»

RDRAM še brca

več strani - Čeravno smo v nedeljo poročali, da se RDRAM nezadržno poslavlja, po tem ko mu je svojo podporo umaknil Intel, RDRAM še brca in kaže, da ga vendarle še ne bomo pokopali. SiS je tu videl trižno nišo in prestrašenim ljudem so obljubili novo štirikanalno čipovje za Pentiume, ki bo podpiralo RIMM 4200 pomnilniške module, ASUS in EPOX pa sta se zavezala, da bosta še to poletje izdelala tudi ustrezne plošče. Klik, klik!

2 komentarja

RDRAM v 0.13 mikronih

X-Bit Labs - Največji svetovni proizvajalec DRAM pomnilnika, podjetje Samsung Eletronics, je danes objavilo, da so začeli z masovno proizvodnjo PC1066 RDRAM pomnilnika v 0.13 mikronski tehnologiji. Na voljo bodo 128, 256 ter 512 megabajtni modulu v 16- ter 32-bitni konfiguraciji, ki bodo primerni tudi za najbolj zmogljive računalniške sisteme. O cenah ter dobavljivosti ne poročajo. Klik!

0 komentarjev

Asus P4T533-C

Tech Dreams - Kljub vse večji prodaji ter uporabljanosti DDR pomnilnika, se RIMM ter njemu namenjene osnovne plošče še vedno dobro držijo, kar daje vedeti, da se RDRAM še ne bo poslovil tako hitro. Na Tehničnih Sanjah™ (ali pa morda Sanjah Tehnikov[:D]) so si ogledali Asusovo osnovno ploščo namenjeno Pentium 4 procesorjem, ki podpira zgoraj omenjeni RDRAM pomnilnik in bili z njo sorazmerno zadovoljni, imeli pa so kar nekaj pripomb na samo stabilnost plošče, saj jim recimo ni uspelo dokončati namestitve na tovarniških nastavitvah, tako da so morali odviti procesor. Vsekakor nevredno hvale Asusovi kvaliteti. Klik!

0 komentarjev

Nov, hitrejši RDRAM

Ace's Hardware - Čeprav Intelu ni najbolje uspelo, ko je na začetku pohoda Pentiuma 4 podprl le in samo RDRAM, pa ta neuspeh ni zaustavil razvoja. Tako je sedaj na voljo še hitrejši RDRAM z oznako PC1066. Sedaj pa samo še čakamo na plošče, ki bodo zmogle izkoristit poln potencial tega pomnilnika...

1 komentar

Intelovi načrti za procesorske nabore

X-Bit Labs - Spreminjanju raznih trendov smo prisotni povsod. Spreminjanje vidimo lahko tudi na področju računalništva. Primerov je veliko. Naj jih navedem samo nekaj: če so bili Windowsi še pred kratkim najbolj moderen operacijski sistem za osebne računalnike, danes njihovo vlogo vse bolj prevzema Linux. Drugi primer, ki bo tema te novice, pa je spreminjanje trendov na področju procesorskih naborov. Če je bil pred kratkim RDRAM "bog i batina" vseh vrst pomnilnika, danes njegovo vlogo vse bolj prevzema DDR SDRAM. To so ugotovili že številni proizvajalci in celo eden izmed največjih podpornikov RDRAM-a, Intel. Njegov odziv na spreminjanje pomnilniškega trga lahko opazimo v ukinitvi obetavnega Tulloch nabora za procesorje Pentium4 (podpora najnovejšemu PC1066 RDRAM-u). Nalogo Tullcoha bo prevzel nabor Tehama-E, ki bo samo rahlo izboljšana verzija trenutnega i850 (podpora PC800 RDRAM-u). Tehama-E je mišljen kot zadnji nabor, ki bo podpiral Rambusovo različico pomnilnika. In kateri pomnilnik bo...

0 komentarjev

Negotova prihodnost i850

X-Bit Labs - Rambusov pomnilnik RDRAM (Rambus DRAM) je na papirju videti sijajen, v praksi pa se ne izkaže za tako bleščečega. Do nedavnega je bil celo majhen zaviralec prodaje Pentiumov 4, saj običajni uporabniki, ki jih je več kot zahtevnih uporabnikov, ne potrebujejo dragega RDRAM-a. No, če je verjeti X-bit labsom, se bo množična podpora RDRAM-u ustavila ob prihodu SDRAM in DDR SDRAM chipsetov. Takrat se bo delež i850 matičnih plošč zmanjšal za 20%-30%. Grobar množične podpore pa utegne biti tudi DDR SDRAM, katerega chipseti so resda počasnejši od i850 in katerega pasovna širina je manjša od RDRAM-a, vendar ima DDR pomnilnik manjšo latenco od RDRAM-a. Množična podpora se bo zmanjševala do Q2 2002, ko naj bi chipset i850, ki edini podpira RDRAM, dočakal svoj konec. Čeprav se bo množična podpora RDRAM-u prenehala, pa bo Intel še vedno ostal zvesti podpornik le-tega. Po "smrti" i850 chipseta, bo le-tega nadomestilo čipovje, ki je trenutno znano pod kodnim imenom Tulloch. Tulloch se bo po...

0 komentarjev

RDRAM napada

The Register - Zahteve po RDRAM-u rastejo iz dneva v dan. Kingston je napovedal, da naj bi se zahteve po RDRAM-u ta mesec povečale kar za 400 %. Kingston bo tako prodal 4 do 5-krat več RIMM modulov kot jih je junija, v tretji četrtini tega leta (Q3 2001) pa namerava prodati kar za 9 do 10-krat več modulov kot v drugi četrtini tega leta (Q2 2001). Razlog za povečano prodajo zagotovo tiči v večji popularnosti Pentiumov 4 (Intel Pentium 4 procesorjem priloži tudi RIMM modul, pa tudi drugače delujejo P4 zaenkrat samo z RDRAM-om), ki jim je Intel pred kratkim kar pošteno spustil cene. Kako se bodo taki "pospeški" prodaje teh modulov poznali pri celotnem tržnem deležu RDRAM-a zaenkrat še ni znano, gotovo pa bomo te podatek izvedeli v končnih poročilih prodaje (gotovo konec tretje četrtine).

0 komentarjev

Povečuje se proizvodnja Rambusa

X-Bit Labs - Potem, kot je Intel končno začel prodajati Pentium4, ki zaenkrat podpirajo samo RDRAM, se je proizvodnja tega pomnilnika povečala. Samo Samsung, največji proizvajalec RDRAMa je ta mesec izdelal 2.9 milijona čipov, kar je več, kot mesec poprej. Svojo proizvodnjo sta povečala tudi NEC in Toshiba. Samsung celo načrtuje, da bo proizvodnja v decembru dosegla 4 milijone čipov! Upajmo, da bo to končno spustilo ceno Rambusovega pomnilnika na razumne nivoje. Druga večja pomnilniška podjetja pa so tačas zaposlena s pravnimi bitkami proti Rambusu, tako da le stežka lahko pričakujemo, da bodo začela proizvajati RDRAM.

0 komentarjev