»

Intel napada: Celeron udaril na 2 GHz

Tom's Hardware - Na Tom's Hardware so si pravkar ogledali najnovejšega Celerona, ki reči in piši, tiktaka že pri celih dveh milijardah urnih ciklov v sekundi. Intel se je tokrat potrudil in zadevo izdal na Northwood jedru (0.13 mikronska tehnologija izdelave), vendar žal obdržal klavstrofobičnih 128k drugostopenjskega predpomnilnika in borih 100 MHz zunanje hitrosti vodila. Za kaj več o zmoglijvostih ter navijalskih zmožnostih pa kar hitro skočite na to stran!

15 komentarjev

Procesorji prihajajo, cene padajo

News.com - Že v tej četrtini leta bo Intel izdal 2.8GHz Pentium4 , kasneje -v četrti četrtini (za čas počitnic in nakupovalne mrzlice) - pa še 3GHz model. S tem, ko bodo prišli na trg novi modeli, bodo starim vztrajno padale cene. 2.53GHz P4 naj bi se cena znižala za kar 63%. Tega sicer ne verjamem, toda če tako pravijo analitiki, bo moralo že držati. [:D] Prav tako bodo cene še padle tudi nižje frekvenčnim procesorjem, toda za malce manj. Datum spremembe cen pa so prestavili s 27. oktobra na 1. september. Mi pa vsi veseli, kajne?

Končno pa prihaja tudi moj omiljeni procesor, ki ga že komaj čakam - Celeron z Northwood jedrom. Najnovejši 1800MHz model je še vedno izdelan v 0,18mikronskem Willametteu, kar onemogoča dobro navijanje. Novi Northwoodi pa prinašajo vse dobre strani P4 procesorjev, s tem seveda tudi 0,13 mikronov (OC rules!). Za več informacij kliknite sem.

1 komentar

Test Intel 1.8 Ghz P4 procesorja

Hexus - Sicer te hitrosti niso nič novega pri Intelu, je pa zgrajen na Northwood jedru, kar pomeni 0.13 mikronsko izdelavo, kar posledično zmanjša porabo in segrevanje procesorja ter poveča njegove navijaške sposobnosti - testiran primerek se je dobro počutil na 2304 MHz, kar je 500 MHz več od tovarniške hitrosti[:)]. Članek si lahko ogledate tukaj.

1 komentar

Intel najavil 0.09 mikronske procesorje

X-Bit Labs - Včeraj so predstavniki Intela objavili, da naj bi Intel začel s prodajo svojih procesorjev, izdelanih v 0.09 mikronski tehnologiji (90 nanometrov). Zaenkrat se še ugiba o tem, kateri Intelov procesor bo prešel na to tehnologijo, čeprav glede na to, da je na začetku leta 2002 napovedan P4 Northwood (0.13 mikronska izdelava), ki bi moral zadostovati za vsaj eno leto, pri X-Bit Labs predvidevajo, da bo novi procesor izdelan v 0.09 mikronih prihajajoči Intelov Banias procesor. Več o procesorju in Intelovih načrtih tukaj.

5 komentarjev

Intel Pentium 4 se bodo izrazito pocenili.

Hartware.net - V času, ko govorimo o nenehnem zniževanju cen procesorjev, se naj bi 28. 8. zgodilo še eno veliko znižanje P4 procesorjev. Izgleda, da je začel Intel z svojo politiko nadomeščanja P3 procesorjev s P4. Tako naj bi se P4 1,8 GHz pocenil za celih 55% in naj bi stal v masovni prodaji samo $256. Oktobra pa naj bi stal isti procesor le še $225. Celotne tabele si lahko ogledate tukaj . Kot lahko vidite, naj bi v zadnji četrtini leta dočakali 2,2 GHz P4 procesor in celo 1,2 GHz Celeron procesor. Glede na predvidena ekstremna znižanja P4 procesorjev bi bilo dobro, če bi se pocenile tudi osnovne plošče zanje. Zagotovo pa se bo boj zniževanja še nadaljeval.

11 komentarjev

Consortium je predstavil EUV napravo

Tom's Hardware - EUV Industry Consortium je predstavil prototip naprave, ki lahko s pomočjo močne ultravijolične svetlobe (extreme ultraviolet light) natisne vezja s podobnim procesom, kot je fotografiranje! Sedanja tehnologija je zmožna 0.1 mikronske izdelave, do leta 2006 pa pričakujejo, da bodo s pomočjo EUV-ja lahko proizvajali 0.03 mikronske čipe in dvignili hitrost do 10 GHz. Zanimiva tehnologija, vendar sem osebno pričakoval 10GHz pred letom 2006.

4 komentarji

Intelov načrt za prihodnost

X-Bit Labs - Neka kitajska stran je objavila dopolnjen Intelov načrt za prihodnjost:
  • Do konca leta 2001 bo P4 dosegel frekvenco 2GHz. Na tržišču bosta dva modela, 0.18 micronski Pentium 4 z Willamette jedrom in 0.13 micronski Pentium 4 z Northwood jedrom. Oba bosta delovala s pomočjo podnožja Socket478, edina razlika (razen velikosti izdelave) bo, da bo Northwood imel 2x več L2 cacha in sicer 512Kb!
  • 2GHz bo končna meja Pentiuma 4 z Willamette jedrom. Na tržišče bo prišel v tretjem četrtletju z ceno $562 (ob začetku prodaje)
  • P4 z Northwood jedrom pa bo na voljo v sredini zadnjega četrtletja. Začeli bodo z frekvenco 2.2GHz in v drugem četrtletju lahko pričakujemo 2.4GHz verzijo.
  • Glede na Intelov načrt, bo Tualatin Pentium III na voljo v tretjem četrtletju (2001). Na voljo bodo trije modeli: 1.13GHz, 1.2GHz in 1.26GHz. Vendar izdelovalci osnovnih plošč menijo, da ti procesorji ne bodo zelo popularni, saj bodo Pentiumi 4 takrat stali že občutno manj kot Pentium III Tualatin!
Intel torej res...

7 komentarjev