»

Intel: rezultati pod pričakovanji

Vnunet - Intelovi rezultati 2. četrtletja so, kot omenjeno, pod pričakovanji ter skoraj polovico nižja od onih 1. četrtletja. Od prihodkov v višini $6.3 MRD je ostalo $446 MIO čistega dobička, za kar naj bi bila kriva predvsem še vedno nizka aktivnost trga (beri: recesija je še vedno aktualen izgovor) ter cenovne vojne z AMDjem. Klik!

Slednje bi sicer ne bile problematične, v kolikor bi se skladno z nižanjem cen povečeval tudi obseg povpraševanja, vendar se to zaradi toge elastičnosti trga žal ne dogaja v željenem obsegu. Intel tako v naslednji polovici leta kani opustiti nekje 4.000 delovnih mest (med njimi tudi planirana delovna mesta) ter zategovati pas z nižjimi investicijami, še posebej v raziskave in razvoj. Omeniti pa velja tudi plasiranje Itaniumov druge generacije, ki se bo zgodilo v prihodnjih mesecih.

4 komentarji

Celeron 1.8 GHz

Tom's Hardware - Intel je izdal svoj najhitrejši Celeron. Na test so ga vzeli pri Tomu. Množilnik je zopet že zaklenjen z Intelove strani, tako da na ostane le navijanje preko FSB-ja, torej, nič novega. Ko so ga probali naviti, ga kaj dosti čez mejo 2 GHz niso spravili.

Poglejmo še, kako se je odrezal na testih. Na testu so imeli še njegove "mlajše bratce" (Celerone 1.7, 1.6, 1.5, 1.4, 1.3A in 1.3 GHz) ter AMD-jevo konkurenco, Durona 1.3 GHz. V veliki večini testov je kakopak na prvem mestu novi Celeron, a ga včasih prehiti prav njegov najslabši mlajši brat, Celeron 1.3 GHz (enkodiranje MP3-jev), pa tudi Duron ga je kdaj prehitel (SiSoft - Sandra 2002).

V zaključku so ugotovili, da mora novi Celeron (katerega ime je pravzaprav Celeron Willamette) imeti višjo frekvenco, da lahko še tekmuje z novimi Tualatini. Po drugi strani pa bi moral tehnično teči na vsaj 2 GHz hitrosti, zaradi 0.18ľm jedra. Prehod iz Socket 370 na Socket 478 je drastično znižal stroške ter izboljšal delovanje. Če pa se nakup...

2 komentarja

1.7 GHz Celeroni že na Japonskem!

vir: Akiba
Akiba - 15. maj, čas, ko bo Intel končno predstavil svoje 1.7 GHz Celerone, ki bodo osnovani na arhitekturi starega Pentiuma4, se nezadržno bliža, vendar pa je bila zopet Japonska tista, ki je nove procesorje dobila malce pred drugim svetom in Akiba si ni mogla kaj, da slik njih nebi objavila na internetu. Če vas zanima, kako stvarca izgleda, potem kliknite sem in se načudite njeni veličine [:D]. Me prav zanima, kako se bodo novi Celeroni obnesli v primerjavi s še vedno močnimi Duroni.

0 komentarjev

Intel napada s P4 Celeroni

The inquirer - Po podatkih, ki sem jih dobil tukaj, bo Intel 15. maja izdal Kar dva nova procesorja - 1.4 GHz Celeron in 1.7 GHz Celeron. Medtem ko bo prvi še vedno zasnovan na stari tehnologiji in bo podpiral samo 100 MHz vodilo, bo drugi zasnovan na P4 arhitekturi. To pomeni, da bo podpiral 400 MHz vodilo, ukaze SSE2, a bo obenem imel samo 128 KB sekundarnega predpomnilnika. Čeprav procesor zaradi majhne količine predpomnilnika ni postavljen ravno v vlogo favorita, pa bi AMD vseeno moral poiskati ustrezno rešitev proti novim Intelovim čipom za spodnji del tržišča, saj je frekvenčno že zdavnaj zaostal s svojimi Duroni. No ja, AMD se še vedno lahko pohvali s tem, da njegovi Duroni zmorejo SMP in da se dobro odrežejo v navezi s pomnilnikom DDR. Vendar koliko časa še?

7 komentarjev

SSE2 v AMD procesorjih?

The inquirer - Kot veste, je ena od razlik med Thunderbird-C ter Athlon XP procesorji tudi ta, da je v serijo XP implementiran skupek ukazov SSE podjetja Intel. Dodatka k ukazom SSE, poimenovanega SSE2, katerega je Intel predstavil s oznanitvijo Pentiuma 4, pa nameravajo AMDjevci vgraditi v prihajajoče strežniške procesorje Hammer. Intel se pa po drugi strani noče prenagliti, saj razmišlja, da to leto še ne bi podeljeval licenc za uporabo SSE2. To bi pomenilo, da bi v primeru izdaje Hammerja že to leto, AMD zagotovo občutil nazadovanje, saj se SSE2 zanesljivo uveljavlja. Sicer so pa pri AMDju skoraj prepričani, da do izdaje Hammerja to leto ne bo prišlo. V vsakem primeru - kaj bi naredili vi na mestu kakšnega od izvršnih direktorjev Intela? Prodali licenco AMDju ter si s tem zagotovili razširjenosti skupka ukazov ter dobro ime v softverskih krogih? Ali bi postavili AMD na hladno ter upali, da se bodo razvijalci programske opreme odločili prav za vas?...

4 komentarji

Očitnejše težave pri Intelu

CNN - Intel, za zdaj še vodilni proizvajalec procesorjev, je naznanil novo metodo, s katero bodo prihranili težko prisluženi denar. Na CNNu sem zasledil, da je odpustil 5000 delavcev, kar v grobem znese kar 6% celotne delovne sile tega podjetja. To naj bi bila posledica upada prodaje od prejšnjega četrtletja za kar 25%. Pričakujejo, da bodo s to potezo zmanjšali stroške za kar 15%. Odpusti delavcev naj ne bi bili iz od strani Intela pridobljenih podjetij, saj je Intel odpuščal samo v svoji hiši. V isti sapi pa še naznanjajo, da bodo v razvoj porabili kar milijardo dolarjev več, kar znese 7.5 MRD $ namesto dosedanjih 6.5 MRD $.
Lahko bi rekli, da smo to potihem že pričakovali. Intel P4 še ni zrel za v domače mlinčke, vsak z malo soli pa pri nakupu računalnika izbere Athlona/Durona proti Intelovi konkurenci, Celeronu/Coppermineu. Prehod na 100 MHz zunanjo frekvenco pri družini procesorjev Celeron je bila modra odločitev, saj Celeroni na 66 FSB sploh niso mogli konkurirati Duronom, ki so že...

0 komentarjev