»

Prišla Tukwila

Itanium 2

vir: Wikipedia
HotHardware - Čeprav je Intelov Itanium na prvi pogled kot izgubljena ovca družine, ne gre zanikati dejstva, da je tehnološko nadvse napreden. Merilo bodo najnovejši Itaniumi serije 9300, prvi procesorji z jedrom Tukwila, dvignil še mnogo višje. V primerjavi s predhodnikom ima dvakrat več procesorskih jeder (štiri), ki lahko vsako s pomočjo Hyper-Threadinga obdeluje dve niti hkrati, torej osem na procesor. S štiri-procesorskim sistemom namenjenim Nehalemom EX si deli tudi kar nekaj lastnosti, kot je uporaba DDR3 pomnilnika in povezovalnih vodil QPI. Štirijedrniki bodo z do 30 MB predpomnilnika naravnost ogromni, saj bodo sestavljeni iz prek dveh milijard tranzistorjev. Temu bo pripomogla tudi izdelava v zastarelem proizvodnem procesu - zgolj 65 nm. Tukwilin...

33 komentarjev

Cenejši Itaniumi 2

X-Bit Labs - Itaniumi prav gotovo niso bili nikoli prav poceni in tako dostopni širšemu krogu ljudi. Intel pa je potegnil iz žepa skritega aduta in tako napovedal močno znižanje cen Itaniumu 2 z nazivno frekvenco 1 GHz. Čeprav se to sliši malo, se na silicijevi ploščici nahaja še kar 1,5 MB L2-predpomnilnika. Hkrati pa se ponaša z zelo nizko porabo energije. Pri Intelu napovedujejo znižanje za naslednji teden okoli 8. septembra. Priporočljiva maloprodajna cena bo tako 774 ameriških zelencev. Klik!

0 komentarjev

Dell z Itanium2 procesorji

X-Bit Labs - Predstavniki Della so prejšnji teden napovedali Dellovo namero o uporabi zmogljivih Intelovih Itanium2 procesorjev v svojih strežnikih. O datumih Dellov tiskovni predstavnik ni želel govoriti.

Dell se bo tako pridružil Hewlett-Pacakardu ter IBMu, ki sta zaenkrat edina proizvajalca, ki uporabljata Itaniume 2 v svojih rešitvah, vendar se je za razliko od njih odločil, da ne bo razvijal svojega čipovja, temveč da bo počakal na Intelov E8870 nabor. Dell bo tako moral počakati vsaj do pričetka prihodnjega leta, ko bo Intelova tovarna Santa Clara začela s proizvodnji IA64 arhitekture v 0.13 mikronski tehnologiji. Klik!

0 komentarjev

Konec Itaniumov na 733 ter 800 MHz

X-Bit Labs - Intel je včeraj objavil, da začenja s postopnim prenehanjem proizvodnje, dobave ter pošiljanja Itaniumov 733 MHz ter 800 MHz, saj je trenutno veliko večje povpraševanju po njunih močnejših bratcih. Procesorja z 2 in 4 MB L3 predpomnilnika bosta na voljo do 10. aprila 2003, po tem času pa boste lahko kupili le še modele iz starih zalog prodajaln.

Poteza je razumljiva, saj je Intel letos izdal Itanium2 procesorje na 0.18 mikronski tehnologiji, ki tečejo na višjih frekvencah in nudijo večje zmogljivosti. Prav tako naj bi Intel v roku šestih mesecev predstavil svoj nov strežniški procesor, Madison imenovan.

Itanium, kodno imenovan tudi Merced, je tako končal svoje poslanstvo. Okrog 50.000 delovnih postaj in strežnikov grajene okoli Itanium procesorjev je bilo prodanih, prav tako pa je bilo mnogo aplikacij razvitih izključno za Intelove 64-bitne procesorje. Klik!

0 komentarjev

Izvirnost

NeoSeeker - Za drugo generacijo Itanium procesorjev je Intel najavil, da se bo imenovala kar preprosto Itanium2. Kodno oziroma razvijalsko ime za to 64-bitno mašinico je bilo McKinley, in je predvsem namenjeno za delovne postaje in strežnike. Njegov predhodnik Itanium je sicer močan procesor, toda Itanium2 naj bi bil 1,5 do 2x boljši (hitrejši?) od predhodnika. Več si preberite na NeoSeekerju.

0 komentarjev

Več podatkov o McKinleyu

The Register - O McKinleyu sem obširno poročal že včeraj, vendar pa je medtem pricurljalo še nekaj zanimivih podatkov, ki jih zaradi strokovnosti in aktualnosti Slo-Techa enostavno moram pripisati. Ob splošno znanem dejstvu, da bo Itaniumov naslednik McKinley 64 bitni čip, bi bilo pametno opozoriti, da bo v procesor vključenih 32 kB L1, 256 kB L2 in kar 3 MB L3 predpomnilnika, kar je sicer nekoliko manj kot ga je bilo v Itaniumih, vendar dovolj za tržišče, kateremu je procesor namenjen. Novost je novo izboljšano 400 MHz vodilo, ki bo 128 bitno in bo omogočalo pasovno širino 6,4 GB/s. Da pa bi hitrost samega čipa prišla bolj do izraza, je Intel zmanjšal število stopenj cevovoda iz 10 na 8 in mu dodal dve novi izvršni enoti. Ravno zaradi tega posega se lahko kaj hitro zgodi, da bo McKinley pri isti frekvenci hitrejši od Hammerja, ki bo (vsaj mislim tako) imel 12 stopenjski cevovod. Vendar pa moramo na to dejstvo gledati z malo premisleka, saj sta pristopa obeh podjetij precej različna. Intel se...

0 komentarjev

McKinley - orjak in pol

CNet - Intelov procesor McKinley še vedno veselo buri duhove, saj je o njem znano le malo podatkov. Ne ve se, ali bo procesor uspešen na tržišču, in ne ve se, kakšna bo njegova končna zmogljivost. Vsi pa se strinjajo, da bo nov procesor ogromen, saj bo njegovo jedro zasedlo kar 464 kvadratnih milimetrov. Nekateri zato upravičeno pravijo, da bo McKinley eden izmed največjih čipov, kar jih je bilo narejenih v računalniški zgodovini. Intel si bo lahko na ta način ustvaril reklamo, ki pa ne bo ravno preveč vzpodbudna, saj ogromna velikost čipa pomeni, da bodo silicijski vaferji (to so tisti svetleči krogi, ki jih nasmejani znanstveniki držijo v rokah, ko so slikani) slabše izkoriščeni kot pri ostalih procesorjih, kar bo povečalo stroške izdelave. Vendar pa bo čip izjemno drag, zato bo Intel z dobro prodajo lahko hitro nadoknadil visoke stroške proizvodnje. Cene vam raje ne izdam, lahko pa vam povem, zakaj bo McKinley tako zelo drag. Najpomembnejši razlog je zagotovo velika količina...

2 komentarja

Prihaja McKinley!

X-Bit Labs - Intel s starim Mercedom (kodno ime za Itaniume) ni naredil ravno velikega vtisa na kupce, saj so bili prodajni rezultati precej mlačni. Intel je z Itaniumi hotel odščipniti delček tržišča Sunu, vendar mu to ni pretirano uspelo, saj je Sun na tem področju precej bolj ugledno podjetje od Intela, ki šele vstopa na ta del tržišča. No, kljub mlačnim rezultatom, se je Intel odločil, da nadaljuje z razvojem Itaniumov in jih v kratkem posodobi z novimi McKinley jedri, ki naj bi Itaniumov vdihnili nekaj tako potrebne svežine. Prve slike McKinleyev so se pojavile že jeseni, prve inženirske primerke pa bomo dočakali že januarja prihodnje leto. Tehnologija izdelave bo še vedno 0.18 mikronska, prvo masovno proizvodnjo procesorjev pa lahko pričakujemo v drugi četrtini leta 2002. Najprej bomo ugledali tri modele teh procesorjev: 1GHz Itanium s kar 3MB L3 predpomnilnika, 1 GHz Itanium z 1.5 MB L3 predpomnilnika in še 900 MHz različica z enako velikim predpomnilnikom.
Ker zmogljivi procesorji...

0 komentarjev

Slike McKinley in Northwood procesorja

Akiba - Intel še vedno dokazuje, da še zdaleč ni za v staro šaro, ampak še vedno aktivno razvija nove procesorje. Kaj nam ima Intel novega pokazati, so nam izdali pri Japonski Aikibi, kjer itak dobijo na vpogled ves hardver svetlobna leta pred drugimi stranmi. Tokrat se bahajo s slikicami najnovejših Intelovih procesorjev, kot so 0.13 mikronski Northwood (Pentium4) in McKinley (naslednik Intaniuma). Najbrž gre za inženirske primerke, ki jih Intel pošilja naokoli, seveda pa je vprašljivo, če ti primerki sploh delujejo. Je pa vseeno zanimivo pogledati, kako bodo izgledali Intelovi procesorji v prihodnje (saj bi priložil slike, vendar trenutno ne deluje dostop do mojega Slo-techarskega predala, kjer shranjujem slike;/).

0 komentarjev

Itaniumi prihajajo

DigiTimes - Dobesedno leta po prvi najavi in po nešteti spremembah v specifikacijah vse kaže, da bomo v roku parih mesecev končno zagledali prve Itaniume, Intelove 64 bitne procesorje. V prvi polovici tega leta bo namreč Intel izdal prvo različico procesorja s "starim" Merced jedrom. Ob procesorju bodo izšla tudi ustrezna vezna čipovja, in sicer 460GX ter i870. 460GX čipovje bo podpiralo do štiri Itaniume v navezi s PC100 SDRAM pomnilnikom (bljak? bljak!), i870 pa bo podpiralo 2-512 CPUjev.
Že v drugi polovici tega leta pa bomo videli novo revizijo procesorja in sicer na McKinley jedru.
No, mogoče bodo procesorji tokrat celo izšli, toda če sklepamo po dosedanjih izkušnjah... Več lahko preberete tukaj.

11 komentarjev

Intelovi serverski načrti

X-Bit Labs - Kljub velikim zaostankom z Itanium procesorjem in verjetni skorajšnji opustitvi proizvodnje matičnih plošč (tudi za strežnike...), ostaja strežniški trg za Intela še vedno zelo pomemben del pogače. To kažejo tudi njihovi načrti za prihodnost... Konec tega leta (4. četrtletje) bomo tako ugledali McKinley čip, ki bo zamenjal Itaniume (čeprav ti še sedaj niso uradno na voljo...). Po vsej verjetnosti bo šlo za prvi Intelov dejansko končan 64 bitni procesor in je Itanium bil le prvi poskus. Podporo procesorju bo zagotavljalo i870 čipovje, namenjen pa bo ogromnim 4- in 8- procesorskim strežnikom. Skupaj z McKinleyem bo na voljo tudi Foster, izboljšana različica Pentiuma4 z 1MB L3 predpomnilnika. Ta procesor bo zamenjal precej uspešne Xeone, na začetku pa bo na voljo pri 1.6GHz. Podprt bo s strani ServerWorks GC-HE čipovja. Zgodaj leta 2002 bo FOsterja zamenjal procesor z (meni precej smešnim) imenom Prestonia. Prestonia bo na voljo z Plumas DDR čipovjem, kaj kmalu pa naj bi prevzel(a?)...

0 komentarjev

Pozabite na Itanium

Heise - Saj ne, da se kdo kaj prevec sekira glede Itaniuma, ampak vseeno... na Heise lahko preberete zanimive informacije o tem 64 bitnem Intelovem procesorju. Nekateri so namreč upali, da bo trenutna B3 različica procesorja končno finalna, toda očitno ni tako. Neimenovani viri namreč trdijo, da procesor še zdaleč ni nared za masovno proizvodnjo in da bo pred le-to moral preživeti še serijo ali dve izboljšav. Tako se je datum izida Itaniuma (nekoč Merceda) s tega četrtletja premaknil na (po optimističnih napovedih) drugo, jaz pa ne bi bil preveč presenečen, če bi ga ugledali komaj koncem tega leta...

0 komentarjev

Itanium... kaj je že to?

The Register - Huh, že samo ponovna omemba Itaniuma v današnjem toku računalniških novic me je dovolj presenetila, da zadevo delim z vami. Mogoče se najstarejši med vami še spomnite prve omembe naslednjega Intelovega strežniškega superprocesorja, takrat imenovanega Merced ( ok, vem, da sem ironičen [0:)]). Zadeva se je medtem preimenovala, pojavljalo se je ogromno špekulacij in obljub, potem pa je vse vtihnilo. Sedaj pa na The Registerju poročajo, da kar nekaj interesentov za Itanium sisteme ( veliki znanstveni centri, banke... ) te imajo že kar nekaj časa, okoli 6000 pa jih bodo še razposlali. Gre za testne sisteme, toda v končni prodajni produkti se ne bodo kaj prida razlikovali. Dejanski izid Itaniuma je sedaj postavljen na marec 2001, prva modela pa bosta na voljo pri 733 in 800MHz z 2 ali 4MB predpomnilnika. To bi pa res imel za SETI [>:D]. Več lahko preberete tukaj.

0 komentarjev