»

Zaradi odprte kode ob službo

Slo-Tech - Kot je poročal The Moscow Times, se je Vladimir Sorokin, učitelj na moskovski šoli št.572, zaradi zavzemanja za uporabo Linuxa znašel pod pritiski šolskih funkcionarjev. Sorokin je namreč napisal pismo predsedniku Dimitriju Medvedjevu, v njem pa potožil, da kljub vladnemu dekretu iz leta 2007, ki v šolah zapoveduje uvajanje na Linuxu temelječih aplikacij, nek nov učni pripomoček zahteva namestitev paketa Microsoft Office. Moskovske šole svoje učence s tem pripomočkom od začetka letošnjega šolskega leta pripravljajo na maturo.

Sorokin je pismo poslal 5. oktobra, minulo soboto pa ga je k sebi poklicala ravnateljica Tatjana Koljadenkova in mu povedala, da je v šoli nezaželen, ker se je obrnil proti ljudem, ki njemu in šoli režejo kruh. Nato je moral podpisati prostovoljno odpoved delovnega razmerja. Sorokin je pojasnil, da je ravnateljica imela v mislih Moskovski inštitut za odprto šolo, ki je tudi avtor aplikacije in ki letos financira dva eksperimentalna šolska programa na njegovi...

202 komentarja

Nič več brezplačnega Red Hat Linuxa

Slashdot -

Red Hat je sedaj tudi uradno naznanil, da ukinjajo brezplačni Red Hat Linux. Tako bodo verzije 7.1, 7.2, 7.3 in 8.0 uradno podpirali do konca letošnjega leta, najnovejšo 9.0 pa do prihodnjega maja. Novih različic ne bomo več ugledali, zakaj sedaj se bodo posvetili razvoju novega Red Hat Enteprise Linux paketa, ki bo plačljiv. Uradno Red Hatovo elektronsko sporočilo o tem.

No, čisto konec brezplačnega Red Hat Linuxa to navsezadnje le ne pomeni, saj se bo projekt Fedora, ki sicer ni uradno podprt, a poteka pod okriljem Red Hata, in gradi distribucijo Linuxa iz samih brezplačnih programov, nadaljeval.

Izvirna novica.

7 komentarjev

Izšel je Red Hat Linux 8.0

Linux Compatible - Red Hat je danes izdal osmo verzijo svoje linux distribucije za domačo uporabo, ter uporabo v manjših podjetjih. Nova različica prinaša izboljšan grafični vmesnik, s čimer po enostavnosti ter prijaznosti do uporabnika konkurira Microsoftovim Oknom™. Red Hatova umetnina sestoji iz šestih CDjev, od katerih so trije nujni za namestitev. Dolvleka™ in originalen članek tukaj.

10 komentarjev

Debian GNU/Linux 3.0

Debian - Izšla je nova različica operacijskega sistema Debian GNU/Linux 3.0 s kodnim imenom Woody. Za tiste, ki ne veste: Debian GNU/Linux je zastonjski operacijski sistem, ki trenutno podpira kar 11 različnih procesorskih arhitektur.

Različica 3.0 med drugim vsebuje KDE 2.2, GNOME 1.4 in XFree86 4.1 ter seveda Mozillo, Galeon, Konqueror in se v polni različici razteza čez 6 zgoščenk.

Slike CDjev si lahko prenesete od tukaj. Kodno ime naslednje različije je sarge [:D].

Dodatek: CDje lahko prenesete tudi iz Slovenije.

0 komentarjev

Red Hat LIMBO

Slashdot - Red Hat je nedavno izdal Valhallo (bivši Skipjack), oziroma Red Hat Linux 7.3, a kljub temu podjetje trenutno s polno paro dela na prihajajočem Linux operacijskem sistemu, ki trenutno nosi ime LIMBO. LIMBO je trenutno v fazi beta testiranj, zato ne pričakujte ravno normalne stabilnosti in zanesljivosti. V LIMBO so zaenkrat končno vključeni gcc-3.1, Mozilla 1.0+, OpenOffice 1.0 in še nekatere druge stvari.
Če slučajno spadate v eno izmed skupin "beta-test ubrisancev", potem si novonastajajoči operacijski sistem nemudoma snemite iz te ali te strani. Če najdete kakšen hrošč, pa ga posredujte tej strani. Več o tem operacijskem sistemu izveste tukaj.

2 komentarja

Red Hat in šolstvo

Slashdot - Red Hat je pred kratkim začel izvajati svoj K-12 Red Hat Linux Pilot Program, s katerim želi podjetje prodreti v različne šole s svojim Linux operacijskim sistemom. Prednost tega programa je, da je za šole popolnoma brezplačen. Vse kar morajo šole storiti je, da si zagotovijo računalnike, ki ustrezajo zahtevam Red Hatovih programov. Več o samem programu si lahko preberite tukaj, podjetje pa je za pohvaliti, saj je to zelo dober način, kako razširiti vpliv Linuxa.

0 komentarjev

Linuxi za Itaniume

Slo-Tech - Slycer je včeraj poslal novico o Red Hat linuxu za Itanium procesorje, danes pa še o SuSEjevem odgovoru. Ker sta si novici precej sorodni, ju bo združil kar v eno:

Sodeč po tej novici, je Red Hat najavil Red Hat Linux 7.1 za Itanium procesorje. Ta različica Linuxa celotno bazira na novem 2.4 jedru. Red Hat je, kot se spodobi za vsako novo različico Linuxa, vgradil tudi nekaj novosti. Red Hat Linux za Itanium procesorje je bil nareje predvsem za poganjanje zahtevnih programov na high-end serverjih in delovnih postajah. Pomembno vlogo je pri tem imel tudi Intel, ki je spoznal, da Linux utegne biti eden izmed najpomembnejših operacijskih sistemov v prihodnosti. Zato si je Intel izbral podjetje Red Hat za strateškega tehnološkega razvijalca. Še za konec: vsi srečneži, ki imate Itaniume, si boste lahko to distribucijo iz interneta sneli v prihodnjih tednih. Če pa vas zanima še kaj več, pa oddeskajte na Red Hatovo domačo stran.

Ter še o SuSE:

Takoj po najavi Red Hata, so se zganili tudi pri...

1 komentar