»

Hynixa nihče noče

X-Bit Labs - Januarja so vzniknile govorice, da je kontrolni delež v južnokorejskem polprevodniškem gigantu Hynixu naprodaj. Svoja deleža sta prodajali Korea Exchange Bank in Korea Development Bank, ki sta si ju pridobili s konverzijo terjatev v lastniške deleže ob krizi leta 2001.

Konzorcij devetih bank, združenih okrog omenjenih dveh, po javni napovedi o prodaji niti po dvotedenskem podaljšanju roka ni prejel nobene ponudbe za nakup. To je že tretji spodletel poizkus prodaje Hynix v zadnjem četrtletju, čeprav podjetje spet posluje z dobičkom, kar spravlja banke v nezavidljiv položaj.

KEB je v izjavi za javnost zapisala, da bodo primorani 28-odstotni delež prodati po kosih, če se ne bo opogumil noben investitor, in namignila, da so za ponudbe še vedno odprti. V emiratu Abu Dabi, kjer so zanimali za nakup, se zanj niso odločili, a so sredi januarja s KSIA (Korea Semiconductor Industry Association) podpisali memorandum o potencialnem sodelovanju.

0 komentarjev

Hynixu odpisani dolgovi

X-Bit Labs - Pomnilniški gigant Hynix je že nekaj časa na robu preživetja, saj ga pestijo denarne težave; pridelali so namreč kar nekaj dolgá. No, danes pa so doživeli rahlo olajšanje, saj so se upniki na čelu s Korea Exchange Bank, ki je tudi največja upnica, odločili podjetju odpisati za 4,1 milijarde dolarjev terjatev. Konkurenčni podjetji Micron Technology ter Infineon AG se s to odločitvijo nikakor ne strinjata, saj menita da gre za nepravično pomoč podjetju (spomnimo se, Micron že nekaj časa želi kupiti Hynix), zato sta se celo pritožili na sodišču. Klik!

1 komentar

Hynix z novimi pomnilniki

X-Bit Labs - Podjetje Hynix ima zagotovo primat med proizvajalci kakovostnih pomnilnikov, saj njihovi moduli veljajo za najbolj stabilne ter najhitrejše. No, danes pa so postavili še en mejnik: kot prvi proizvajalec so predstavili čip s prepustnostjo 1Gb/s na pin. Njihov najnovejši DDR pomnilnik tako tiktaka pri 500 MHz, z njegovo masovno proizvodnjo pa so pričeli danes, tako da lahko pričakujemo tovrstne čipe v trgovinah v začetku prihodnjega leta. Klik!

0 komentarjev

Micron, Hynix: obnovitev pogajanj

The Register - Lep čas nazaj smo pisali o pomnilniški tovarni Hynix, ki je bila v čednih finančnih težavah ter podobno usmerjenemu Micronu, ki je bil pripravljen odkupiti lep paket delnic Hynixa (hec: pomnilniška vojna [>:D]).

Prodaja takrat ni uspela (beri povezane novice), predstojnik korejske finančne nadzorne komisije pa delničarje in upravo poziva k obnovitvi pogajanj. Namreč, še pred decemberskimi predsedniškii volitvami bi želeli na Hynixovih papirjih videti ameriško zastavo. Oh say, can you see...

0 komentarjev

Hynix Micronu "ne"

ARNet - 22. 4. je bila objavljena novica dneva, saj smo zvedeli, da je Micron s Hynixom podpisal Memorandum of understanding, saj sta se odbora podjetij strinjala z Micronovo namero o nakupu Hynixa. Danes, le nekaj ur pred iztekom pogodbe, je Hynix zavrnil Micronovo pogodbo. Razlog? Načrt naj bi znatno precenil vrednost Micronove delnice, ki naj bi odkupila celotno Hynixovo pomnilniško proizvodnjo. Veselo na branje!

0 komentarjev

Micron bo kupil Hynix

CNN - Micron in Hynix sta podpisala predpogodbo, ki naj bi stopila v veljavo tridesetega aprila, po kateri naj bi Micron kupil Hynixov oddelek pomnilniških ćipov za 3.4 milijarde amerikanerjev in s tem vzel zastavico podjetju Samsung kot največjemu proizvajalcu pomnilniških modulov, kar za nas pomeni samo eno stvar - Micron si bo lahko sam postavljal cene. Klik! Pa ravno so začele padati cene...

2 komentarja

Nepričakovano sožitje velikanov

X-Bit Labs - Očitno si lahko proizvajalci pomnilnika oddahnejo, saj cene pomnilnika spet ustaljeno potujejo na običajno raven. To pa še ne pomeni, da je čas za spanje. Ne, če poslušamo podjetje Micron, ki ga zahtevnejši uporabniki po vsem svetu poznajo kot proizvajalca, ki ne razočara in izdeluje izjemno kvaliteten pomnilnik, potem je čas, ko cene pomnilnika rastejo, čas, ko se sklepajo nova zavezništva. Tako nas je pred kratkim presenetila novica o sodelovanju med podjetjema Hynix in Micron. To je preprosto povedano kar presenetljivo, saj sta Hynix in Micron največja tekmeca na tem področju in kar tekmujeta med sabo, kdo bo prevzel več tržišča. No ja, izgleda, da je krizno in postkrizno obdobje čas, ko se začnejo povezovati tudi najhujši konkurenti. Biznis, kaj hočemo .

0 komentarjev

Preveliko povprašanje po DDR-ju

Slo-Tech - Novico je prispeval Ivan Vlahinic. Hvala!

Na X-bit labs so dobili anonimno novico, da bodo veliki proizvajalci pripravili "pomankanje rama". Predvidevajo, da bo svetovno povpraševanje ta mesec znašalo 52 milijonov za 128MB DDR čipe. Pokritje po povpraševanju pa bo manjše. Poglejte: od Samsunga dobimo 15 milijonov čipov, 12 milijonov od Nanya-e,7 milijonov Hynix-a in 2 milijona od Micron-a. To je vse skupaj 36 milijonov. Vsi drugi proizvajalci bodo naredili 3 milijone. To vse skupaj znaša 39 milijonov. Poglejmo, kaj smo zvedeli: povpraševanje znaša 52 milijonov čipov, naredijo jih pa samo 39 milijonov. Že spet bodo cene rastle.

5 komentarjev

Pomnilniška kriza se še vedno stopnjuje

The inquirer - Gotovo ste se še spomnili drznih napovedi, da si bodo pomnilniški giganti opomogli do začetka leta 2002. Marsikdo je upal, da se to ne bo zgodilo, saj bi z okrevanjem pomnilniške industrije izginile skoraj sanjsko nizke cene, ki smo jim trenutno priča. Gotovo se tudi spomnite poročil, da naj bi operacijski sistem Windows XP naredil krizi konec. Mogoče se bo to zgodilo v prihodnjih mesecih, vendar težko verjamem. Kot kažejo zadnje analize podjetja Dataquest Gartner, se bo pomnilniška kriza nadaljevala najmanj do četrte četrtine prihodnjega leta - se pravi dobro leto. Je to dobro? Za uporabnike, ki jih zanima samo nizka cena pomnilnika, ne pa tudi kvaliteta zagotovo, vendar morate vedeti, da marsikateri precej znan proizvajalec ne bo preživel tako dolgo. Viking je že zaključil s poslovanjem, Toshiba premišljuje o zaprtju svoje DRAM tovarne, prav tako pa tudi Infeneon, ki je bil med navijači v najboljših časih znan kot izredno kvaliteten proizvajalec. Najbolj žalostno je vse skupaj...

0 komentarjev

Proizvajalci RAM-a se puntajo

The inquirer - Nekateri proizvajalci RAM-a kot sta Samsung in Hynix (Hyindai) ne prenesejo več tako nizkih cen, zato razmišljajo o umetnem zvišanju cen. Samsung in Hynix naj bi ustvarila umetno pomanjkanje tako, da bi preprosto izklopila proizvodnjo. Kar se proizvodnje samega RAM-a tiče imata prav, saj so dobički precej ubogi v primerjavi z "zlatimi" časi dragega pomnilnika. Kar pa se nas uporabnikov tiče, pa ugašanje proizvodnje ne bo naletelo ravno na kake prijateljske odzive. No, čeprav Hynix še vedno razmišlja o izklopitvi proizvodnje, je Samsung najavil, da v prihodnosti nima takih namenov (kakšen preobrat ). Na dogodke se je odzval še Micron, ki je najavil, da ga nizke cene RAM-a ne motijo in da tudi on ne bo zmanjševal proizvodnje (yeah, long live Micron ). Več na The Inquirerju.

3 komentarji

Prihodnost tržišča po Infineon-ovo

X-Bit Labs - Infeon/Micron je danes predstavil svoj načrt razvoja pomnilniškega tržišča. Ogledate si ga lahko tukaj. Kaj pravi? Očitno je, da Micron ni najbolj navdušen nad RDRAM-om (ali imajo tožbe kaj opraviti s tem ali gre za premišljeno potezo?), saj ta nikoli ne preseže 6% celotne izdelave. Se pa Micron bolj posveča DDR pomnilniku. Letos je DDR-ramov delaž še majhen (5%), naslednje leto pa se bo povečal na 31%! Micron v svojem načrtu celo upošteva prihodnje tehnologije, ki jim pripisuje tudi delež proizvodnje. Sicer teh tehnologij ne definira, ampak jih označuje z frazo "Nove tehnologije". Ta "roadmap" je zanimiv tudi iz drugega vidika; vsaj približno nam nakaže prihodnost računalniške tehnologije in hitrost razvoja.

0 komentarjev