»

Bakterijski kanibalski faktorji uspešni antibiotiki

Endospora Bacillus subtilis

Ars Technica - Znanstveniki z več ameriških univerz v članku, ki je objavljen v reviji PNAS, poročajo o odkritju posebnih kanibalskih faktorjev v bakterijah Bacillus subtilis, ki so se izkazali kot potencialni antibiotiki.

Bakterije (in tudi druge nižje oblike življenja) v času hude okoljske stiske (premalo hranil, neugodni fizikalni pogoji, kemični agensi) tvorijo spore, ki so metabolično inertna oblika bakterij. V obliki spor lahko preživijo več tisoč let, nato pa pri segrevanju na subletalno temperaturo ali izboljšanju okoljskih dejavnikov vzklijejo. Bakterije v obliki spor preživijo praktično vse, ker v notranjosti nakopičijo dipikolinsko kislino, kalcijeve ione, proteine SASP ter za skoraj 90...

14 komentarjev

V Mehiškem zalivu nova vrsta bakterij razgrajuje razlito nafto

Nova vrsta bakterij

Slo-Tech - V Mehiški zaliv je od eksplozije na plavajoči ploščadi Deepwater Horizon, ki se je zgodila 20. aprila, izteklo že na tisoče kubičnih metrov nafte. Šele v začetku avgusta so uspeli zamašiti vrtino, iz katere je bila brizgala nafta, tako da je bilo ogromno škode že povzročene. BP je sprožil intenzivno čistilno akcijo, a te so navadno sila potratne in neuspešne. Ko je leta 1989 potonil tanker Exxon Valdez na Aljaski, so vsem prizadevanjem navkljub uspeli očistiti in zbrati manj kot 10 odstotkov razlite surove nafte. Od tistih dni se metode čiščenja niso bistveno nadgradile, tako je pričakovati boljši...

55 komentarjev

Namesto digitalnih nebes

Slo-Tech - Če računalnikarji v šali podatke radi pošljejo v digitalna nebesa, smo sedaj vsaj odkrili, kje se nahaja ena ekspozitura nebes. V Seattlu!

Seattlski programer Chet Faliszek je namreč že leta 2000 med kupom drugih odbitih domen registriral tudi donotreply.com, na kateri je vzpostavil poštni strežnik za zasebno rabo. Vsaj tako je mislil. Sčasoma je namreč ugotovil, da veliko podjetij v svojih e-poštnih sporočilih, na katera se ne da odgovarjati, nastavi povratni naslov na domeno donotreply.com, s čimer želijo neukim uporabnikom dopovedati točno to - ne odgovarjajte. Ker malokdo dejansko bere povratne naslove pred odgovarjanjem, se je Faliszeku nabralo na tone raznoraznih sporočil. Večinoma sicer reklam, a neredki so tudi zelo kočljivi podatki, ko naprimer bančni detajli in faksi iz Iraka. Klik!

9 komentarjev

So mobilni telefoni nevarni za zdravje?

vir: Delo
Delo - Revija Occupational Environmental Medicine je objavila novo študijo švedskih znanstvenikov, Lennarta Hardella, Kjella Hanssona Milda ter ostalih sodelavcev, ki kaže, da več kot desetletna uporaba mobilnega telefona poveča tveganje za nastanek tumorjev.

Gre za več analizo dosedanjih študij, ki kaže, da daljša uporaba mobilnega telefona za 20 odstotkov poveča možnost obolelosti za akustičnim nevrinomom, benigno tvorbo, ki prizadene ušesni živec, za 30 odstotkov pa se poveča možnost za pojav malignega tumorja - glioma.


Vir slike:

70 komentarjev

Kiberpipa, zdaj

Slo-Tech - Najbolj tehnološka ljubljanska klet tudi v tem tednu ne bo razočarala!

V torek, 10. aprila ob 19.00 bo legenda slovenskega boja proti virusom - Dalibor Cerar predaval o tem zakaj so Računalniški virusi - ogrožena vrsta in kakšne so druge grožnje, ki pretijo na internetu. Dalibor je že leta 1989 napisal svoj prvi antivirus (ki je odstranil vseh 9 takrat znanih virusov), od leta 1993 pa sodeluje s podjetjem F-Secure.



Sreda bo namenjena spletnim razvijalcem. Uroš Jurglič iz Parseka bo predstavil koncept ORM - Object Relational Mapping. Ta v sodobnih razvojnih ogrodjih in jezikih kot so Java, Python in Ruby omogoča, da se nam ni treba ukvarjati s tabelami v bazi, temveč neposredno...

0 komentarjev

Brskanje po spletu na delovnem mestu ni razlog za odpustitev

MSNBC - V začetku tega tedna je newyorški sodnik John Spooner razsodil v primeru uslužbenca ministrstva za izobraževanje Toquira Choudhrija. Uslužbenec je na delovnem mestu in v delovnem času večkrat brskal po spletu, nadrejeni pa so ga večkrat opozorili, da to ni dovoljeno. Ker opozoril ni upošteval, so ga odpustili.

Zaposleni se je pritožil, sodnik pa je presodil, da je "internet postal sodoben ekvivalent telefonu ali dnevnemu časopisu", zaradi česar je njegova uporaba dovoljena, razen v kolikor ne ovira splošne delovne uspešnosti zaposlenega. Iz navedenih razlogov je odpustitev delavca prehuda sankcija. Sodnik je presodil, da je v primeru surfanja na delovnem mestu primerna le najmilejša sankcija in sicer ukor.

S to odločitvijo se tudi ameriška pravna ureditev približuje evropski. V Franciji je namreč leta 2001 Kasacijsko sodišče Francije v primeru Societe Nikon France, SA v. Onof zapisalo: "Menimo, da je splošna popolna prepoved uporabe e-pošte v neslužbene namene nerealna in krši...

45 komentarjev

DDoS na vreme!

ARSO - Pravi geek preživi večino dneva zaprt v sobi za računalnikom, ponavadi celo pri zastrtih oknih, ker lahko dnevna svetloba slabo vpliva na jogurtovo polt. Včasih pa se zgodi, da kdo rabi nujno tehnično pomoč na domu, ali pa v predalu zmanjka praznih CDjev. Takrat se je treba hočeš-nočeš podati v divjino zunanjega sveta in prva stvar, ki nas lahko preseneti, je vreme.

O tem, kaj se dogaja v zunanjem svetu na hidrometeorološčem področju, smo precej dobro obveščeni preko interneta. Na voljo imamo različne programčke, ki se postavijo na namizje in nas obveščajo, a njihova slaba stran je, da poznajo zelo majhno število slovenskih mest. Če hočemo izvedeti več, se lahko podamo na spletno stran Agencije Republike Slovenije za okolje, kjer nas čakajo zelo podrobni in ažurni podatki o vlažnosti, temperaturah, vetru in praktično vsem, kar bi nas lahko zanimalo, na izbiro pa imamo tudi veliko število avtomatskih in opazovalnih postaj.

Nek slovenski programer, ki se skriva pod psevdonimom...

68 komentarjev

Računalnikarji smo ogrožena vrsta!

Slashdot - Sodeč po tem članku, ki sem ga našel na Slashdotu, smo računalnikarji kar precej ogrožena "vrsta". Če odštejemo sevanje monitorjev, ki še zdaleč nima blagodejnega učinka na naše zdravje in kup drugih nadlog, ki nas lahko doletijo (grbavost, ...), nas ogrožajo tudi bakterije. Po poročanju prej omenjene strani se na delovnem mestu nahaja kar štiristokrat (!) več bakterij kot na sedežu povprečno umazane straniščne školjke. Uf, če pomislim, koliko las, drobtin, prhljaja, prahu in drugih stvari se nahaja pod mojo tipkovnico, me kar zmrazi. Brr.

11 komentarjev

Oracle 'ma gonade

Geek - Oracle je pred nekaj meseci naredil zelo pogumno potezo ter v vse svoje oglase napisal, da se v njihov sistem Oracle 9i ne da vdreti. Do danes so administratorji res imeli razlog za skrb, saj so se poskusi vdora kar podeseterili - sedaj jih je 30.000 na teden. Za zdaj hekerjem izgleda še ni uspelo, a je to, če vprašate mene, le še vprašanje časa. Kako bi pa živeli, če bi celo obstajal popolnoma varen sistem? Uh, kar zmrazi me . Klik!

0 komentarjev

Nevarne tipkovnice

Slo-Tech - Tomi nas opozarja na nevarne tipkovnice:

Tale novica je še en primer, kako lahko informacije v napačni interpretaciji povzročijo neljube posledice. Za kaj gre? Mirror (angleški dnevnik) je poslal določeno uslužbenko po vsakdanjih opravkih, potem pa je morala po vsakem opravilu roke položiti na agar ( želatina iz morskih alg, ki se uporablja kot gojišee za bakterije ), nakar so to analizali. In ugotovili, da predvsem tipkovnice prenašajo več bakterij:
  • salmonella (znana je predvsem salmonella typhi, ki prenaša tifus)

  • listeria

  • camphylobacter ( normalen predstavnik na koži )

  • Escherichia coli (tudi normalna bakterija, ki živi v erevesju)

Z drugimi besedami, ljudi lahko s tem prestrašijo, vendar lahko povem (imam mikrobiologijo za sabo ), da je vse v mejah normale, če le vzdržujete normalno higieno. Veselo za tipkovnico:) Orginal pa najdete tukaj.


No, jaz pa nimam za sabo mikrobiologije, pa vam lahko povem, da je izmed vseh bakterij, ki smo jim izpostavljeni vsak dan, samo 10...

0 komentarjev