»

Nov pomnilnik za mobilne naprave iz Hynixa

X-Bit Labs - Hynix je objavil, da so razvili prvi dvogigabitni pomnilniški čip DDR2 DRAM za mobilne naprave v 40 nm-tehnologiji. Hynixov čip DDR2 deluje pri efektivni frekvenci 1066 MHz, za delovanje pa porabi sila malo energije. Potrebno napajanje je 1,2 V, medtem ko ima prepustnost 4,26 GB/s. Nov pomnilnik je v skladu z JEDEC-ovimi standardi za uporabo v novi generaciji pametnih telefonov, smartbookov in tabletov. Masovna proizvodnja naj bi se začela še v tej polovici leta. Prvi, ki je predstavil dvogigabitne čipe za prenosne naprave, je bil sicer Samsung, ki je leta 2008 izdelal te čipe v 50 nm-tehnologiji.

0 komentarjev

Crucial DDR333@412

Adrian's Rojak Pot - Danes se potrebe po vse hitrejših ram modulih, zaradi vse zahtevnejših iger in programov, večajo in večajo. Zato prihajajo na trg vse hitrejši pomnilniki. A vseeno nekaterim niso dovolj niti najnovejši, zato se lotijo navijanja le-teh. Na Adrian`s Rojak Pot so si ogledali trenutno sicer ne-najhitrejši pomnilnik, a vseeno zelo overclockabilen, podjetja Crucial, velikosti 256 MB. Modul deluje pri taktu 333 MHz. Odločili so se, da ga preizkusijo, kako daleč bo šel z navijanjem. Že rezultat brez višanja voltaže je odličen, kaj šele potem. Končni rezultat je bil 412 MHz DDR iz začetnih 333. Članek bo verjetno zanimiv vsem, ki želijo iz svojega pomnilnika iztisniti tisti zadnji megaherc, zato ga priporočam. Klik!

6 komentarjev

PC3200 tudi uradno

X-Bit Labs - Če se spomnite, je VIA že pred časom izdala svoje čipovje z imenom KT400, ki je podpiralo neuradni DDR400 pomnilnik, a ga je VIA lahko propagirala le kot DDR333-compliant, saj pomnilniško združenje JEDEC še ni standardiziralo DDR400 pomnilnika. No, s strani JEDEC prihajajo razveseljive novice. Kljub prvotni odločitvi podjetja, da standarda DDR400 ne podprejo, so se odločili standard podpreti. Več o tem.

2 komentarja

Še več DDR400 modulov

več strani - DDR400 je postal že pravi naslednik dodobra uvevljavljenga DDR333, kljub temu da JEDEC sploh še ni uradno postavil standarda za DDR400. Proizvajalce seveda to ne moti, izdali so si kar svoje standarde. Danes vam predstavljam testa TwinMOSove in Corsairove DDR400 palčke, katerih teste ste si že lahko ogledali. Da vidimo, če pridejo različne spletne strani do enakih rezultatov.

2 komentarja

SiS in VIA zavrnila podporo DDR400

X-Bit Labs - Po poročanju X-Bit labstov, sta proizvajalca procesorskih naborov zavrnila podporo standardu DDR400 v najnovejših naborih SiS648 in P4X400. Problem je v tem, ker standarda še ni podprl JEDEC in prav lahko se zgodil (čeprav zaenkrat še ni uradno potrjeno), da se bo pomnilnik DDR400, ki ga bo odobril JEDEC rahlo razlikoval od trenutnih DDR400 modulov. Oba proizvajalca sta tudi malce bolj previdna pri naborih za procesorje SocketA, zato tudi tam ni pomnilnik DDR400 uradno podprt. Pričakovati je, da bo nov hitrejši pomnilnik DDR uradno podprt šele v KT400A in prihodnjih naborih za Pentium4. Samo mislimo si lahko, kaj se lahko zgodi, če JEDEC ne bo podprl specifikacij za DDR400.

1 komentar

Primerjava pomnilnikov

The Naked Review - Danes sem naletel na zanimivo primerjavo pomnilnikov na strani The Naked Review (jao, kaj se bodo še spomnili [:D] ). Stran je obetavna, saj avtor zatrjuje, da bo poizkušal vse teste spisati čimbolj objektivno in da bo opisoval samo tiste komponente, ki jih bo kupil z lastnim denarjem. Če je avtor novonastale strani držal besedo, se lahko prepričate v tem testu, kjer je primerjal kar štiri pomnilnike: OCZ PC3200, Samsung DDR333, Crucial DDR333 in Kingmax DDR400. Prva dva sta zasnovana na Samsungovih čipih, tretji na Micronovih, najbolj zanimiv pa je zadnji, ki je osnovan na čipih DDR400, ki predstavljajo prihodnost standarda DDR in so že podprti v nekaterih čipovjih podjetja SiS. Test je spisan zanimivo in se ga splača prebrati; predvsem zaradi tega, ker so rezultati popolnoma drugačni kot bi morali biti.

0 komentarjev

Linux kernel 2.5, 2.6

Byte - Na Bytu so se je pojavil članek, kaj lahko Linux uporabniki pričakujejo v naslednjih verzijah Linux jedra. Kakor v prejšnjih različicah, lahko tudi tukaj pričakujemo obilo novosti - večina softverskih. Kar pa se tiče podpore novim procesorjem: Itanium je že podprt, podpore za druge procesorje pa še niso najavljene (avtor članka sklepa, da bi Linux lahko v prihodnje deloval tudi na HP PA-RISC procesorjih, vendar so to le predvidevanja).
Ker so se začele za Linux močno zanimati tudi velika računalniška podjetja, lahko nova jedra pričakujemo malce prej, kot ponavadi.

2 komentarja