»

AMD raziskuje obrnjeno večnitenje

Slashdot - Obrnjeno večnitenje, v originalu reverse multi-threading, je nov trik, ki ga, če gre verjeti Reg Hardwaru in Slashdotu, raziskujejo AMD-jevi inženirji. Ideja je preprosta. Intel je s pomočjo svojega večnitenja operacijski sistem prepričal, da ima na razpolago dva procesorja, kar je blagodejno vplivalo na hitrost in učinkovitost. AMD namerava storiti nasprotno. Jasno je, da dva procesorja nista ekvivalentna enemu procesorju z dvakrat višjo nazivno frekvenco. Toda AMD pravi, da jih utegne nova tehnologija, ki jo razvijajo za procesorje generacije, ki bo sledila K8, k temu približati. Kakorkoli že, preden (in če sploh) bo ta tehnologija zapustila razvojne laboratorije, bo preteklo še mnogo vode, programska industrija pa se bo dodobra navadila večnitenja. Vprašanje je, če bodo hoteli nazaj.

34 komentarjev

Microsoftov neuravnovešen cash flow: Nadaljevanje.

The Economist - The Economist poroča o zanimivi Microsoftovi "dilemi": podjetje ima nerazporejenih (oz. v obliki gotovine (9,348) ali kratkorkočnih vrednostnih papirjev (47,059)) 56 milijard dolarjev (65,27). Delničarjem neposredno ljubša varianta -- torej izplačilo dividend -- že od nekdaj ni Microsoftova najbolj priljubljena (kaj šele prakticirana [:)]) rešitev, ampak bolj izhod v sili.

Bodimo pošteni: o podobnem stanju smo že poročali pred približno letom dni, med tem pa se je kup povečal za 10 MRD USD. Bill Gates sicer rad poudarja, da želi imeti vedno na razpolago vsaj toliko sredstev, kolikor bi jih podjetje potrebovalo za enoletno preživetje brez prodaje, vendar bi to ob današnjih številkah pomenilo polovico zneska. Ljubša rešitev je tudi tokrat nakup (se opravičujem: združitev) drugih podjetij, vendar bi to ob strategiji podjetja, ki nasprotuje velikim transakcijam (nakupi nad 100 MIO USD) oz. spodbuja povezovanje z namenom pridobivanja intelektualnega in človeškega kapitala, pomenilo...

17 komentarjev

Pogajanja med Microsoftom in Evropsko Unijo propadla

Slashdot - Microsoft, ki je na drugi strani Atlantika že pred časom končal s svojimi pravnimi težavami z ameriško vlado, pa se na naši strani Atlantika še vedno otepa pravnih problemov. Tako so pogovori med slednjim (Microsoftom) in evropskim komisarjem Mariom Montijem propadli, Microsoftu pa sedaj grozi velikanska kazen med 100 milijoni in eno milijardo evrov zaradi kršitve pravil konkurence, "razdelitev" Oken na tista z in tista brez Windows Media Playerja in razkritje določenih delov programske kode razvijalcem, da bi le-ti lahko izkoristili prednosti, ki jih imajo Microsoftovi programerji različnih programov. A kazen je že vse prej kot izrečena, zatorej je pričakovati, da bo Microsoft uporabil vsako pravno sredstvo, ki jim je na razpolago v Evropski uniji, da kazni ne bo plačal.
Novica in uradna izjava.

4 komentarji

Evropska komisija grozi Microsoftu

ITworld.com -

Evropska komisija (ang. European Commission) še vedno ni zadovoljna s položajem Microsofta in trdi, da je le-ta še vedno preveč monopolističen, zaradi česar lahko Microsoft kaznujejo s plačilom kazni v višini desetine letnih prihodkov od prodaje, kar bi zneslo okrog tri milijarde dolarjev. Po besedah komisarjev Microsoft še vedno izvaja nedovoljen monopol, zaradi česar so prve tožbe vzklile že leta 1998. To je po besedah Komisije še zadnja možnost, da Microsoft objasni svojo politiko, saj bodo v nasprotnem primeru prisiljeni sankcionirati takšno vodenje poslov, kot ga izvaja Microsoft.

Po njihovem mnenju namreč Microsoft izkorišča posedovanje izvorne kode operacijskega sistema, tako da konkurenčni proizvajalci ne morejo razviti dodatnih orodij tako kvalitetno kot Microsoft, saj nimajo ustreznih podatkov o delovanju operacijskega sistema. Komisija tako zahteva, da Microsoft vsem proizvajalcem pokaže ustrezne dele izvorne kode sistema, ki bi jo rabili za izdelavo kvalitetnih...

57 komentarjev

Navali v Microsoftovih samopostrežbah

Slo-Tech - V Microsoftovih pisarnah pričakujejo kar 5% letnega prometa, ustvarjenega samo na dan 31. julija. Pa ne zaradi poostrenega nadzora na cestah (Odlok o ZVCP, člen Sergio dobi vozniški izpit) -- to se sicer zna zgoditi dan kasneje zaradi navala oboževalk na stavbo največjega raztaljevalca e-položnic -- ampak ker se podjetjem izteka čas, ki ga je določil Microsoft za nadgradnje programske opreme oz. naročnin.

Če na kratko spomnim (če ni v povezanih novicah, je pa na googlu, hudirja!): MS je pred davnim obelodanil nov (XP?) sistem licenciranja, ki je po njihovih izračunih sicer cenejši, podjetja, ki pa bi za rok zamudila, bodo povečini primorana programsko opremo kupiti na novo. Klik!

5 komentarjev

NASA in njena konzervativnost

SMH - NASA je zares zanimiva ustanova. Po eni strani v tej ustanovi najdemo najsodobnejšo, po drugi strani pa najdemo najbolj zastarelo računalniško opremo. Najsodobnejša najdemo v oddelku za napovedovanje vremena, medtem ko najstarejšo najdemo v space shuttlih, ki so postali pravi računalniški muzej. Za kaj gre? Dejstvo je, da space shuttle še danes poganjajo zelo zastareli procesorji. Če za primer navedem, da space shuttli še vedno uporabljajo stare Intelove procesorje 8086 za preverjanje podpornih raket, me kar zmrazi. Zato NASA na veliko išče nadomestne dele. Po poročanju tega članka je NASA celo kupila zastarelo medicinsko opremo, da je lahko iz nje vzela procesorje 8086. Zato ni čudno, da se že dalj časa išče nadomestitev za že malce ostarele space shuttle. Pred časom sem izbrskal še eno zanimivost, ki pa jo ne boste našli v prej omenjeni novici: bojda, da NASA še danes precej čisla procesorje 486 in 386 in jih celo vgrajuje v satelite. Tukaj seveda ne gre za Nasino škrtost, saj...

4 komentarji

Microsoftovo premoženje

Slo-Tech - Ste se kdaj vprašali, koliko sredstev ima na razpolago najbolj poznani softverski velikan na svetu - Microsoft? No, če ste se, potem ne smete zgrešiti zanimivi novice na CNN. Tu so se izognili zoprnim statistikam in raje napisali članek bolj primerjalno. Če povzamem: Microsoft ima na razpolago reci in piši 39 milijard $ sredstev, ki pa nezadržno rastejo in bodo v kratkem (če že niso) dosegle in presegle 40 milijard $. To je zares izjemna količina denarja, saj lahko Microsoft z njim kupi 23 space shuttlov ali vse nogometne, hokejske, baseballske in košarkarske ekipe, ali pa vso letalsko industrijo - dvakrat. Skratka, prav zastrašujoča finančna moč Microsofta [8-O].

7 komentarjev