»

nVidia še enkrat na DDR-II

X-Bit Labs - nVidiina NV 30 serija je bila po specifikacijah zelo zmogljiva. Ena izmed dobrot je bila uporaba DDR-II pomnilnika. Ob izidu pa se je na žalost izkazalo, da grafikulja še ni pripravljena za delo pri takih frekvencah, saj se je pomnilnik prekomerno grel in enostavno ni pridelal dovolj dobrih rezultatov, da bi opravičili ceno. Pri NV 35 so uporabili DDR-I pomnilnik, kar se je izkazalo za pametno potezo, a sedaj zopet segajo v hitrejše vode.

nVidio še vedno mika visoko zmogljivi DDR-II, zato so se odločili, da se bo z novimi čipi NV 36 in NV 38 uporabil prav ta. NV 38 -- kodno ime za Geforce FX 5700 Ultra -- bo pripravljen za DDR-II s frekvencami med 475 MHz in 900 MHz. Prav tako bo to prvi nVidiin GPU izdelan v 0.13 mikronih pri IBM-u. Tudi vodilni proizvajalci, kot so ASUStek, Sparkle, Gainward in Albatron so grafikulje, temelječe na teh GPU-jih že najavili. Klik!

8 komentarjev

Ethernet : Firewire

Tweak Town - Na TweakTown-u so se vprašali, če lahko vedno bolj razširjen in hiter Firewire zamenja že malce ostareli in precej počasnejši 10/100 Ethernet.

V njihovem članku predebatirajo prednosti in slabosti Firewirea, ga preizkusijo in se vprašajo, kako je s podprtostjo v operacijskih sistemih. Kaj so glavne ugotovitve? Firewire je hitrejši, toda Windows9x ne izkoristijo vseh prednosti, preprostejša je povezava, toda na račun precej krajših kablov.


Preberite si tudi članek o Ethernetu na Slo-Techu.

0 komentarjev

Vodič navijanja nVidiinih kartic

Tweak Town - Na TweakTown-u so napisali dokaj podroben vodič za začetnike v navijanju nVidiinih grafičnih čudes, ki vam bo razjasnil vse mogoče probleme in vam pomagal doseči veliko več s svojo kartuljo.
Dotaknejo se nastavitev v BIOSu, navijanju preko CoolBitsov ter NVMaxa, opišejo mogoče probleme ter vam svetujejo primerno hlajenje. Za vse, ki se iz neznanega razloga bojite overkloka vaše nVidie, si oglejte tale članek in verjemite, da se vam izplača!

0 komentarjev

Teorija delovanja hladilnih reber

Tweak Town - Na TweakTown-u so si ogledali teorijo delovanja reber za hlajenje električnih naprav, ki proizvajajo toploto (procesorji [:D] ). Čisto fizikalno razložijo delovanje, materiale, dizajn, metode izdelovanja, privijačene ventilatorje ter stične površine. Svojo teorijo tudi potrdijo s kratkim testom in malce pogledajo v prihodnost. Zanimiv članek, če ste novi na tem področju, ali pa če ste stari mački, pa želite malce osvežiti znanje. Tukaj.

0 komentarjev

nVidia BIOS Editor

Slo-Tech - Na The Guru of 3D si lahko vunpotegnete zelo upraben programčič, če imate v lasti kako od nVidiinih kartic ter jo hočete naviti, a vam je ideja raznih tweak programov za grafične kartice odvratna. nVidia BIOS Editor zna biti softver, ki vam bo tegobe takega kalibra odpravil, saj lahko s tem programom dobesedno bit po bit šarimo po BIOSu naše grafične kartice. Da pa nam ne bi bilo treba dekodirati informacij, shranjenih tja, program omogoča upravljanje prek uporabniškega vmesnika, ki je zelo uporaben, saj lahko nastavljamo prav vse nastavitve, ki so v BIOSu shranjene. Bi želeli, da vam ob zagonu računala grafična izpiše "Slo-Tech Geforce3 Ti500"?

4 komentarji

Window kit

Overclockers Cafe - Člankov/vodičev o izdelavi in vdelavi okna v računalniško ohišje je bilo že kar nekaj, zato upam, da ste medifikatorji našli kakšno novo idejo. Kljub raznim še tako podrobnim vodičem pa se še vedno najde kakšen osebek, ki se mu vse skupaj zdi prezahtevno ali pa nima volje/časa za izdelavo okna. Če spadate med take, se ne sekirajte preveč, kajti tudi za take primere so rešitve v obliki Window kita. Sicer take stvari uničujejo človekovo ustvarjalnost, ampak pustimo sedaj to. Skratka, na Overclocker Cafe so si ogledali eno izmed takih rešitev - Coolview Acrylic Window Kit. Edino kar dobite je okno, na vas pa je,da vse skupaj še vdelate v ohišje. To pa je v glavnem edina pomanjkljivost izdelka.

0 komentarjev

Vodič po BIOS nastavitvah

Adrian's Rojak Pot - Uf, tale je pa dobra. Ste si vedno želeli postati overclocker, pa vas je vse minilo, ko ste vstopili v BIOS in videli goro možnosti? Za take primere sem našel vodič, ki razlaga večino funkcij BIOS-a. OK, overclockanje je postalo po zaslugi ABIT-a in njegovega SoftMenu-ja dokaj enostavno, vendar se še vedno najdejo v BIOS-u nekatere možnosti, o katerih človek nima pojma. Skratka preberite si vodič in si obogatite znanje, da ne boste pri šarjenju po BIOS-u naredili kakšne neumnosti. Vodič najdete tukaj.

1 komentar

Xtreme Coolbits

Slo-Tech - Verjetno večina lastnikov Nvidiinih kartic pozna programček Coolbits, ki služi predvsem navijanju teh grafikulj. Linker pa mi je včeraj poslal še zanimiv dodatek z imenom Xtreme Coolbits, ki omogoča navijanje kartic preko meja, ki jih postavi osnovni program (okoli 50MHz več). V bistvu gre za preprost registrski popravek, zadevco pa sem tudi uploadal na strežnik (dobite ga tukaj). Veselo navijanje!

4 komentarji

CeBit v ospredju

Ace's Hardware - Če ste opazili, pride zadnje dni vsak dan na Slo-Tech vsaj ena novica s tega sejma. Priznati je treba, da se na tem vsakoletnem sejmu pokaže dosti lepih ter uporabnih inovacij, a skladno s tem tudi dosti stvari, ki jih ne bi niti pod prisilo uporabljal. Kakorkoli že, če si hočete prebrati Ace's Hardwareovo videnje tega dogodka, si oglejte tale članek, ki so ga (glej no glej) spesnili prav oni.

1 komentar