»

NV40?!

X-Bit Labs - Na dan so pricurjale neuradne informacije o nVidiinem novem grafičnem čipu s kodnim imenom NV40. Kljub temu, da je nVidia uradno priznala, da je bil NV30 čip pravi polom, se še vedno drži 6-mesečnega ciklusa najave novih čipov, torej si lahko kmalu obetamo novo presenečenje. NV40 naj bi bil dvakrat hitrejši od svojega predhodnika. Zanimivo je tudi dejstvo, da bo arhitektura čipa polpolnoma nova.

Po spletu se širijo tudi izjave, da naj bi bil najboljši sistem za igranje zahtevnih iger osnovan na nVidiini GeForce FX 5900 grafični kartici, AMD-jevem Opteron procesorju in matični plošči s prihajajočim nVidia nForce 3 vezjem, medtem ko izdelovalcem iger nVidia priporoča svojo profesionalno grafično kartico Quadro. Torej lahko uradno najavo NV40 pričakujemo nekje v novembru, same grafične kartice pa proti koncu tega leta ali v začetku naslednjega. A ne pozabimo na konkurenčno podjetje ATi, od katerega lahko kaj kmalu pričakujemo napoved novega čipa, ki bo odgovor na nVidiin NV40. Klik!

15 komentarjev

Dva procesorja: se splača?

Bitbender Forums - Pred kratkim sem v forumu zasledil zanimivo debato o tem, koliko se splača uporaba dveh procesorjev doma. Prišli smo do zaključkov, da je razmerje cena/zmogljivosti pri dvoprocesorskih rešitvah zelo neugodno za domačo uporabo.

Na Bithbender Forums pa so preizkušali prednosti in slabosti dvoprocesorskih sistemov iz čisto performančnih vidikov. Ni jih zanimala cena, v tem primeru je bila pomembna zmogljivost. In prišli so do zelo zanimivih zaključkov. Klik!

2 komentarja

Na zahodu nič novega

več strani - No, skoraj nič, izšel je namreč procesor AMD Athlon MP 2100+, ki je praktično enak Athlonu XP, le da ima MP bit nastavljen na 1, kar mu omogoča, da brez težav deluje v dvoprocesorskih sistemih na dual-CPU ploščah. Druga novost je pa mobilni Duron 1300, grajen na jedru Morgan. Radujte se, ako se hočete [:D]. Klik!

Dodatek, 18:30 - Test novega Athlona MP 2100+ si lahko preberete tudi na AnandTechu, kjer so ga primerjali s strežniško konkurenčnim Xeonom 2.4 GHz. Klik!

0 komentarjev

AMDjevi Hammerji

The Register - V pogovoru z AMD so The Registerjevci izbrskali, sicer neuradno, nekaj okvirnih datumov izdaje. Clawhammer naj bi najverjetneje prišel na prodajne police proti koncu tega leta, dočim nas bo Sledgehammer, ki bo sposoben obdelave podatkov v štiriprocesorskem načinu, razveselil sredi prihodnjega leta. Ugibajo tudi, da bo AMDjev prvi partner za Hammerje Fujitsu Siemens, njihov največji evropski odjemalec. Kot vedno - bili živeli pa videli.

0 komentarjev

Test ABIT VP6 @ 2CPU

2CPU - Na 2CPU si lahko preberete njihov test ABIT VP6 matične plošče. Platko so si ogledali z malo bolj "profesionalnega" vidika, saj so navsezadnje stran, ki se ukvarja predvsem z dvoprocesorskimi sistemi. Kot je bilo za pričakovati, so nad platko bolj ali manj navdušeni, in končna ocena je temu primerno visoka.

ABIT VP6 sem si že pred nekaj časa ogledal tudi jaz, toda še vedno sem o njej deljenega mnenja. Namreč že od začetka nič ni bilo tako kot bi moralo biti in po kar nekaj dneh (tednih?) in zamenjavi skoraj vseh kritičnih komponent sem prišel do zaključka, da sem nesrečno dobil defektno plato. Zato boste na Slo-Techov test VP6ke morali počakati še nekaj časa, saj bom probal celoten test ponoviti od začetka z drugo ploščo.

1 komentar