»

P2P programi nedolžni. Krivi uporabniki!

Wired News - Dve leti po tem, ko je ameriško sodišče Napsterja klavrno pokopalo, se je v ZDA končala še ena tožba proti servisom za izmenjavo datotek med uporabniki (P2P). A presenetljivo je tokrat ameriški okrožni sodnik Los Angelesa razsodil, da v tem primeru obtožena Grokster in Streamcast Networks ne moreta biti kriva za nelegalno početje uporabnikov, saj predstavljata le orodje in aktivno ne sodelujeta pri spodbujanju nabiranja rožic. V obrazložitvi je sodnik zapisal, da tudi proizvajalci naprav za presnemavanje video kaset niso krivi za početje uporabnikov, zatorej tudi obtožena ne moreta biti. Več o tem.

16 komentarjev

RIAA versus Sharman Networks

Australian IT - Ameriško sodišče je dovolilo Zvezi Potrošnikov, ups, Recording Industry Association of America, da formalnega lastnika omrežja KaZaA doda v paket z drugimi servisi (Morpheus, Grokster...) v drugi pravni zadevi. Klik!

V avstralskem Sharmanu še niso prejeli odločbe; slednji prav tako vztrajajo pri predhodni sodbi, da upravitelj omrežja ne more biti odgovoren za zlorabo sistema iz strani uporabnikov. Prav tako pa se -- podobno kot v primeru podjetja Elcomsoft -- pojavlja vprašanje jurisdikcije: tako Elcomsoft kot Sharman Networks nista ameriški podjetji, ampak rusko oz. avstralsko.

2 komentarja

Danijel Still: Ko Okna niso Okna

The Register -
Q. My question is: Can the graphical user interface of Windows be removed?
A. I'm sorry. No, I do not believe so. It would no longer be Windows.
V Ameriki je trenutno pravi hit nadaljevanje Rapsodije Microsoft. Vsebina knjige nam razloži ustroj nam znanega sveta: da sta KDE ter GNOME pravzaprav operacijska sistema, da če na Linuxu slednja odstraniš, istočasno odstraniš praktično tudi možnost povezave na internet. Glavna oseba v drami, ki se dogaja na ameriških sodiščih pa sta karizmatični tožilec, Kevin Hodges, ter Poznavalec™ iz MIT-a in Microsoftova priča, Stuart E Madnick.

Celoten izvod komedije si zagotovite tukajle. No, Kliknii že!

12 komentarjev

AMD: Microsoft, proizvajalca najboljši prijatelj!

The Register - Verjeli ali ne, po plazu proti MS-ju nastrojenih kritik raznih prič na ameriških sodiščih, bo AMD pričal za giganta.

Uradna AMD-jeva obrazložitev je, da so monolitna oz. nemodularna Okna še vedno boljša -- vsaj za proizvajalca. Nekako ne gre omenjati potencialne nekompatibilnosti tisočinene verzije našega ljubega OS-a ter kopice programja ter trdine zanj. No, pa da ne bomo ostali pri proizvajalcih: tudi kupci v taki situaciji ne bi bili ravno na najboljšem, kar pak jako skrbi tožilstvo. Če že moram, bi kot primer problematičnosti modularnosti (predvsem za "domače uporabnike") izpostavil (že vidim, kako bom tepen) -- Linux. Klik!

13 komentarjev

Nov DVD

Slo-Tech - Novica: Ker se pospešeno pripravljamo za Infos ter ker nam je včeraj izpadel strežnik, se opravičujemo za malo daljšo odsotnost z vsebino. Navkljub vsemu si pa lahko danes preberete nov DVD, ki ga je za vas spisal že dolgo ustaljeni Slo-Techer DrSergioDJ. Pay it forward je film o čustveno razrvanem učitelju, ki ima fiksno idejo o tem, kako bi spremenil svet. Sin, mati, oče ter učitelj so glavne osebe v zgodbi o uspehu, ljubezni ter razočaranju. Dober film, vam povem. Je bil vam tudi tako všeč kot meni? Komentirajte!

9 komentarjev