»

Parhelia

X-Bit Labs - Gotovo se še spomnite izida Matroxove Parheliae, poskusa preboja nazaj v samo svetovno špico izdelovalcev grafičnih kartic. No, Matroxu celotna zadeva ni najbolj uspela in Parhelia je tako, kljub dobrim predispozicijam na papirju, neslavno propadla, pri čemer je zagotovo veliko vlogo odigrala prenapihnjena cena.

Toda Matrox očitno še vedno verjame v svojo stvaritev, tako da so danes uradno predstavili Parheliao, sparjeno s kar 256 MB DDR SDRAM pomnilnika. Le-ta tiktaka pri 200/250 MHz, medtem ko je 128 MB različica tiktakala pri malenkost višjem taktu -- 220/275 MHz (GPU, pomnilnik). O samih zmogljivostih ter dobavljivosti še ni znanih podatkov, znana je le cena, 635 do 700 dolarjev na Japonskem ter okrog 570 dolarjev v ZDA. Klik!

18 komentarjev

Testi Matroxove Parhelie

več strani - Ta čip smo na Slo-Techu spremljali od najave pa vse do izdaje, in lahko rečemo, da smo pričakovali od Matroxa preveč, on nam je pa dostavil premalo. Specifikacije čivkajo že vrabci na strehah, tako da se vanje ne bom spuščal (zato pa imamo povezane novice [:D]). Kartico so pod drobnogled vzeli na Digit-Lifeu (zelo dober test) ter na Gamer's Depot (malo manj dober test [:D]). Splošno počutje ob kartici? Bolj jalovo. Zadevo bomo zagotovo stestirali ter tudi mi o njej povedali svoje mnenje, a boste morali na to še počakati. Je pa res, da bo cena v Sloveniji še kanček bolj zasoljena, saj sem včeraj izvedel, da boste morali za OEM izvedenko odšteti 107 tisočakov. Ah...

4 komentarji

Parhelia že 30. junija?

X-Bit Labs - Novica današnjega dne, to lahko trdim brez dlake dvoma, je ta, da bomo prve primerke Matroxovega prihajajočega 3D čipa, Parhelie, ugledali že 30. junija! Pričakujemo lahko, da bomo na največjih hardverskih straneh ugledali teste te grafikulje že isti dan, začetek masovne prodaje nekje sredi julija, primerke v Sloveniji pa konec prihodnjega meseca. Pošteno povedano komaj čakam prve primerke ter trenutek, ko bo grafična kartica padla tudi v moje roke, saj je res prominentna. Model, ki ga kanijo izdati prvega, bo stal dobrih sto tisočakov, bo imel 220 MHz hitrost jedra ter 550 MHz hitrost pomnilnika, ki ga bo 128 MB. O tehničnih novostih ste pa na naši strani že brali. Klik!

9 komentarjev

Novi Detonatorji

Tweaker's Asylum - Seveda tudi brez tega ne gre vsak teden, tako da okoli te teme ni več dosti besedičiti. Za vse, ki še vedno niste zadovoljni s številom sličic v sekundi vaše Rive TNT ali pa Geforcea4 Ti4600, lahko na tej strani vunpotegnete 29.17 inačico gonilnikov, ki naj bi bili datumsko novejši od verzije 29.40. Kakorkoli - združljivi so z Win2000 in WinXP, zajetni skorajšnjih osem megabajtov, za dolvleko pa kliknite sem.

1 komentar

O Matroxovi Parhelii

PC Stats - Če si še niste prebrali, kaj vse boste lahko videli v prihajajoči Matroxovi pošasti, si oglejte še PCStatsovo perspektivo. Za nevedneže ter tiste, ki ne znajo angleško: Matroxova Parhelia bo grafični čip, zgrajen v 0.15 mikronski tehnologiji z 80 milijoni tranzistorjev, kar je v primerjavi z Geforceom 4 ter njegovimi 64 milijoni kar zajeten odstotek več. Še več - Parhelia bo prvi 512-bitni GPU, ki bo uporabljal 256-bitno pomnilniško vodilo, kar naj bi zagotavljalo hitrost prenosa podatkov kar 20 GB/s, kar je dvakrat več od Geforcea4 Ti. Parhelia bo lahko naslovila 256 MB pomnilnika, kar je enako kot ATIjev R200. Zadeva bo tudi podpirala hkraten prikaz slike na treh ekranih hkrati, podpirala bo računanje v 30-bitnih barvah, Hardware Displacement Mapping (Bump Mapping na steroidih) ter kar 16-kratno celozaslonsko mehčanje robov. Najbrž se že vsi sprašujemo, če bo izpolnila naša pričakovanja ter dala malo vetra nVidii......

7 komentarjev

Ali Matrox resnično načrtuje G1000?

Reactor Critical - V zvezi z domnevnim Matroxovim projektom sem na Reactor Critical našel kar nekaj zanimivih podatkov, ki pa na žalost ne razkrijejo dokončno, ali gre za govorice ali pa za prave podatke. No, ker vse skupaj še ni uradno potrjeno, imejmo te podatke bolj za zanimivost kot ne. No, po vseh teh podatkih naj bi Matrox, ki ga poznamo po nekdaj odličnem čipu G400 in po kupu zavoženih projektov ala G600 in G800 delal na čipu s kodnim imenom Parhelia in uradno imenovanim G1000, oziroma Parhelia 512. Čip naj bi bil oh in sploh zmogljiv, saj naj bi v 80 do 90 milijonov tranzistorjev, kolikor naj bi jih bilo v grafičnem procesorju, vdelali:
  • 4 cevovode s po štirimi teksturnimi enotami

  • Podporo DirectX 9 funkcijam, kot so Pixel in Vertex shader druge generacije in ostale

  • 40-bitne barve

  • 512-bitno 2D grafično jedro

  • Podporo AGP 8x

  • Podporo dvojnemu 400 MHz RAMDAC-u

  • Podporo 256-bitnemu pomnilniškemu vodilu

Nekaj je bilo govora tudi o prihajajočih grafičnih karticah, ki naj bi bile osnovane ne podlagi...

5 komentarjev