - Tekma v razredu 32 bitnih procesorjev je trenutno na frekvenčni strani Intela. Pri novih 64-bitnih procesorjih pa je to malo drugače. Intel je že dolgotega napovedal Itaniuma, ki ga je tudi že predstavil in je že v prodaji v nekaterih high-end strežnikih. Drugačen pa je položaj pri AMDjevem Hammerju, čigar predstavitev je napovedana v naslednjih 12 mesecih. Če ste privrženec novih tehnologij, si preberite članek na AnandTechu, kjer so si podrobno ogledali arhitekturo tega prcesorja.

0 komentarjev

Več podatkov o Hammer procesorju

The inquirer - Procesorji Hammer, ki bodo konkurirali Intelovemu Itaniumu, so še vedno precej skrivnostni, saj je o njih znanega le malo. Gotovo je to posledica AMD-jeve strategije, da javnosti streže specifikacije po malem in s tem ohranja zanimanje za procesor. Kot gotovo že veste, bo Hammer osnovan na podlagi x86-64 specifikacij. Procesor bo 64 biten, vendar pa bo podpiral tudi 32 bitne programe. Zaradi združljivosti za nazaj prehod na tak sistem ne bo zahteval novih vlaganj, saj ne bo potrebno na novo spisati programov. Poleg tega pa se bo Hammer zaradi te odlike pojavljal v strežnikih, desktop računalnikih in celo v prenosnikih. Procesorji so zasnovani tako, da lahko delujejo v navezi z drugimi (Hammer) procesorji. Po podatkih AMD-ja bomo lahko v 1 sistem spravili največ 8 Hammerjev. Procesorji bodo delovali v navezi z integriranim Northbridgom, AGP 8x vodilom, zelo dobro pa naj bi delovali skupaj s PC2700 DDR SDRAM pomnilnikom. Ker je AMD precej ponosen na svojo HyperTransport tehnologijo,...

0 komentarjev

Uradne informacije o Hammerjih

EBN - Na EBNju lahko zasledimo zanimivo poročilo predsednika AMDja, Hectorja Ruiza, o njihovih procesorjih osme generacije, 64 bitnih Hammerjih. Zaenkrat izgledajo zadeve precej bolj obetavno, kot z Intelovim never-ending-story-Itaniumom, saj so dejansko določeni datumi izida novih procesorjev (in kot vemo, se AMD stvari, kot so datumi, dejansko drži). Prvi 64 bitni procesor, ClawHammer (namenjen 1-2 procesorskim sistemom), je tako najavljen za prvo četrtletje 2002, medtem ko se bodo prvi primerki pojavili že proti koncu leta 2001. SledgeHammer (4-8 procesorski sistemi) pa lahko pričakujemo v drugem četrtletju 2002.

0 komentarjev