»

Grafična kartica za PCI vodilo

X-Bit Labs - Čeprav je dandanašnji vodilo AGP v vseh novejših računalnikih, se še vedno kje najde kdo, ki bi potreboval grafično kartico na PCI vodilu, ali zato, ker je računalnik star, ali pa zato, ker bi rad imel v računalniku še eno grafično kartico in okoli sebe kup monitorjev. Rešitev ponuja podjetje CP Technology s svojo RV25P-B3, ki bo, kot kaže, najhitrejša PCI grafična kartica vseh časov. Na njej bo namreč tiktakal ATIjev Radeon 9000 na 250 MHz, družbo mu bo delalo 64 MB DDR SDRAMa na 400 MHz. Na kartici bodo še priključki D-Sub, DVI-i in TV-out ter podpora več monitorjem prek HydraVision programja.

Jah, bomo videli, kako se bo zadeva prijela ... za igračarje po moje ne bo. Seveda pa gre počakati na prve teste.

7 komentarjev

Ne tega delat!

X-Bit Labs - Danes je PowerColor izdal nujno opozorilo vsem lastnikom matičnih plošč na i845 in i850 čipovjih. Opozarja, da nikakor in nikoli ter pod nikakršnimi pogoji ne smete tlačiti AGP 2x in nižjih grafičnih kartic v AGP reže teh matičnih plošč. Čipovje ima namreč neko napako, ki dopusti, da pride do kratkega stika na AGP reži zaradi previsoke napetosti (AGP 2x uporablja napetost 3.3V za delovanje, AGP 4x pa le 1.5V). Paziti morate torej vsi lastniki matičnih plošč na i845 in i850 čipovjih, ki imate: NVIDIA Vanta ali Vanta LT, SiS 6326, Savage4 (do revizije 3.0) in Voodoo3 grafičnih kartic. Če ne upoštevate tega opozorila, je velika možnost, da vam bo "skurilo" AGP režo na matični plošči. In ne recite potem, da vas nismo opozorili!

4 komentarji

Brookdale je zakon

X-Bit Labs - Spet novice iz Computexa. Ta sejem je še ena od stvari iz mojega Spiska. Saj sem vam že povedal. Tisti spisek na katerega pišem vse kar bi rad imel, pa ne bom.
Na Computexu so proizvajalci matičnih plošč dobesedno znoreli od veselja. Ta čip naj bi, po mnenju proizvajalcev, bil nekaj zelo privlačnega za kupce in zato tudi za proizvajalce. Brookdale je Intelov čip, ki dopušča uporabo poceni SDRAM pomnilnika s Pentium 4 procesorji. Za primer: Gigabyte bo izdal 7 matičnih plošč na Brookdale čipu. V celotnem času do zdaj je Gigabyte izdal le 4 matične plošče na i850 čipovju.
Kako se bo SDRAM obnesel v povezav s Pentiumi 4, je veliko vprašanje. P4 je narejen tako, da potrebuje veliko hitrost pomnilnika (RDRAM). Če mu tega ne omogočimo, je le P3 z dodatnimi funkcijami...

0 komentarjev

P4 1,4 GHz ter P4 1.7 GHz

Active Hardware - Na Active Hardware sem zasledil primerjalni test - pod drobnogled so vzeli Intel P4 1.4 GHz ter Intel P4 1.7 Ghz, sparjena z osnovno ploščo Intel D850GB, ki temelji na Intelovem i850 čipovju. Čeprav je test dolg že kar predolgih 16 strani, povedanega ni bilo kaj preveč novega: Danes Intel P4 ponuja premalo za preveliko ceno. Narediti moramo preveč zamenjav (ohišje, pomnilnik, napajalnik) za premalo efekta. Res je, da je Intel v P4 vgradil res vse nove funkcije in da je P4 pač prvo novo jedro po Pentiumu Pro (na katerem so bili grajeni vsi nadaljni Pentiumi, vključno s P3) in res je tudi, da je bil tudi Pentium Pro polomija, saj je (ironično) bil predrag, res ponujal veliko, a pač premalo, da bi se ga splačalo kupiti. Če vprašate mene, bo P4 doživel lepo prihodnost šele takrat, ko se bo spravil izdelave nove serije procesorjev v .13 mikronski tehnologiji, saj ga bodo izdali na novem podnožju. Torej, trenutno podnožje, na katerem se potijo P4 procesorji, je le začasno. Da je pa bera...

4 komentarji

Konfiguracija z več monitorji

Turbo Tech - Ker Microsoft, naš dragi "Operation Systems Provider", zelo (in s tem mislim zelo zelo) slabo skrbi za dokumentacijo svojih možnosti, ki jih je vgradil v operacijske sisteme, se dostikrat pojavijo vprašanja. Turbo Tech se je dotaknil problema vezave večih monitorjev na več grafičnih kartic. Ja, tudi to je možno, Dual Head kartice niso nujne . No, fantje so se stvari lotili res pošteno, saj so se dotaknili vsake teme, ki bi nas utegnila zanimati pri vzpostavitvi "večmonitorjenja". Klik!

5 komentarjev

Sprejem Pentiuma4 zelo mlačen

ZDNet - ZDNet je objavil zelo zanimiv člančič, po katerem sodeč je Pentium4 v retail trgu bil zelo, zelo mlačno sprejet. V mesecu decembru, ki je prvi polni mesec prodaje novega procesorja, so se Pentiumi4 pojavili v približno 1% vseh novih računalnikov. Seveda za marsikoga ni nobeno presenečenje, saj Pentium4, vkleščen med visoko ceno, Rambusom in težavami z i850 čipovjem enostavno ni preveč privlačna izbira...

2 komentarja

Še več žužkov v i850 čipovju

Tech Web - Po neštetih poročilih o žužku v i850 čipovju, ki otežuje delo s PCI vodilom, je CRN odkril še enega nemarnega žužka. Ta bo prizadel predvsem ljubitelje DVDjev, namreč zvok, ki preko gre iz DVDja preko sistemskega vodila v zvočno kartico rad preskakuje ali pa celo popolnoma ustavi. Intelu se seveda zadeva ne zdi dovolj resna, da bi čipovje poklicali nazaj (v bistvu si tega niti ne smejo privoščiti), za 24. februar pa že obljubljajo novo revizijo čipovja, B4 (trenutna je B1 prime). Me prav zanima, ali bo nova različica odpravila napake.

1 komentar

Resnica o napaki v i850 čipovju

CNet - Pred nekaj dnevi ste lahko brali o še eni odkriti napaki v Intelovem i850 P4 čipovju, ki je onemogočala ali zelo upočasnjevala delo z več monitorji, če je grafična kartica (ali kartici) bila na PCI vodilu. Glede zadeve se v bistvu nihče posebej ne razburja, saj enostavno ni dovolj uporabnikov, ki bi se znašli v taki situaciji (uporaba P4 sistema z PCI grafično kartico na dveh monitorjih), vseeno pa je vredno pomisliti koliko takih majhnih napak se še skriva v čipovju. Zanimivo analizo lahko preberete na CNetu.

0 komentarjev