»

Izšel Linux 3.0

Slo-Tech - Danes je po krajši zamudi po odpravi manjšega hrošča izšla nova verzije Linuxovega jedra 3.0. Čeprav bi iz imena sklepali, da gre za verzijo polno velikih sprememb, se je Linus Torvalds za prestop z 2.6.39 na 3.0 odločil povsem arbitrarno - ker se mu je tako pač zdelo. Sodeč po novostih in izboljšavah bi bila primernejša oznaka vsekakor 2.6.40 ali pa 2.8.0.

Glavne novosti v novi verziji so podpora za cleancache, izboljšana podpora za virtualizacijo, clustering, gonilniki za Microsoftov Kinect, posodobljeni in dodani gonilniki za grafične čipe, optimizacije za platforme Sandy Bridge, Ivy Bridge in Fusion ter pohitritev delovanja. Drugih večjih sprememb, poleg seveda odprave nekaterih hroščev, ni.

Večja sprememba pa je nov razvojni cikel, saj se dokončno poslavlja uveljavljeno številčenje verzij. Pred verzijo 2.6...

77 komentarjev

Mazda z USB ključem

EverythingUSB - Pri Mazdi pripravljajo nov model Sassou (zaenkrat gre še za konceptni avtomobil) razgibanega izgleda, namenjen mlajši, digitalno ozaveščeni populaciji. Od različnih zanimivih detajlov prav gotovo v oči najbolj pade način vžiga - namesto običajne cilindrične ključavnice bo avto uporabljal USB ključ. Ta ne bo namenjen zgolj zagonu motorja, saj bomo nanj lahko naložili tudi načrt potovanja in sveže glasbene datoteke. Več preberite v izvirni novici.

31 komentarjev

Debian GNU/Linux 3.0

Debian - Izšla je nova različica operacijskega sistema Debian GNU/Linux 3.0 s kodnim imenom Woody. Za tiste, ki ne veste: Debian GNU/Linux je zastonjski operacijski sistem, ki trenutno podpira kar 11 različnih procesorskih arhitektur.

Različica 3.0 med drugim vsebuje KDE 2.2, GNOME 1.4 in XFree86 4.1 ter seveda Mozillo, Galeon, Konqueror in se v polni različici razteza čez 6 zgoščenk.

Slike CDjev si lahko prenesete od tukaj. Kodno ime naslednje različije je sarge [:D].

Dodatek: CDje lahko prenesete tudi iz Slovenije.

0 komentarjev

Red Hat LIMBO

Slashdot - Red Hat je nedavno izdal Valhallo (bivši Skipjack), oziroma Red Hat Linux 7.3, a kljub temu podjetje trenutno s polno paro dela na prihajajočem Linux operacijskem sistemu, ki trenutno nosi ime LIMBO. LIMBO je trenutno v fazi beta testiranj, zato ne pričakujte ravno normalne stabilnosti in zanesljivosti. V LIMBO so zaenkrat končno vključeni gcc-3.1, Mozilla 1.0+, OpenOffice 1.0 in še nekatere druge stvari.
Če slučajno spadate v eno izmed skupin "beta-test ubrisancev", potem si novonastajajoči operacijski sistem nemudoma snemite iz te ali te strani. Če najdete kakšen hrošč, pa ga posredujte tej strani. Več o tem operacijskem sistemu izveste tukaj.

2 komentarja

Red Hat 7.3 (Skipjack) izdan

Slashdot - Izšla je nova verzija ene izmed najbolj razširjenih Linux distribucij na svetu, Red Hat 7.3, kodno imenovan Skipjack. V to izdajo so Red Hatovci vključili kar nekaj novosti, med katerimi v oči najbolj pade popolnoma nov KDE 3.0, Gnome 1.4, Mozilla 0.99 in XFree86 4.2.0. Več o samem sistemu si lahko preberete tukaj, če pa vas zanimajo novosti, pa odklikajte sem. No roko na srce, novi Skipjack v nekaterih lastnostih ni bistveno napredoval od predhodnika s kodnim imenom Enigma (RH 7.2), saj je različica kernela še vedno 2.4.x, prevajalnik gcc pa je še vedno pri različici 2.96-RH, ki so jo nekateri razvijalci spljuvali po dolgem in počez. Za popolne užitke bo tako potrebna nadgradnja na gcc 3.0.3 ali 3.0.4. Če vas nova distribucija kljub majhnim pomanjkljivostim zanima, si jo lahko snamete na mirror strežnikih.

2 komentarja

Prihaja Red Hat 7.3 (Skipjack)

Slashdot - Pred dnevi je izšla nova distribucija SuSe in sicer verzija 8.0. Tokrat Red Hat "vrača udarec" z novo distribucijo ki nosi številko 7.3, njeno kodno ime pa je Skipjack (skipjack [skipdžaek] n skakač; cepetavček, (igrača); naut majhna jadrnica). Nova distribucija je še v beta fazi razvoja, obširni pregled njenih novih lastnosti si lahko preberete na linuxjournal.com. Če ste avanturisti, si že lahko dol-potegnete beta verzijo z Red Hat download strani.

0 komentarjev

Xfree86 4.2.0

Slashdot - Izšel je Xfree86 4.2.0. Changelog lahko dobite tule. Preden bo stvar zmirrorana in preden bodo narejeni paketi za vse distribucije, bo verjetno preteklo še precej vode. Ni ravno revolucija, je pa evolucija - veliko popravkov za različne grafične kartice.

7 komentarjev

Red Hat Linux 7.2 na voljo

ZDNet - Podjetje Red Hat nas še vedno razveseljuje z novimi različicami svojega Linuxa. Kljub temu, da je bila različica 7.1 (katere lastnik sem tudi sam :)) precej v redu, ne spijo na lovorikah, saj jim razne Open Source skupnosti z vedno novimi in novimi programi narekujejo hudičev tempo. Kljub temu, da različica 7.2 izgleda kot bolj evolucijska različica, pa je Red Hat vanjo vgradil nekaj precej zanimivih novosti. Red Hat po pričakovanju še vedno ostaja zvest svojemu grafičnemu namestitvenemu programu, ki pa je bil v prejšnji verziji obupen, saj mi po nameščanju linux file systema in swap particije enostavno ni hotel vključiti tipke "next". Tudi če bo trenutni namestitveni program imel probleme, pa lahko še vedno uporabimo dobri stari tekstovni installer, ki je sicer grd a učinkovit ;). Med novostmi so še nov bootloader, ki sliši na ime GRUB in je nadomestil dobrega stareg LILO-ta, ki pa je še vedno na voljo kot opcija. GRUB ponuja zanimivo novost: tisti, ki imate v računalniku dva ali...

0 komentarjev